Milan Šabić/Pixsell
Milan Šabić/Pixsell

'Onaj drugi' Halilović bi dogodine trebao biti i pluća i mozak Heernveena

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 03.05.21. | 17:33

Prekrasan pogodak dao je nagovijestiti da je 100 % fit i da će dogodine biti ključni igrač kluba u kojem i dan danas fenomenalan status ima Danijel Pranjić.

Priča Tibora Halilovića i njegovog puta prema ostvarivanju vrhunske karijere definitivno nije jedna od onih koje se vide 'svaki dan'. Igrač ponikao u školi nogometa zagrebačkog Dinama danas je prvotimac Heerenveena, a da ga nizozemski klub nije kupio baš bez razloga vidjelo se ovog vikenda kad je 26-godišnjak zabio prekrasan pogodak u gostujućem remiju protiv PSV-a.

Za prvu momčad Dinama nikad nije skupio nijedan službeni nastup, a seniorsku karijeru započeo je u dresu Lokomotive čiji je član postao u ljeto 2016. godine. Prethodne dvije godine proveo je u drugoj momčadi Plavih, ali nakon svega godinu dana na Kajzerici u svoje ga redove dovodi jedan od najtrofejnijih poljskih klubova, Wisla Krakow. Doduše, Wisla više nije što je nekad bila, već neko vrijeme se bore s velikim financijskim poteškoćama, ali je odlazak u Ekstraklasu za Halilovića tih godina bila velika stepenica u karijeri.

Adaptacije je bila veoma teška, nogomet u Poljskoj poprilično se razlikuje od onog u Hrvatskoj. U Ekstraklasi je naglasak stavljen na duel igru, igra se dosta agresivnije, rastrganije, a sve to nije išlo u prilog veznjaku koji više od svega voli imati loptu u nogama. Ipak, njegova kvaliteta bila je očita, bio je prvotimac, ali učinak od jednog pogotka i jedne asistencije u 38 nastupa nije baš očaravajući.

Ipak, Ivan Mance ga je dugo pratio, a kad se pokazala prilika, bez da je za njega plaćena odšteta stigao je na Rujevicu.

„Dobro je da ste doveli Halilovića, ali pogriješili ste ime“, pisali su simpatizeri Rijeke po društvenim mrežama. Ipak, na kraju se pokazalo kako Ivan Mance i Srećko Juričić nisu pogriješili ime…

Nije mu dugo trebalo da postane član prve momčadi, a da je igrač za velike stvari, Halilović je pokazao kad je bilo najpotrebnije. U finalu Hrvatskog kupa igranom na Aldo Drosini, Dinamo je bio veliki favorit protiv Rijeke. Tadašnji trener Dinama, Nenad Bjelica, na raspolaganju je imao odličnu momčad, ali ga je Igor Bišćan potpuno nadmudrio u tom finalu prvi put u sezoni promijenivši formaciju svoje momčadi u 3-5-2.

Čolak je zabio za vodstvo već u 13. minuti, da bi onda Halilović iz blizine rutinski poentirao u 39. minuti nakon što je glavninu posla odradio Zoran Kvržić, inače prvo ime tog susreta koji je pet minuta prije kraja utakmice zabio za 3:1 što se na kraju pokazalo i konačnim rezultatom.

Halilović je i pod Bišćanom, a kasnije i pod Rožmanom, igrao dobar nogomet pa tako nije trebalo puno čekati na adresu Rijeke krenu stizati ponude drugih klubova. Prva službena, koja je navodno bila veća od milijun eura, lagano je odbijena. Iako su na Kvarneru bili spremni pregovarati, Halilovića nije zanimao odlazak u Ferencvaroš, a svo to vrijeme 'na oku' ga je držao i Heerenveen.

Ostao je Halilović u Rijeci još godinu dana, a baš je on najzaslužniji zašto je Rabuzinovo sunce drugu godinu zaredom obasjalo Kvarner. Rijeka se u finalu susrela sa Lokomotivom, klubom kojeg je s trenerske klupe vodio Goran Tomić, a jedini pogodak u utakmici na Šubićevcu postigao je baš Tibor Halilović. Osim njega, velike zasluge za osvojeni trofej idu i Ivoru Panduru, a uskoro je svima bilo jasno kako bi spomenuti dvojac uskoro mogao napustiti Rijeku.

Doduše, Damiru Miškoviću je u to vrijeme bio prioritet prodati Antonija – Mirka Čolaka. Pisalo se o Nantesu i Fenerbahčeu, ali najkonkretniji je na kraju bio PAOK koji je povremenog hrvatskog reprezentativca, a danas člana Malmoa, doveo za tri milijuna eura. Na ljeto je transferiran i Pandur, a trebao je biti i Halilović, koji je već donio ponudu Heerenveena u ured predsjednika, ali neposredno prije samog početka realizacije tog transfera, pouzdanom veznjaku dogodilo se ono najgore – ozlijedio se.

Tri mjeseca Rožman nije imao Halilovića na raspolaganju, ali usprkos tome što je ove sezone skupio tek pet nastupa u 1. HNL, transfer je ipak realiziran u siječnju.

Heerenveen ga je doveo za 1,5 milijuna eura, a nema nikakve sumnje da bi odšteta bila još veća da se ozljeda nije dogodila i da je Halilović mogao zajedno sa svojim bivšim suigračima igrati grupnu fazu Europske lige. No, na Kvarneru nisu očajavali te na kraju mogu biti itekako zadovoljni odrađenim poslom.

Halilović je došao kao slobodan igrač, u klubu se zadržao godinu i pol dana, zabijao je u dva finala Hrvatskog kupa, a na kraju je i zaradio pristojan inozemni transfer.

Za nizozemski klub debitirao je u domaćem remiju protiv Waalwijka, a odmah po dolasku postao je i prvotimac. U 29. kolu i gostujućoj pobjedi protiv Grooningena, Halilović je zabio prvi pogodak novi mu klub, da bi dva kola kasnije, ovog vikenda u ogledu protiv PSV-a., ponovno našao put do mreže. Izgleda kako su u klubu u kojem itekako cijene Hrvate (dovoljno je sjetiti se kakav je status i kakve je parije u njihovom dresu pružao Danijel Pranjić) pogodili dovođenjem Tibora Halilovića.

A to prezime im je – suđeno. U sezoni 19/20., član Heerenveena bio je Tiborov prezimenjak Alen, tada kao posuđeni igrač Milana. Iako nisu u krvnom srodstvu, Alen je također igrao veoma dobro u dresu Heerenveena (20 nastupa, jedan pogodak, četiri asistencije), ali Tibor je na jako dobrom putu da nadmaši igrača kojeg su mediji svojevremeno uspoređivali s Messijem

„Tibor je igrao jako dobro. Svojom igrom, on kreira puno prilika za naši momčad, a to je posebno vidjelo u današnjoj utakmici“, rekao je poslije remija s PSV-om trener Heernveena, Johnny Jansen.

„Igrao sam nekoliko utakmica kao povučeni veznjak, lijevo krilo i kao 'osmica'“, rekao je Halilović na pitanje kako komentira da je posljednje vrijeme puno bolji nego kad je stigao u klub.

„Ova rola 'osmice' mi najviše odgovara. Nije lako stalno mijenjati pozicije, svaki put se moraš nanovo adaptirati na to što igraš. S druge strane, drago mi je da mogu pokriti više pozicija, mnogi na to gledaju kao veliki plus u igri“, zaključio je hrvatski veznjak.

Tiboru Haliloviću ovo je bio 19. nastup u dresu novog mu kluba, a dobra stvar za njega je što klub ove sezone nema pretjerano velike ambicije te se već sad radi na slaganju momčadi za sljedeću sezonu. Momčadi u kojoj bi, ako bude zdravlja, Halilović trebao biti standardni prvotimac. I pluća i mozak u jednom.


Tagovi

Tibor HalilovićHeerenveenNizozemskaEredivisieHNK Rijeka

Ostale Vijesti