Screenshot Youtube
Screenshot Youtube

INTERVJU - Tibor Halilović: U godinu dana nisam propustio utakmicu i postao sam kapetan, a cilj mi je reprezentacija

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 03.02.22. | 12:58

Dinamovo dijete i bivši igrač Rijeke najbolji je igrač kluba iz Nizozemske koji se s pravom nada pozivnici izbornika Dalića u skoroj budućnosti

Posljednji put čuli smo se koncem kolovoza. Tibor Halilović igrao je sjajan nogomet u nizozemskom Heerenveenu. Trener mu je gurnuo desetku, približio ga golu i bivši igrač Rijeke dojmio je sve oko sebe. Ovih dana okrenuli smo njegov broj i shvatili kako se dosta toga promijenilo. Nabolje.

Halilović je i dalje glavni igrač Heerenveena. Otkako je došao u Nizozemsku, a bilo je to prije godinu dana, nije propustio niti jednu utakmicu. U svakoj je krenuo od prve minute, a veliku čast domaćini su priredili kada su ga odabrali za kapetana momčadi.

“Sretan sam jer se sve odvija smjerom kojem nisam mogao niti sanjati. Zaista uživam u svakom trenutku, radim što volim, ljudi me cijene i to mi je dodatni motiv”, reći će nam Tibor Halilović priznavši kako je i njega samog iznenadio odabir kapetana.

“Prvo su me odabrali za dokapetana. Razgovarao sam s ljudima iz kluba i objasnio im da sam ja ipak stranac i da tu ima starijih i domaćih igrača koji možda zaslužuju tu čast prije mene, ali oni su inzistirali. Nije da sam se uplašio odgovornosti, već mislim da postoji neka hijerarhija. Potom sam pričao s trenerom, sportskim direktorom i ljudima iz kluba koji su mi objasnili svoje motive. Rekli su mi da su prije svega zadovoljni načinom na koji sam se uklopio u momčad, da vide da sam motiviran na utakmicama i treninzima i da tu energiju prenosim na suigrače. Da imaju mladu momčad i da im odgovaram karakterno. Nakon tih riječi nisam imao više argumenta i prihvatio sam poziciju dokapetana”.

U tom trenutku, kapetan momčad bio je vratar. Međutim, njega je ozljeda maknula s vrata i Halilović je stavio traku na rame koju nosi i danas.

“Privilegij u svakom slučaju. I velika odgovornost. No, spreman sam se nositi s time”, objašnjava nam ovaj veznjak koji ima još jedan impresivan podatak za svoj igrački CV.

Naime, otkako je prije godinu dana debitirao za Heerenveen, a bilo je to 14. siječnja u utakmici protiv Waalwijka, Halilović je nanizao 45 utakmica. U svakoj je počeo od prve minute, niti jednu nije propustio…

“Ne znam što da kažem. Svako od nas želi igrati, ali da mi je netko rekao da ću u godinu dana odigrati baš sve utakmice za klub, unatoč procesu adaptacije i činjenici da sam se priključio u jeku sezonu, rekao bi mu da to nije moguće. Ipak, dogodilo se. Ozljede su me zaobišle, brzo sam se prilagodio i rezultat je tu”, smije se naš sugovornik.

Kada pogleda u retrovizor, Tibor Halilović dobio je ono što je tražio kada je napuštao Rujevicu. U najboljim godinama (uskoro će napuniti 27) bio je spreman za iskorak i da testira svoje mogućnosti na višoj razini od HNL-a.

“Moj jedini uvjet je bio da budem standardan. Naravno da se nisam nadao da će to biti baš ovako i da ću igrati svaku utakmicu, ali nemam ništa protiv. Samo neka potraje. Inače, pogodio sam odabirom lige i kluba. Cilj je bio doći što bliže ligama petica, a ova liga je odmah tu iza njih. Ajax je tradicionalno jak, PSV je gore, Feyenoord se diže. Htio sam vidjeti mogu li biti na toj razini. Nakon godinu dana odgovor je valjda došao sam od sebe”.

Priznaje da mu je malo teže padala odvojenost od obitelji i djevojke tijekom lockdowna koji je u Nizozemskoj bio prilično rigidan, ali da je ionako stigao ondje igrati nogomet.

“Cijelo vrijeme sam bio na relaciji trening-stan. Nisam ništa vidio od grada ili zemlje, ali takva su vremena i moraš se prilagoditi. Sada je puno lakše, polako se otvara sve. Djevojka je završila fakultet u Hrvatskoj pa mi se pridružila i odmah je sve nekako lakše. Roditelji i brat su bili ovdje, doći će opet. Nadam se da će i stric uskoro doći”, priča nam Tibor.

Moramo priznati da se veselimo tom spektaklu. Naime, znamo strica Halu koji ima lokal u Petrinjskoj ulici u Zagrebu gdje se okupljaju čuvene generacije Dinama. Britka jezika, sjajnog humora… Hajdemo reći da nismo baš sigurni da je Nizozemska spremna za strica Halu.

Tibor Halilović je s jezikom je još na “Vi”, iako priznaje da se trudi naučiti jezik kako bi odao respekt domaćinima.

“Kao kapetan imam puno medijskih obaveza nakon utakmica i već me živcira što stalno moram govoriti na engleskom jeziku. U klubu imamo tečaj nizozemskog, ali sam stavio pred sebe zadatak da s početkom iduće sezone naučim jezik barem za neku normalnu komunikaciju”.

Potom smo okrenuli na nogomet. Iza Heerenveena je turbulentno razdoblje. Nanizali su nekoliko poraza koji su ih odvojili od borbe za mjesta koja vode u Europu. Bila je smjena trenera, igračke migracije… Ispali su iz Kupa i to je ostavilo posljedice.

“Žao mi je zbog Kupa jer smo tu zaista vjerovali da možemo daleko. Lani smo ispali u polufinalu od Ajaxa, prethodni izbacili Feyenoord. Kada ispadneš od Ajaxa onda ti nitko ništa ne kaže. Sada nam se dogodio podbačaj protiv Go Ahead Eaglesa i to nije bilo dobro za nas. U prvenstvu smo imali nekoliko kikseva ali nadam se da smo na izlasku iz krize. Imamo dobar raspored, treba ući u ritam pobjeda i vratiti se u tu borbu za Europu koja je bila cilj na početku sezone”.

I on je promijenio poziciju. I dok je na početku igrao 'desetku', sada ga trener više koristi za njega prirodnijoj 'osmici'.

“Igramo u sustavu s dva zadnja vezna. Ja sam neki 'box to box' i odlično se osjećam na toj poziciji. Nadam se da ću tu pronaći svoje mjesto za stalno”.

Ugovor traje još dvije i pol godine. Fokus je na Heerenveenu, za ostalo se brine agent Branko Hucika.

“Zadovoljan sam, sretan i želim svakom novom utakmicom napredovati da budem spreman kada dođe vrijeme za iskorak. Ako ovako nastavim, vjerujem da će doći prilika za Ligu petica, ali ne zamaram se previše time u ovom trenutku”.

U Eredivisie je trenutno borba na vrhu. Ajax nije tako dominantan kao ranijih sezona…

“Iznenadilo me. Iako su na početku govorili da bi PSV mogao napraviti nešto više. Ma i lani su bili u borbi sve do nekoliko kola prije kraja, ali se onda Ajax odvojio. Do nedavno je PSV bio na vrhu, ali u derbiju je Ajax tukao i smijenio ga na vrhu. Meni se sviđa i Feyenoord jer igraju dobar nogomet nakon lanjske sezone koja im je bila neuspješna, no pitanje je koliko mogu pratiti taj ritam. Ne smijemo zaboraviti niti Alkmaar koji je malo kiksao na početku zbog obaveza koje nije imao u Europi, ali sada su u dobrom ritmu”

Tibor Halilović redovito prati utakmice HNL-a. Priznaje da mu je gušt pogledati svaku tekmu jer borba nikada nije bila zanimljivija.

“Liga se diže, ulaže se, stvara se dobra atmosfera. Još da su stadioni kakvi trebaju biti, HNL bi bio zaista zanimljiva liga i za strance. Drago mi je zbog borbe za naslov, moglo bi biti svega”.

Tibor je dijete Dinama i igrač koji se afirmirao na Rujevici. Nismo ga htjeli dovesti u situaciju da se mora prikloniti nekome…

“Želio bih da se prvenstvo odlučuje između Dinama i Rijeke u posljednjem kolu. Eto, to je moja želja i da trofej odnese bolji", diplomatski će Halilović, ali i dodati da je konkurencija u Osijeku i Hajduku velika i jaka.

"Osijek se diže, Hajduk svakoga može pobijediti”.

Što se Kupa tiče, tu nema dvojbi.

“Rijeka je živa, specijalisti su za Kup i htio bih da osvoje Rabuzina. Želim im to od sveg srca”.

Njegove dobre igre u jakoj ligi nameću još jednu temu samu od sebe. Reprezentacija Hrvatske je san od kojeg Halilović nikada nije odustao.

“Nadam se. Naravno da se nadam jer to je prirodno. Svaki moj trening, svaka utakmica je u cilju da jednoga dana dobijem priliku u dresu Hrvatske. No, imam peh. Kada pogledam vezni red reprezentacije smrznem se od imena koja su mi konkurencija. Imam veliki respekt prema tim igračima, ali na meni je da se izborim za priliku. Ako zaslužim tu pozivnicu, dobit ću je”, čvrsto je Halilović na zemlji. Ponizan, skroman ali i svjestan svojih mogućnosti i posebno impresivnih brojki koje stoje iza njega u ovih godinu dana. I koje su sigurno na radaru u Hiltonu na Vukovarskoj ulici u Zagrebu


Tagovi

Tibor HalilovićHeerenveenintervjuDinamo ZagrebRijekaHNK RijekaGNK Dinamo

Ostale Vijesti