Šime Zelić/PIxsell
Šime Zelić/PIxsell

Kako se ugasio Kaneko!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 12.04.24. | 08:00

Japanac je bio hit-igrač prvog dijela sezone, Dinamovo otkriće. Zabio je u veljači gol za prolaz protiv Betisa, a onda - nestao. U Maksimiru još ne znaju hoće li ga otkupiti

Baš poput prave rakete. Odjednom se pojavio na nebu, zabljesnuo i zadivio, a onda se ekspresno i ugasio. Tako bismo u kratkim crtama upisali sezonu Takura Kaneka u Dinamu. Japanac je prošlog ljeta došao na posudbu iz Sappora, Dinamo bi za otkup trebao platiti 1,1 milijun eura, a to se činilo 'zicerom' nakon odličnih nastupa tijekom jeseni.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kad je došao, trebalo mu je neko vrijeme za prilagodbu, već su ga neki i otpisali, ali onda se pojavio protiv Lokomotive. Odigrao je nešto više od pola sata, zabio i asistirao za Dinamov preokret i pobjedu (2-1) u nadoknadi, u idućem kolu opet je dodao za gol na isteku vremena u Varaždinu (1-1), još nekoliko puta odigrao jako dobro, zabio prekrasan gol u Astani. Završio je polusezonu s tri gola i šest asistencija, očekivalo se da će proljeće biti njegovo. Da će biti još bolji. Doveli su u Maksimiru na zimu i Takuyu Ogiwaru, njegova sunarodnjaka, trebalo mu je biti još lakše, još jednostavnije živjeti i igrati u Dinamu. A kad je Kaneko protiv Betisa u Maksimiru zabio gol za 1-1 i za prolaz u osminu finala Konferencijske lige, nikakve sumnje više nije bilo; Dinamo će ga otkupiti, a na proljeće će biti jedan od glavnih igrača maksimirskog kluba.

Međutim, baš se nakon Betisa sve okrenulo, Kaneko se jednostavno ugasio. Kako i zašto, to je teško objasniti! Nijedan gol, nijedna asistencija, uglavnom blijede partije, bez učinka. Kaneko je od sigurnog startera došao do statusa igrača s klupe, odnosno, igrača na klupi. U zadnje dvije utakmice, protiv Hajduka u Kupu te Istre u HNL-u, nije niti ulazio u igru. Zapravo, zbog manje ozljede u Splitu, a protiv Istre zbog kartona nije ni bio ni u zapisniku. U onom HNL derbiju na Poljudu bio je u prvih 11, ali je bio i jedan od najlošijih Dinamovih pojedinaca i već u 55.minuti Jakirović ga je zamijenio. S obzirom da je Dinamov trener počeo igrati s dvojicom napadača, prostora bi moglo biti sve manje. Uz to, Kanekov konkurent Špikić protiv Istre je ušao s klupe i zabio, a i u tom Kup dvoboju ušao je prije njega, premda bi se Kaneko upravo u ovom sustavu kakav je počeo 'gurati' Dinamov trener, trebao najbolje snalaziti. Vidjet ćemo hoće li sad, kad nije ozlijeđen i nema kartone opet dobiti šansu.

U ovom trenutku nitko još ne zna hoće li Dinamo otkupiti Kaneka ili će ipak od njega odustati. Otkupna cijena nije visoka, Kaneko je jesenas bio hit-igrač i uvijek postoji nada da može uhvatiti kontinuitet i opet igrati kao u prvom dijelu sezone, kad je doista spasio Modre i trenera Jakirovića. No, u Dinamu se ne živi na staroj slavi, Kaneko se mora opet probuditi, no, pitanje je koliko će minuta i dobiti do kraja sezone. Hoće li ga Jakirović već u Gorici vratiti u prvih 11 ili će i dalje čekati šansu s klupe? Sve je više igrača u Dinamovoj svlačionici, koji rastu u formi i zaslužuju minutažu, Jakirović, vjerojatno, neće odustati od igre s dvojicom napadača, a tu Kaneka dosad baš i nije bilo u glavnim ulogama.

Naravno, Jakirović se nada, vjeruje da bi od Japanca još mogao imati koristi, da bi mogao opet, kao i prvi put, odjednom zabljesnuti, vratiti se na scenu, svojim potezima odlučivati utakmice. Još je 10 utakmica do kraja, mogao bi Kaneko negdje 'eksplodirati'. No, doista je intrigantno zašto se tako naglo ugasio, zašto je nestao. I može li već u subotu u Velikoj Gorici opet promijeniti svoju krivulju?



Tagovi

GNK DinamoTakuro KanekoHNLHrvatska nogometna ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti