REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Hrvat koji je kreirao senzaciju i porazio Barcelonu: “Ostajemo skromni. Malo ćemo proslaviti, ali okrećemo se važnoj utakmici u domaćem prevenstvu”

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.11.23. | 08:05

Njemu nije trebao Bellingham da svlada Blaugranu, dosta mu je bio i Sikan koji je zabio jedini pogodak na utakmici.

Da je netko Marinu Pušiću prije par mjeseci rekao da će biti trener kluba koji igra Ligu prvaka i da će u grupnoj fazi svladati Barcelonu, vjerojatno mu ni sam ne bi vjerovao. No, 52-godišnji hrvatski stručnjak rodom iz Mostara, kojem odnedavno u Šahtaru pomaže i Mario Stanić, ovog je utorka s Rudarima ‘iskopao’ pobjedu protiv jedne od najvećih momčadi na svijetu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S 1-0 je njegov Šahtar bio bolji od velike Barcelone, a pogodak odluke postigao je Sikan u 40. minuti. Iako je utakmicu startao s Lewandowskim, Torresom, Raphinhom, Gavijem i Gündoğanom, Xavi je u nastavku, kad je vidio da je vrag odnio šalu, na teren posalo još i Pedrija, Felixa te Yamala. Ali, bilo je prekasno…

Šahtar je uspio sačuvati prednost te su na Volksparkstadionu u Hamburgu pred nešto manje do 50 000 gledatelja upisali povijesnu pobjedu. Pušiću je ovo bila četvrta utakmica na klupi Rudara i treća pobjeda. Jedini poraz upisao je baš protiv Barcelone u svojem debiju, ali sada im je servirao – osvetu.

“Igrači su odradili odličan posao. Uvijek kažem da napasti možeš ako se obraniš. Najprije trebate braniti se s velikom energijom. Volimo napadati i imali smo nekoliko dobrih šansi, ali najvažnija je organizacija igre. Na ovoj razini, ako lako primate golove, mala je šansa da ćete pobijediti. Radili smo na tome i igrači su fantastično reagirali. To volim: hrabrost i dobru reakciju igrača s loptom i bez lopte”, rekao je 52-godišnji Hrvat iz Mostara poslije utakmice pa dodao:

“Mi smo ti koji volimo igrati ofenzivno. Dakako, imali smo dobrih trenutaka, ali kada igrate protiv Barcelone onda najprije morate misliti na organizaciju. Da smo slučajno prvi primili gol, bilo bi se jako teško vratiti. Radili smo na tome, igrači su fantastično reagirali u svakom trenutku i ponosan sam na to.”

Budući da se Barcelojna ne pobjeđuje baš svaki dan, uslijedilo je pitanje hoće li biti slavlja, ali Pušić ostaje čvrsto s nogama na zemlji.

“Radimo stvari korak po korak i ostajemo skromni. Čeka nas važna utakmica u domaćem prvenstvu. Malo ćemo proslaviti večeras, ali onda se sav fokus baca na tu utakmicu. Danas smo bili jako dobri u svim aspektima igre. Tu hrabrost koju smo imali želio sam vidjeti.”

Velike zasluge za ovu pobjedu Šahtara idu i Dariju Srni, legendi kluba i sportskom direktoru koji je jedan kratak period bio i v.d. glavnog trenera nakon što je otkaz dobio Patrick van Leeuwen. Alfa i omega Rudara, Rinat Ahmetov, ponudio je Srni da ostane trajno na klupi, ali nekadašnji kapetan Vatrenih je to odbio.

“Rekao je da je spreman patiti sa mnom. Međutim, moje ambicije ne mogu biti veće od ambicija kluba. Želim da glavni trener Šahtara bude jači od onoga što sam ja danas. Rekao sam predsjedniku da sam spreman, ali i da ću dovesti trenera koji je jači od mene, bolji od mene i iskusniji od mene danas”, nedavno je konstatirao Darijo Srna.

Naravno, kako su u redovima ‘domaćina’ svi bili oduševljeni, tako su gosti iz Barcelone bili potpuno devastirani nakon ovog poraza.

“Liga prvaka zahtijeva najbolje izvedbe, a danas naša nije bila takva. Ljutiti smo, nismo igrali dovoljno dobro, moramo bolje, nismo ispunili ništa od svojih planova i ljutiti smo na sebe. Ovo je udarac za nas”, poslije utakmice je istaknuo trener Barcelone Xavi, nakon čega je dodao:

“Imam posla na treninzima. Ne pritišćemo dobro, nismo koncentrirani, ali nije vrijeme da igrači izgube samopouzdanje nego da ga vrate. Igrači moraju iskočiti.”

Iako je Sikan postigao pogodak odluke, igrač utakmice bio sjajni veznjak Georgij Sudakov kojeg su mladi Vatreni mogli upoznati na nedavno Euru U21 u Rumunjskoj i Gruziji. On je u prvoj utakmici ove dvije momčadi na Montjuïcu, kad je Barca slavila rezultatom 2-1, postigao jedini pogodak za ukrajinsku momčad, da bi sada ponovno potvrdio sjajnom predstavom da je pred njim blistava budućnost.

“Cijela momčad i ja radili smo naporno za ovo, a i navijači su bili uz nas. U drugom poluvremenu u Barceloni vidjeli smo da možemo igrati protiv takvih momčadi, a sad smo pokazali i da ih možemo pobijediti”, kratko je poručila 21-godišnja desetka Šahtara.



Tagovi

Marino PušićMario StanićDarijo SrnaŠahtarBarcelonaLiga prvaka

Ostale Vijesti