Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr

Karoglan prvi derbi vodi samostalno, Gustafsson ga nije dočekao, Dambrauskasu je bio kao iz snova, Tramezzaniju za zaborav

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 18.10.22. | 17:52

Hajduk su u mandatu sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa vodila četiri trenera, a dvojici je Karoglan bio pomoćnik

Petak je dan koji će vrlo vjerojatno odrediti smjer borbe za prvaka u HNL-u. Idealna je ovo prilika za Hajduk da se pobjedom vrati u igru i smanji bodovni zaostatak koji su nakon nekoliko kikseva dobili za Dinamom. Trenutna razlika je osam bodova pa je jasno i zašto se gleda na ovu utakmicu kao onu koja će odrediti smjer prvenstva. Prošle sezone u listopadu niz kikseva Bijelima je odnio važne bodove u borbi za prvaka, a ove su stopostotni. Sigurno je da bi niz voljeli nastaviti i nakon derbija koji će ujedno biti i prvi samostalni za Mislava Karoglana.

Donedavni pomoćnik Valdasa Dambrauskasa i ranije Jensa Gustafssona preuzeo je klupu Bijelih nakon smjene litavskog trenera i još uvijek njegova momčad ne zna za poraz. Slavio je protiv Rijeke dva puta, pobjeđivao Varaždin i Goricu te s Istrom 1961 remizirao na Poljudu, a upisao je pobjedu i u Kupu.

Kao pomoćnik dosad je bio na klupi Hajduka u šest derbija, a u dva su Bijeli slavili, jednom remizirali, dva puta poraženi i jednom izgubili nakon jedanaesteraca u Superkupu. Ta atmosfera mu sigurno nije strana i u klubu imaju vjere da će znati pripremiti momčad za ovaj važan susret.

Uoči njegovog prvog derbija koji će voditi kao glavni trener prisjetili smo se i kako su prolazili drugi treneri u mandatu sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa. Litavac je stigao na mjesto sportskog direktora Hajduka početkom siječnja prošle godine, a prvi trener koji je stigao u njegovom mandatu bila je talijanska ptica selica Paolo Tramezzani. Za njega je nedavno i predsjednik Lukša Jakobušić izjavio da je brzo vidio da nije pravo rješenje na klupi, a uz to Talijana je pratio glas trenera koji se nigdje ne zadržava dugoročno.

Imali su Bijeli s talijanskim stručnjakom nekoliko trenutaka koji su parali živce navijačima i upravi od nošenja odjeće marke sponzora Dinama na utakmicama do traženja dresa od Lirima Kastratija nakon što su Zagrepčani slavili protiv Hajduka. No, ostaje i činjenica da je preuzeo Hajduk u jednom od najtežih trenutaka novije povijesti. Prijetio je Splićanima najveći rezultatski debakl i ne igranje europskih natjecanja. Šanse su bile tolike za izboriti Europu da je malotko u njih vjerovao. Međutim, povratak Marka Livaje, Lovre Kalinića, promoviranje mladih igrača poput Stipe Biuka i Marina Ljubičića pod Talijanom su donijeli na kraju plasman u kvalifikacije ua Konferencijsku ligu.

Tramezzaniju je prvi derbi bio već druga utakmica na klupi Hajduka, a u toj utakmici Dinamo je slavio na Maksimiru s 3:1. Slavio je Dinamo i u idućem derbiju koji se igrao na Maksimiru s 2:0, a posljednji se igrao na Poljudu u kojem su remizirali s 1:1.

Oprostio se Talijan pred ljeto od Splita, a na njegovo mjesto je došao švedski trener Jens Gustafsson. On naime nije ni stigao odigrati svoj prvi derbi zbog smjene, ali i odgode Dinama zbog Europe. Smjenu je doživio zbog ranije spomenutog lošeg niza u listopadu kad je od 12 mogućih osvojio samo dva boda. U njegovom mandatu stožeru prve momčadi se kao pomoćnik priključio i Mislav Karoglan iz omladinske škole, a kasnije će to biti i Gustafssonovom nasljedniku Valdasu Dambrauskasu.

Njega bivši trener Hajduka, a tadašnji Dinamov, Željko Kopić nije uspio pobijediti u tri susreta što je na Maksimiru bio i alarm da naprave promjenu kojom su imenovali Antu Čačića. Dambrauskasu je prvi derbi bio kao iz snova sa slavljem od 2:0 na Maksimiru i kasnijim slavljem s navijačima u splitskoj zračnoj luci. U drugom je završilo bez pobjednika i golova, a treći je riješio Nikola Kalinić golom za 1:0. Kasnije je Dambrauskas imao još tri susreta s Čačićem, a u nijednom nije uspio izvući pozitivan rezultat. Posljednju utakmicu prošle sezone u prvenstvu je Dinamo dobio s 3:1, u Superkupu je spašavao Lovre Kalinić do raspucavanja jedanaesteraca u kojima je Dinamo bio bolji, a u posljednjem su Zagrepčani slavili na Maksimiru s 4:1. Sjetit će se oni koji su pratili tu posljednju utakmicu na televiziji da je Hajduk bio dosta lošiji i poveo golom Atanasova, a promjene u igri najavljivao je na poluvremenu baš tad pomoćnik Karoglan. Ipak, Dambrauskas je odlučio ne dirati ništa što je kasnije rezultiralo teškim porazom na Maksimiru.

Nadaju se navijači da će na Poljudu igrači ipak imati drugačiji pristup od onog kakav je bio u prošlim utakmicama. Derbi ipak nosi jednu drugačiju emociju, a nadaju se i da će Karoglanu prvi samostalni biti uspješan kao što je bio njegovom prethodniku.

HNL, 14. kolo

Petak, 21. listopada

Hajduk - Dinamo, 18.00

Subota, 22. listopada

Lokomotiva - Gorica 15.00

Varaždin - Osijek, 17.10

Nedjelja, 23. listopada

Istra 1961 - Šibenik, 15.00

Slaven Belupo - Rijeka, 17.10



Tagovi

HajdukMislav KaroglanMindaugas NikoličiusValdas DambrauskasPaolo TramezzaniJens Gustafsson

Ostale Vijesti