Srećko Niketić/Pixsell
Srećko Niketić/Pixsell

HNS-ov populizam! Jarnija je smijenio Petković, a ne Savez

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.02.24. | 11:15

Dok se podigla bura oko Jarnijeve izjave i Petkovićeva odgovora, nakon čega je izbornik U17 reprezentacije dobio otkaz, a HNS time odati dojam kako u 'familiji' nema mjesta za iskrivljeno ponašanje, prošlo je ispod radar da u mlađim uzrastima ne možemo više pobijediti ni Saudijsku Arabiju

Roberta Jarnija nije smijenio HNS nego Bruno Petković! To je zaključak ove 'mini-afere', koja je neočekivano zatresla hrvatski nogomet. Naime, Robert Jarni je još prije nekoliko dana, u intervjuu Večernjem listu, rekao da će navijati za Betis, u kojem je igrao, a ne za Dinamo. I, nikome ništa, bačeno pod tepih. No, kad je Petković u Sevilli, dan prije utakmice s tim istim Betisom poručio da "svi su oni koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub u Europi, klauni. Dakle, Jarni je klaun", tada je krenula lavina. Dinamovi navijači, naravno, likuju, uz zaključak da je konačno netko iz kluba odgovorio na razne napade i medijske napise prema Dinamu. HNS je drugo jutro odlučio smijeniti Roberta Jarnija s mjesta izbornika U17.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

I, odluka je, mogli bismo reći, očekivana. Nije problem što Jarni navija za Betis, Dario Šimić svojedobno je, kao zaposlenik Milana, navijao za Milan protiv Dinama, Zvonimir Boban je kao i često puta bio neodređen, a čak je i Edin Mujčin, Dinamova legenda, kojoj je Dinamo dao, praktički, sve u životu, rekao da ne bi imao ništa protiv da Hajduk ove godine bude prvak. To su malo veći udarci i izljevi 'ljubavi prema Dinamu' od Jarnijeva naleta iskrenosti. Igrao je u Betisu, igrao je u Hajduku, jednostavnom jednadžbom može se zaključiti da je Dinamo ovdje 'uljez'.

Problem je što je Jarni (bio) izbornik U17 reprezentacije, dio #family programa HNS-a, gdje smo svi jedna velika obitelj. I kao izbornik, ali i pedagog, što bi trebao biti toj djeci, Jarni ne bi smio stvarati nove podjele i morao bi biti svjestan kakvu posljedicu njegove izjave mogu izazvati. Koliko god iskrene bile. Ako i ne misli tako, ponekad treba stati na kočnicu, razmisliti prije nego što izgovori. Dužnost izbornika, pa i onog U17 reprezentacije, nije samo selektirati i poslati na teren, već i stvarati nogometnu atmosferu, poticati zajednički cilj. Robert Jarni, bivši brončani Vatreni, ima pravo navijati za koga god želi, Robert Jarni izbornik U17 reprezentacije to ne smije reći ovako.

Bruno Petković mu je to objasnio na malo plastičniji način!

Ono što je sporno u cijeloj priči i donosi miris populizma jest zašto ga je HNS smijenio tek sad. Ako su u Hiltonu procijenili da je Jarnijev grijeh dovoljan za otkaz, zašto nisu reagirali odmah nakon intervjua? Zašto nisu tada pozvali Jarnija na red, tražili da se ispriča, očituje, objasni što je želio reći. Nisu, jer su očekivali da će se sve zaboraviti, da će prašina nestati, da će vrijeme, jednostavno, sve prebrisati. Ne talasajmo, ako ne moramo. Kao što se HNS ponašao u vezi sa svim onim 'cirkusima' oko Livaje. 'Rubna' je bila i izjava Vedrana Ćorluke kamo mu je 'Oršić draži od Livaje'. Iako ni ta rečenica nije strašna i zabranjena, Ćorluka je kao Dalićev pomoćnik ipak trebao to malo pažljivije izgovoriti. Ulgavnom, svi ti događaji izazivaju jednaku startnu reakciju HNS-a, ignoriranje, a onda kad eskaliraju HNS gasi požar. I tako je oko svega.

"Nažalost, u ovoj prigodi prešao je Jarni granicu na stranu koju Savez smatra nedopustivom, jer izbornici hrvatskih selekcija imaju jasnu zadaću promicati zajedništvo, suradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova, pa HNS smatra ovakvu odluku jedinom ispravnom kako bi se zaštitilo jedinstvo hrvatske nogometne obitelji", stoji, između ostaloga, u HNS-ovu priopćenju. Kojega sigurno ne bi bilo da u srijedu nije reagirao Bruno Petković i vratio već zaboravljenu Jarnijevu izjavu iz naftalina. Da nije, sve bi opet završilo ispod tepiha, uime 'nepoderivog' zajedništva, koje vlada u HNS-a. Premda je svima jasno da to zajedništvo postoji samo na papiru.

A u cijeloj toj priči, dok HNS reagira samo kad baš mora, svjedoci smo da se HNL, koji bi trebao biti reprezentativan proizvod Saveza, igra u blatu i močvari, da je suđenje diskutabilno, da od stadiona još uvijek imamo samo obećanja, da se još ne zna hoće li ijedan klub imati uvjete i licencu za ulazak u taj isti HNL iz drugog ranga.

Istovremeno, ispod radara je prošla vijest da je U19 reprezentacija na turniru u Istri izgubila od Saudijske Arabije (1-2), reprezentacija, čiji su treneri donedavno u Hrvatsku dolazili kopirati naš 'know how' i učiti, a klinci bili sretni kad su mogli parirati 60, a ne 90 minuta. Vijest je na HNS-ovoj službenoj stranici objavljena s naslovom: "Hrvatska tijesno poražena od Saudijske Arabije". Kao, eto, dobro smo se držali, to je uspjeh. Baš je to problem, što u HNS-u na sve probleme gledaju na taj način. Super je što A reprezentacija briljira i opet ide na Euro, a ostalo - sve je dobro, samo mirno. Ili, kako bi rekao bivši predsjednik Saveza Vlatko Marković, "nema nik'ih problema". Dok ne bukne, dok stvar ne izmakne kontroli, kao u 'slučaju Livaja' ili kod Jarnija. Onda HNS, uz dozu populizma, uzima stvar u svoje ruke.

Travnjaci? Sad će proljeće, ljepše vrijeme, osušit će se. Zašto nepotrebno dizati prašinu oko toga, ako ne treba... Dok neki 'petković' javno ne kaže da su uvjeti za igranje nogometa klaunovski, dok igrači ne odbiju igrati ili dok netko na tim terenima ozbiljno ne strada. Budite sigurni, tada će se HNS pokazati odriješitost, u pet minuta. Kao što je smijenio Jarnija.



Tagovi

HNSHrvatska nogometna reprezentacijaRobert JarniMarijan KustićBruno Petkovićizdvajamo

Ostale Vijesti