REUTERS/Russell Cheyne
REUTERS/Russell Cheyne

Jovićević nakon debakla: "Ovo ja kao trener moram proći, želim se ispričati ukrajinskim navijačima"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 17.03.23. | 08:28

Hrvatski strateg kaže da će se sada fokusirati na prvenstvo u kojemu su i dalje prvi

Nogometaši nizozemskog Feyenoorda postali suvlasnici najuvjerljivije pobjede u povijesti Europske lige koje je u današnjem formatu zaživjelo 2009., svladavši ukrajinski Šahtar sa 7:1 pred svojim navijačima u uzvratnom dvoboju osmine finala. Momčad pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Igora Jovićevića već je na poluvremenu zaostajala za tri pogotka na legendarnom "De Kuipu" u Rotterdamu, ali se potpuno raspala u prvom dijelu drugog poluvremena, kad su im Nizozemci u razmaku od sedam minuta zabili još tri gola.

"Ono što se dogodilo je da je jedna momčad bila bolja od nas, a to je bio Feyenoord. Moramo čestitati Feyenoordu na dobroj igri. Ima takvih dana, to je nogomet. Nedavno su bili primjeri Manchester Uniteda i Leipziga. Mi smo barem zabili gol a oni nisu ni zabili. Znači bolje momčadi gube od naše. Ovo je jedan dan koji ja kao trener moram proći. I želim se ispričati ukrajinskim navijačima koji su se nadali da ćemo proći dalje. Nažalost, utakmica je tako ispala."

"Moram donijeti puno zaključaka, gdje ću preuzeti odgovornost kao trener, ne skrivajući se iza ovog rezultata. Ali mi smo danas dali svu snagu koju smo imali. Nije bilo dovoljno, a to se vidjelo - kažnjavali su nas za svaku grešku. To je bio odlučujući faktor. Pri rezultatu 2:0 imali smo nekoliko prilika, ali treći gol iz kaznenog udarca bilo je previše psihološki da bismo cijelo vrijeme ostali u igri."

"Moramo odati priznanje protivniku jer Feyenoord je vrhunska momčad. I sretni smo što smo došli ovako: prvu godinu u takvim uvjetima, gdje živimo, gdje putujemo 24 sata po utakmici, dali smo sve od sebe. I čestitam Feyenoordu na dobroj igri, dobroj momčadi i želim im uspjeh."

Koliko su rat i situacija u Ukrajini odigrali ulogu u ovoj utakmici?

"Usredotočio bih se na nogomet i dao bih priznanje Feyenoordu za bolju utakmicu danas. I to je vidljivo iz rezultata. Izgovarati se i tražiti razloge možda nije ozbiljno s moje strane, jer ja sam trener, ali ovo pitanje ima smisla. Trenutačno je jako teško trenirati, a kao što znate, nebo je zatvoreno, između dvije utakmice ne možemo stići avionom, pa idemo autobusom. A put je puno duži: 20 sati do utakmice protiv Krivbasa, 24 sata ovdje u Rotterdamu. Ali to nije razlog poraza. Opet kažem da smo igrali protiv momčadi koja je danas bila bolja od nas. To je dobra lekcija. I trebamo biti ponosni na razdoblje u Europi od prve utakmice protiv Leipziga, gdje se nitko nije kladio na nas”, rekao je Jovičević.

Što za vas znače ovacije nizozemskih gledatelja?

"Ovo je poštovanje. Respektirate nas, a vidi se da imate vrlo visoku sportsku kulturu, respektirate protivnike. Pokušavali smo ne igrati na nula bodova. I taj gol nam je simbolično dao snagu, da nismo pometeni, kao RB Leipzig ili Manchester United. I možemo vam samo zahvaliti što osjećamo vašu podršku. Navijači su bili dovoljno glasni, atmosfera je ovdje čarobna, ali na kraju je i naša momčad počašćena pljeskom – ne samo za današnju utakmicu, ne samo za ovaj obračun, nego, mislim, i za put koji smo prošli, apsolutni autsajderi. Bez ovih 15 međunarodnih igrača, trenutno igramo s mladim ukrajinskim talentima koji će uskoro biti vođe ukrajinske reprezentacije. Sada se fokusiramo na prvenstvo – isto kao i vi. Iako se vaša europska natjecanja nastavljaju. A naš prioritet se sada mijenja: europska kampanja je gotova, fokusiramo se na prvenstvo. I mi trenutno imamo tri boda razlike, prvi smo, a nama je prioritet naslov prvaka", poručio je hrvatski strateg. (eg)




Tagovi

ŠahtarIgor JovićevićEuropska liga

Ostale Vijesti