Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Igrao je s Rashfordom, u Luksemburg ga je odveo sin Tonyja Blaira, a prije Šibenika nije prošao u Sunderlandu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 26.11.21. | 15:20

Životna priča novog napadača Narančastih je uistinu fascinantna…

Ovog ljeta Šibenik je u svoje redove doveo čak 14 igrača. Svakako je medijski najviše pažnje zaradio dolazak kapetana Indije koji i dalje nije upisao nastup za prvu momčad, Sandesha Jhingana, dok su u gradu svi bili jednako tako zadovoljni ujedinjenjem braće Jakoliš, Antonija i Marina. Iako su klub napustili stožerni igrači od sezone ranije kao što su Jurić, Schildenfeld, Labrović i Ampem, u klubu su svi bili itekako optimistični glede druge sezone Šibenika u elitnom razredu hrvatskog nogometa.

Ako su dolasci braće Jakoliš, indijskog kapetana Jhingana i nekadašnjeg wonderkida Barcelone Marija Rosasa bili iznimno glasno odjeknuli, dolazak Alexa Cvetkovića bio je takav da ga mnogi hrvatski mediji praktički nisu ni spomenuli.

24-godišnji ofenzivac rodom iz Londona ima iznimno bogat životopis, a u razgovoru za engleske medije osvrnuo se na cijelu svoju dosadašnju karijeru.

„Moj san je da se vratim u Premier ligu – i mislim da će se to jednog dana ostvariti“, rekao je u razgovoru za Planet football Alex Cvetković, 24-godišnji napadač Šibenika koji je u svojevremeno igrao u mlađim uzrastima West Hama, Tottenhama i Manchester Uniteda, a prije dolaska u Krešimirov grad bio je član Fole Esch iz Luksemburga.

Njegova je majka Engleskinja, a otac Hrvat. Iako je rođen u Londonu, veći dio svog djetinjstva je zbog očevog posla proveo u Nizozemskoj. Od malena je igrao nogomet, a na jednom turniru primijetio ga je Tony Carr, čovjek koji je prvi uočio igrače poput Ria Ferdinanda, Franka Lamparda, Joea Colea i Jermaine Defoea. Kad takav čovjek za vas digne palac gore, znači da ste na dobrom putu.

„Pozvali su me na probu u West Ham, a to je bilo super jer se moj otac htio vratiti u Englesku. Potpisao sam pristupnicu, bio sam dodavač lopti na utakmicama West Hama na Upton Parku, a to je nešto što ću zauvijek pamtiti“, prisjeća se Cvetković.

Posljednja utakmica West Hama na kultnom Upton Parku bila je protiv Manchsester Uniteda, a Čekićari su pod vodstvom Slavena Bilića slavili rezultatom 3:2. Bio je to strašno emotivan dan za sve navijače West Hama, a pogodak odluke je u 80. minuti zabio Reid. Zanimljivo, u toj utakmici je za jedan od pogodaka asistirao Marcus Rashford, bivši suigrač Alexa Cvetkovića.

Eddie Keogh/Action ImagesEddie Keogh/Action Images
Eddie Keogh/Action ImagesEddie Keogh/Action Images

Dvije godine bio je član West Hama, da bi onda 'skoknuo' do sjevernog dijela Londona nakon što je na njegovu adresu stigao poziv Tottenhama. Nije tamo dugo ostao, jer kad se pojavila opcija da ode u Manchester United, čiji su ga skauti vidjeli na turniru kojeg organizira Akademija Davida Beckhama, nije dvojio ni sekunde.

„United je bio dimenzija više“, prisjeća se Cvetković pa dodaje:

„Sir Alex Feguson došao je na nekoliko naših treninga nakon čaga bi se obratio svim igračima. No, što sam bio stariji, to sam bio svjesniji sebe. Vidio sam da se nogometno razvijam, ali mi je faza prilagodbe malo potrajala. Igrao sam s Rashfordom, McTominayom, Pereirom i Gomesom. Iako smo tada bili jako mladi, već onda se vidjelo kakve tehničko kvalitete Marcus posjeduje. Uvijek je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme, a to mu je pomoglo da eksplodira. James Wilson, koji je u svojem debiju za prvu momčad Uniteda zabio dva pogotka, također je bio impresivan igrač“, dodao je današnji ofenzivac Šibenika.

Na kraju, u klubu su mu rekli da bi bilo najbolje da karijeru nastavi negdje drugdje…

„Trener Tommy Martin je sjeo sa mnom i još nekoliko klinaca i objasnio nam kako ne mogu svi dogurati do prve momčadi Uniteda. Rekao je kako od ovoga možemo profitirati, jer kad dođete u neki manji klub iz Uniteda, odmah ste bliži prvoj momčadi“, priča Cvetković.

Nakon Uniteda, otišao je u Wigan, ali trener koji ga je doveo, Uwe Rosler, ubrzo je napustio klub, što se na kraju odrazilo i na njega. Imao je dvije probe u Donsu i Crawleyju, da bi onda karijeru nastavio u Luksemburgu gdje je otišao radi svojeg oca, ali i sina engleskog premijera Tonyja Blaira.

„Nick Blair me odveo kao jednog od svojih klijenata, dok je moj otac u Luksemburgu imao dobre kontakte, ali i neku rodbinu. Zanimljivo, kvaliteta igrača bila je relativno dobra, a u Luksemburgu sam upoznao igrače kao što su Sebastien Thill i Gerson Rodrigues koji sad igra za Troyes. Jedna od utakmica koju sam igrao bila je protiv Ostersunda u Europskoj ligi, a oni su u prethodnoj rundi izbacili Galatasaray. Namjestio sam gol na toj utakmici, ali su 20 minuta prije kraja zabili dva pogotka i okrenuli utakmicu“, prisjeća se Cvetković.

Po odlasku iz Luksemburga otišao je na probu u Sunderland, ali nije zadovoljio. Put ga je potom odveo u Varaždin, ni tamo nije prošao, pa se vratio u Englesku da bi se nakon nekog vremena vratio u Luksemburg i Folu Esch.

Ovog ljeta je stigao u Šibenik. Ispočetka, o Cvetkoviću se nije puno znalo, da bi se s vremenom pokazalo da nije baš slučajno dio Narančastih.

„Hrvatska liga je iznimno respektabilna i često igramo protiv kvalitetnih klubova koji konstantno postižu dobre uspjehe u Europi – Dinama i Rijeke. Osim toga, Hrvatska je prekrasna zemlja, stvarno je lako uklopiti se među ovdašnje ljude“, dodao je 24-godišnji Englez.

Iako je ove sezone upisao tek pet nastupa za Narančaste još jednom je istaknuo kako vjeruje da ima još što šta za reći na nogometnim travnjacima.

„Imam još puno toga za dati i vjerujem da sam na pravom putu“, zaključio je.


Tagovi

Aleksandar CvetkovićNK ŠibenikHNLTottenhamWest HamManchester UnitedFola EschLuksemburg

Ostale Vijesti