Marko Jurinec/PIXSELL
Marko Jurinec/PIXSELL

INTERVJU – Branko Strupar: Samo bi dva igrača iz moje generacije imala mjesto u ovoj Belgiji

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 05.06.21. | 08:00

Uz nažalost pokojnog Josipa Webera, Branko Strupar bio je jedan od dvojice Hrvata koji su igrali za belgijsku reprezentaciju. S legendarnim zagrebačkim napadačem porazgovarali smo o predstojećoj utakmici Hrvatske i Belgije, njihovim ambicijama na Euru, ali i o bivšim mu klubovima, Derby Countyju i zagrebačkom Dinamu u kojem je zaključio karijeru…

Generalka pred Europsko prvenstvo, kojeg Hrvatska otvara dvobojem protiv Engleske na Wembleyju, odigrat će se na još jednom kultnom stadionu. Briselski Heysel ugostit će utakmicu između brončanog i srebrnog s posljednjeg Svjetskog prvenstva.

Teško da smo mogli pronaći boljeg čovjeka za najaviti tu utakmicu od Hrvata koji je nosio dres Crvenih vragova od 1999. do 2002. i predstavljao je Belgiju na dva velika natjecanja zabivši pritom pet pogodaka.

 „Mislim da ćemo gledati jednu jako atraktivnu utakmicu. Iako je utakmica prijateljskog karaktera, radi se o posljednjoj provjeri pred Euro u kojoj nitko ne voli izgubiti. Vidjet ćemo kakve će sastave izbornici poslati na teren“, rekao nam je za početak Branko Strupar.

U zadnjih osam godina, Belgija je jedna od najboljih reprezentacija svijeta. Na posljednja dva Svjetska prvenstva igrali su polufinale, u Rusiji završili i treći.

Mogu li Belgijci napokon opravdati svoj status i dohvatiti tron?

„Mogu, ali bit će teško. De Bruyne se nezgodno ozlijedio u finalu Lige prvaka. Nije klasična nogometna ozljeda. Ne znam koliko će biti spreman za Euro. Edena Hazarda su ozlijede pokosile od kad je otišao u Real. Već dugo nije u onoj svojoj prepoznatljivoj formi. Tako da Belgija ima problema sa svoje dvije najjače karike. Iako, i dalje imaju jaki i široki kadar. Vjerujem da mogu doći barem do polufinala, a onda ćemo vidjeti“. 

'DEČKIĆI' KOJI SU MENI SKUPLJALI LOPTE, SADA SU IGRAČINE

Prije Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014., Belgije na velikim natjecanjima nije bilo od Svjetskog prvenstva 2002., nakon kojeg se, između ostalih, i Strupar oprostio od reprezentacije.

„U toj mojoj generaciji bilo je dosta više igrača iz belgijske lige. Bili smo jaki, ali ni blizu kao sadašnja reprezentacija. Moram reći da je nevjerojatna činjenica da toliko dugo Belgija nije igrala na velikim natjecanjima. Sve dok nije odrasla generacija tih 'dečkića' koji su meni tada skupljali lopte. Sada su oni igračine. Igraju u respektabilnim klubovima i među najvećim su favoritima za naslov“.

Bi li netko iz te generacije imao mjesta u idealnih 11 današnje momčadi?

„Rekao bih da bi možda bilo mjesta za Emila Mpenzu i Marca Wilmotsa. Sebe ipak ne bih uvrstio, hahaha. Mpenza je bio nenormalno brz, čudo od igrača. Wilmots je, pak, bio rođeni lider, rođeni kapetan. Znali smo se i 'pokoškati' na treningu, u pozitivnom smislu, naravno. Zato je i inzistirao da stalno igramo u paru. Za ostale bih ipak trebao napraviti malo dublju analizu po pozicijama, no za ovu dvojicu bi se vjerujem pronašlo mjesta u današnjoj postavi“.

HRVATSKA ĆE UVIJEK IMATI KVALITETU

A kakva su očekivanja od hrvatske reprezentacije?

„Iako rezultati u posljednje vrijeme nisu najbolji, naša kvaliteta je neosporna. Možemo li ponoviti uspjeh iz Rusije? Po meni da. Tamo smo pokazali koliko smo kvalitetni. Pokazali smo karakter, vraćajući se iz rezultatskih zaostataka u svim utakmicama osim u finalu, koje je bila jedna jako čudna utakmica“, rekao je Strupar i nastavio:

„Ako ćemo svi biti zdravi, ako nam se poklopi ždrijeb, malo sreće, možemo biti vrhunski. Kvalitetu imamo i uvijek ćemo je imati. To su pokazali i naši U21 reprezentativci. Treba vidjeti u kakvom je stanju Luka Modrić, koji nije više mlad, ali je i dalje glavni na terenu. Vjerujem da je iscijeđen kao spužva. No, znaš kak' kažu Englezi: 'Nije bitno koliko imaš godina, nego kakav si na terenu'“.

DALIĆ S NAPADAČIMA IMA SLATKE BRIGE

Strupar je u karijeri bio stasiti centarfor, prava „devetka“ s izvrsnim njuhom za gol. Zlatko Dalić raspolaže s tri izvrsna napadača. Trenutno je glavna dilema hoće li u udarnih 11 započeti Bruno Petković ili Andrej Kramarić. A tu je i Mario Budimir iza kojega je sjajna sezona.

„Meni su naši napadači super. Petković nije onaj klasični napadač. Podsjeća me na mene kada sam tek došao u Belgiju. Tada dobio dres s brojem 10. Isto sam se volio spuštati po loptu. No, kasnije su mi rekli, 'nemoj se ti toliko vraćati, budi tamo gdje si najopasniji. U 16 metara, među stoperima'. Petković je tehnički izvrstan. Voli loptu“.

Kramarić je drukčiji tip napadača. Iza njega je najbolja sezona u Bundesligi, igra povućenije. Petković i Budimir su slični tip napadača, prave 'devetke', no Kramarić je možda i najveći 'killer', a može igrati i iza jednoga njih dvojice. Bilo bi najpoštenije kada bi mogla igrati sva trojica, no to tako ne ide“.

„Na kraju se sve svodi na Dalićev izbor. Imate primjer Pepa Guardiole koji je u finalu Lige prvaka na klupi ostavio dva vrhunska napadača, Aguera i Jesusa, i zaigrao s lažnom devetkom. Po meni je zbog toga i izgubio finale“.

ZABIJAO SAM MANCHESTERU NA OLD TRAFFORDU, CHELSEAJU NA STAMFORD BRIDGEU, NO SVE SE SVODI NA GOL U DERBIJU NA PUNOM MAKSIMIRU

Životna priča Branka Strupara poznata je onima koji su aktivno pratili nogomet u 90-tima i prvom desetljeću ovog stoljeća. Dečko iz Španskog iz matičnog se kluba otisnuo u belgijski Genk u kojem se igrački afirmirao. U engleskom Derbyju i belgijskoj reprezentaciji doživio je svoj „peak“, a karijeru je zaključio s 34 godine u Dinamu, klubu za kojeg je navijao od malena…

Jednu od posljednjih utakmica u karijeri odigrao je 1. svibnja 2004. na Maksimiru, kada je s dva pogotka srušio Hajduk (3:1) i gurnuo Dinamo na vrh ljestvice, tri kola prije kraja.

Ne računajući sezonu 2008./09. kada je Hajduk pod Antom Miše dugo prijetio Jurčićevom Dinamu (Plavi su na kraju slavili sa šest bodova prednosti), to je bila posljednja sezona u kojoj su Dinamo i Hajduk do samoga kraja vodili mrtvu utrku za naslov.

Četiri kola prije kraja, Hajduk je imao dva boda prednosti, na Maksimiru je stajalo 1:1 sve do 82. minute kada je Strupar zabio svoj drugi pogodak za pobjedu Dinama. Plavi su preuzeli vrh, no naslov je otišao na Poljud. Dinamo je kiksao u idućem kolu na Stanovima (1:1).

„X puta sam se 'žalio' frendovima. Zabijao sam Manchester Unitedu na Old Traffordu, Chelseaju na Stamford Bridgeu, Nizozemskoj na De Kuipu, ali sve se svodi na ta dva gola Hajduku. Ali to je bilo tak'. Veliki derbi, pun stadion, navijači na sve strane. Tada se vodila neizvjesna trka za naslov između nas i Hajduka. Baš pravi, veliki derbi. Ne kažem da utakmice između Dinama i Hajduka danas više nisu derbiji, no tada su igrala dva potpuno izjednačena rivala, par kola prije kraja. Na kraju je Hajduk osvojio prvenstvo, a mi kup. Svi zadovoljni“.

Strupar je kao Dinamov navijač pratio Plave i u nedavnom pohodu na duplu krunu i četvrtfinale Europske lige.

„Dinamo baš ubija. Na kraju je u Europi izgubio od Villarreala koji je na kraju osvojio Europsku ligu.  Dinamo je parirao Villarrealu, koštao Mourinha 'glave'. Pobjeđivao je velike klubove, Feyenoord, CSKA Moskvu, Krasnodar. Dinamo je bio baš dominantan. I ostatak lige nam je dobar. Vjerujem da će i Osijek, Rijeka, Hajduk ubrzo moći parirati jakim klubovima“.

VELIKANI SU POKUŠALI VRATITI DERBY U PREMIERSHIP, ALI NISU USPJELI

Prije dolaska u Dinamo, Strupar je četiri sezone proveo u Derby Countyju. Tri sezone igrao je u Premiershipu i posljednju u Championshipu.

U sezoni 2001./02. Derby je ispao iz Premier lige. Od tada samo je jednom (2006/07) izborio plasman u najviši rang i odmah ispao. Iako je u posljednjih osam sezona četiri puta igrao doigravanje za Premiership, dva puta i finale, u prošloj sezoni Derby se jedva spasio od ispadanja u treći rang…

„Baš mi je žao. Nedavno su me zvali u jednu emisiju, rekli da sam još popularan u gradu, a dugo nisam bio u medijima. Jedva su se, u zadnjem kolu, spasili od ispadanja u treću ligu. Vodio ih je slavni Wayne Rooney, prije njega Franck Lampard, onda i Philipp Cocu. Velikani su pokušali ustabiliti taj klub, ali bez uspjeha. U zadnjih par godina stalno su se borili za ulazak u viši rang, a sada su skoro ispali. Kod njih nema sredine. Mislim da bi trebali napraviti nekakve promijene kako bi se vratili u Premiership. Jer, nije lagano osvojiti Championship. To je jedno strašno jaka, fizički naporna liga. Puna reprezentativaca. Igra se tipični engleski nogomet“.

Strupar je karijeru završio u 34. godini. Možda je pred njim mogla biti još sezona, dvije igranja na visokom nivou. No, ozljede su uzele danak.

ZAIGRAM PADEL KOD PROSINEČKOG

Prije tri godine Strupar je još haklao, nastupio je na Memorijalu Mate Čuljak na Črnomercu, je li još uvijek aktivan na malonogometnim terenima?

„Da, tada sam igrao u spomen na pokojnog frenda Čulju. Urmo je neočekivano. On je volio igrati više od svega. No, više ne igram nogomet. Koljeno me muči pa nema smisla, tak' da sam nogomet prekrižio. Znam odigrati padel kod Prosinečkog na Velesajmu. Tu nas je četvero pa mogu. No, nakon partije dva dana 'nemrem' hodati. Nogomet bi još mogao igrati, ali to je onda patnja. Uzelo mi je danak profesionalno igranje“.

Razgovarao: Niko Rukavina


Tagovi

HrvatskaBelgijaHrvatska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021Europsko prvenstvo u nogometu 2020Branko Strupar

Ostale Vijesti