Reuters/Lee Smith
Reuters/Lee Smith

Je li Roy Keane u pravu kada kaže da je Haalandova ukupna igra na razini četvrte lige?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 03.04.24. | 08:58

Golovi su jedino što se broje, a Haaland je na putu da obori sve golgeterske rekorde. Stoga je pomalo bogohulno usporediti ga s niželigaškim igračem, ali ako se stvar pogleda iz objektivnog kuta - tvrdnja ima svojih argumenata

Od vremena natjerivanja svinjske mješine pa do današnjeg tehničko-taktičko ispeglanog nogometa, jedna stvar se nije promijenila – golovi su bili i ostali najdragocjenija nogometna roba. Bez obzira na sustav igre, formaciju, tvrd ili zavodljiv nogomet, na koncu su pogoci u suprotnoj mreži ono što se jedino broji.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iz te perspektive Erling Haaland je neprocjenjiv. Radi se o igraču s kojim je Man. City konačno dobio napadačku vatrenu moć koja privodi kraju briljantnu izgradnju napada. Norveška gol-mašina je u protekloj šampionskoj kampanji, u kojoj su Građani trofejne vitrine Etihada popunili trostrukom krunom, ugradila 52 pogotka.

Ne samo da je Haalandova prisutnost na terenu dovoljna da na sebe nerijetko veže pažnju dvojice braniča, nego su i njegove kretnje u kaznenom prostoru izvanredne. U pravilu gotovo uvijek pronađe prostora u buketu igrača, a to može zahvaliti sjajnim čitanjem igre i brzim refleksima.

Pa kako to da ga jedna premierligaška ikona kakva je nesumnjivo Roy Keane uspoređuje s četvrtoligaškim igračem i ima li istine u tome ili se samo radi o zajedljivom komentaru?

Keane i kontroverzne izjave su nerazdvojni preko 30 godina. Kakav je bio tijekom igračke karijere, legendarni veznjak Man. Uniteda takav je i kao pundit – oštar, britak i neustrašiv. Keane u javnom eteru obično izgovara štogod mu u tom času padne na pamet i svojim stavovima predstavlja old school način razmišljanja. Ne pronalazi previše vremena raspravljati o modernoj nogometnoj igri, a ako se njega pita, nogomet je i dalje stvar fundamentalnih stvari. U njegovom rječniku nema mjesta za termine poput kontra-presinga ili fokalizatora momčadi – dobri stari Keane i dalje zagovara ponos i strast kao razliku između momčadi na najvišem nivou.

Osim toga, Keane sjajno igra ulogu mrzovoljnog penzionera i usput je postao neizostavni televizijski akter na Otoku. I savršeno je svjestan da njegov posao kao pundita nije samo educirati, već i zabaviti publiku, stoga je nakon 0-0 remija Cityja i Arsenala opleo po Haalandu.

„Nivo njegove sveukupne igre je jadan. I to nije samo bio slučaj danas. Mislim da je u stvarima koje radi pred suparničkim golom najbolji na svijetu, ali njegova ukupna igra za igrača takvog kalibra je slaba. Taj dio mora popraviti. Izgleda poput trećeligaškog igrača“, ustvrdio je Keane.

Tom izjavom zapalio je Otok, ali u toj izjavi ima i istine – koliko god bizarno zvučalo opisati nekoga s ranije navedenim rezimeom i koji je bio u ozbiljnoj konkurenciji za dobivanje Zlatne lopte.

Međutim, Halaandov manjak sudjelovanja u igri je očit od njegovog dolaska na Etihad. I dok se kritike na njegov račun nisu mogle čuti protekle sezone kada je briljirao, pa niti u većem dijelu ove sezone u kojoj se može pohvaliti s 29 pogodaka u svim natjecanjima, u posljednje vrijeme nije na svojoj razini pa su mu uši pune glasnih decibela kritika. Njegova konverzija udaraca je pala ispod 20 posto i promašio je najviše 'velikih prilika' od bilo kojeg igrača u Ligama petice. Kada se na to nalijepi manji broj pogodaka nego protekle sezone, onda je neizbježno da će kritičari doći na štih. Jer, ako mu oduzmete sjajnu realizaciju, od Halaandove igre ne preostaje puno toga.

Norvežanin je strašno brz, ali se ne kreće naročito dobro s loptom u nogama (ove sezone je imao 13 uspješnih driblinga u svim natjecanjima), a nije niti da najbolje koristi svoju staturu. Radi se o čovjeku visokom 194 centimetara i teškom gotovo 90 kilograma koji nije u stanju zadržati loptu, stoga niti ne može uspješno igrati ulogu 'target mana'.

Halaand nije moderna devetka koja nudi i defenzivnu dimenziju, a i jako malo ima dodira s loptom. Imao je jednaki broj dodira s loptom (777) kao i flop Man. Uniteda Wout Weghorst ove sezone. Stoga ga se teško može staviti s najvećim devetkama nogometne igre poput Ronalda, Van Bastena, Benzeme, Batistute, Shearera – riječ je o igračima koji su bili puno više od predatora u kaznenom prostoru.

Jasno, Haaland ima tek 23 godine i radi pod paskom Pepa Guardiole, što u prijevodu znači da može u budućnosti doći na razinu spomenutih napadača. Vjerojatno neće nikada biti tehnički dotjeran igrač niti će postati Zlatan Ibrahimvić 2.0, ali šteta bi bila da se ne razvije u nešto više od gol-mašine, s obzirom na bogomdane fizikalije i predispozicije.

Na koncu, golovi su jedino što se broje, a Haaland je na putu da obori sve golgeterske rekorde. Stoga je pomalo bogohulno usporediti ga s nivoom četvrte lige, ali ako se stvar pogleda iz objektivnog kuta, Keane nije u krivu kada kaže da njegova ukupna igra nije svjetska klasa.



Tagovi

Manchester CityErling HaalandPep GuardiolaPremier liga

Ostale Vijesti