YVES HERMAN/Reuters
YVES HERMAN/Reuters

HNS objasnio zašto reprezentativci ne žele klečati prije početka utakmica

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 10.06.21. | 12:27

Hrvatski reprezentativci nisu se priključili inicijativi Black Lives Matter.

Nakon utakmice protiv Belgije, puno više u inozemnim, a manje u domaćim medijima komentirao se stav hrvatskih reprezentativaca koji su odlučili da neće klečati s belgijskim nogometašima i na taj način poduprijeti akciju Black Lives Matter koja je još 2013. započela u SAD-u godine, ali je dobila globalnu popularnost nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

HNS je na sva pitanja oko takve odluke naših reprezentativaca odgovorio s priopćenjem za medije:

"Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu.

Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez".

Samim time, za očekivati je da hrvatski nogometaši protiv Engleske, ali i u ostalim dvobojima na Euru, neće klečati u znak podrške inicijativi BLM.

Najave skupina Eura 2020 možete pročitati OVDJE.





Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaHNSHrvatski nogometni savezEUROEuro 2020Euro 2021europsko prvenstvo u nogometuEuropsko prvenstvo u nogometu 2020

Ostale Vijesti