Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Hrvoje Smolčić je novi igrač Eintrachta, vraća se na Rujevicu do kraja sezone

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 25.01.22. | 19:15

Poznat je i okvirni iznos transfera.

Saga je završena – Hrvoje Smolčić karijeru nastavlja u Frankfurtu. Kapetan Rijeke prošao je liječničke preglede, ugovor je potpisan, ali Smolčić ipak neće odmah u Bundesligu već će do kraja sezone biti na Rujevici kao posuđeni igrač Eintrachta.

Fenomenalan posao odradili su Damir Mišković i Robert Palikuća. Prvi put nakon Ivana Močinića i Ivora Pandura Rijeka je na 'svojem' igraču zaradila ozbiljan novac, a baš je to model kojim predsjednik i tvorac ove današnje Rijeke smatra da klub mora ići. Smolčić je silom (ne)prilika dobio priliku u prvoj momčadi. Napredovao je, rastao korak po korak, a da u njemu 'ima nešto' moglo se zaključiti i po tome što su ga nerijetko dolazili gledati skauti iz najboljih liga svijeta.

Najviše je bilo klubova iz Italije i Njemačke, ali izgleda kako je Frankfurt bio najbrži i najkonkretniji. O interesu se sve zna već neko vrijeme, a da će put Frankfurta bilo nam je rečeno još prije dva tjedna.

No, kako to obično biva, nije sve teklo kao po loju. Rijeka je tražila jedno, Frankfurt nudio drugo pa se tako cijeli posao na nekoliko dana 'stopirao'. Nije posao nikad propao, pregovaralo se cijelo vrijeme, a jednima i drugima u interesu je bilo da se već ovog siječnja pronađe zajednički jezik i da se transfer realizira.

Rijeka bi, barem prema informacijama koje izlaze u javnost, trebala dobiti oko 2.5 milijuna eura odštete, s tim da su u to ugradili i postotak od profita od sljedeće prodaje. Tko zna, možda baš taj drugi dio jednog dana Rijeci donese još više novca u klupsku blagajnu, ali i da se to ne dogodi, posao je iz perspektive mnogih navijača Rijeke odrađen sjajno.

Smolčić lani nije bio standardan. Štoviše, skupio je tek 16 prvoligaških nastupa, dok ih je sezonu ranije imao 10 više. No, na kraju se nametnuo, što svojim dobrim igrama, što padom forme nekih drugih braniča. Njegovo zalaganje donijelo mu je kapetansku vrpcu, a dobrim igrama zaradio je transfer karijere u Bundesligu.

Prije Smolčića su u Njemačku direktno s Kvarnera išli Josip Elez i Roman Bezjak, dok je posljednji transfer u Ligu petice onaj Ivora Pandura u Hellas Veronu.

U slučaju da je iznos od 2.5 milijuna eura točan, što je uvijek teško znat budući da ugovori danas nisu toliko jednostavni već mora biti zadovoljen 'mali milijun' parametara kako bi se došlo do određene cifre, onda bi Smolčić ušao u Top 10 najvećih transfera Rijeke. Za veće iznose prodani su tek Kramarić, Bradarić, Andrijašević, Mitrović, Čolak, Nevistić, Mišić i Vargić, dok su Heber, Elez i Lončar također postigli cijenu od 2.5 milijuna eura.

Spomenimo za kraj kako je Eintracht u ovom trenutku deveta momčad Bundeslige s 28 osvojenih bodova. U novom klubu dočekat će ga Kristijan Jakić pa bi mu tako prilagodba na novu sredinu trebala biti puno lakša, a svakako mu u prilog ide činjenica da su mnogi Hrvati ostali u dobrom sjećanju svim navijačima Eintrachta (Kovač, Rebić…).


Tagovi

Hrvoje SmolčićHNK RijekaRijekaEintracht Frankfurtnogometni transferiGermanijak transferitransferiZimski prijelazni rok

Ostale Vijesti