REUTERS/Leonhard Simon
REUTERS/Leonhard Simon

Jakić za Germanijak: "Otišao sam u Augsburg da se mogu nametnuti izborniku za Euro, a zadnji put sam dva gola dao u limačima"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 19.03.24. | 08:00

Kristijan Jakić zabio je dva gola Wolfsburgu što je bio okidač za smjenu Nike Kovača. U razgovoru za Germanijak priča o svojoj igračkoj renesansi u Augsburgu, ambicijama da ode na Euro i raspletu HNL-a

Kada je napuštao ove zime Eintracht, Kristijan Jakić stavio je pred sebe jasne ciljeve; izboriti se minutažu, mjesto u momčadi i igrama zaslužiti poziv u reprezentaciju i odlazak na Euro. Ozljeda i promjena pozicije u Eintrachtu udaljile su ga s Dalićevog popisa i vrijeme je bilo da Jaka uzme sudbinu u svoje ruke.

“Nitko mi ništa nije garantirao. Znao sam da moram nešto promijeniti, ali ovo je Bundesliga. Zabluda bi bila da netko čeka samo mene pa da mi da mjesto u momčadi. Tražio sam samo priliku, sve ostalo bilo je na meni”, priča nam Jakić dan nakon što je s dva gola potopio Wolfsburg.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Ne pamtim kada sam dao dva gola na utakmici. Možda u limačima na nekom seoskom turniru”, smije se Jakić.

Njegovi golovi smijenili su Niku Kovača s pozicije trenera Wolfsburga.

“Ma nisu ga smijenili moji golovi već činjenica da nisu dobili deset utakmica u nizu. Iako, moram priznati da mi je to čudno jer stvarno dobro igraju. No, imaju i peh. Dvije utakmice, dva crvena kartona i tko te pita za dojam. Nas su “ubili” prvo poluvrijeme, mogli su nam zabiti tri komada. No, onda su dobili crveni, iz tog prekršaja smo dali gol i sve im je krenulo loše. Padne moral, mi se digli i završilo je tako kako je završilo”.

Jakić se pozdravio poslije utakmice s Nikom Kovačem, poželjeli su si sreću i nastavili svako svojim putem. Jaka prema Europi, Kovač prema prijevremenom odmoru…

“Tako je to u nogometu. Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane. Pa vidite po Belji. Odličan je, sjajno radi ali ozljeda ga je maknula i priliku su dobili neki drugi napadači koji su je iskoristili. No, jako je pozitivan i mora samo biti strpljiv”, tumači Jakić koji je bio prilično strpljiv u Frankfurtu. Međutim, u jednom trenutku je shvatio da mora nešto promjeniti.

“Otkako sam došao ovdje, igrao sam sve utakmice. U prvoj sam dobio pola sata, protiv Darmstadta sam izašao zadnjih pola sata jer je bilo 5-0 za nas. Zaista sam zadovoljan. Kada sam dolazio, Augsburg je bio u borbi za ostanak, sada smo blizu te borbe za Europu”, tumači naš sugovornik naglašavajući kako je ispred njih Eintracht.

“Imaju pet bodova fore i drže posljednje mjesto koje vodi u Europu. Igramo još s njima i svašta je tu moguće”, znakovit je Jakić koji je imao par opcija ove zime, ali je tražio mjesto gdje će dobiti priliku.

“Bilo je svega, ali Bundesliga mi je bila prva opcija. Imali smo neki kontakt, pitali su me i ja sam bio pozitivan. Znao sam da dolazi EURO i da moram biti pravi ako se želim nadati pozivu”.

Reprezentacija se upravo danas okuplja u Zagrebu.

“Nisam očekivao ništa za ovu akciju. No, siguran sam da me prate i da će poziv stići kako nastavim ovako. Dugo me nije bilo u fokusu zbog ozljede. Igrao sam i na poziciji stopera i logično je da su gledali u nekim drugim smjerovima, ali sada sve dolazi na svoje”, optimist je Jakić. Veli da je u Augsburgu jako lijepo za živjeti. Puno manji grad od Frankfurta ima svoj ritam koji odgovara Jakiću. Klupske ambicije su uvijek iste.

“Klub je postavljen na zdravim temeljima. Uvijek je cilj biti oko sredine s pogledom prema gore. S posljednjim rezultatima došao je i podražaj da se napravi iskorak prema vrhu, ali nemamo taj pritisak i to je dobro”.

Augsburg je vlasnik opcije da može otkupiti Jakića na kraju sezone za pet milijuna eura.

“Opcija postoji, ali nismo pričali o tome. Čeka se kraj sezone pa ćemo sjesti i vidjeti kakva je situacija”.

A situacija u HNL-u je dramatična…

“Redovito pratim. Iznenađen sam Rijekom. Tako mlada ekipa a tkao se iskusno nose s pritiskom. Očito Sopić radi pravi posao na Rujevici. No, ti tereni su katastrofa. Gledam neki dan prijenos iz Koprivnice i mislim si što je ovo? Ne možeš gledati, kamo li igrati na tome”.

Dinamo i Hajduk još uvijek se nadaju da mogu prvi ući u cilj…

“Hajduk je malo pao i to je evidentno. Dinamo se diže, vidim da je dobra atmosfera u Zagrebu i ako pobjede sve do kraja - bit će prvaci. Sve je na njima”.

Kod Jakića nema dvojbi…

“Kakvo je to pitanje? Uvijek sam prvo Dinamovac, potom sve ostalo. Nadam se da će naslov prvaka ostati u Maksimiru”, jasna je poruka iz Augsburga.




Tagovi

Kristijan JakićAugsburgNiko KovačBundesligaHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti