Robert Matić / Hajduk.hr
Robert Matić / Hajduk.hr

Hajdukov napad zasad je brojan, hoće li biti efikasan?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 02.07.21. | 10:31

Nominalno Splićani trenutno u kadru imaju deset igrača vrlo ofenzivnih sklonosti

Slovenac Jan Mlakar je u Hajduk došao sa zanimljivim životopisom i svijetlom perspektivom. U dresu Maribora odigrao je dobru sezonu i postao prvi strijelac lige te zaslužio poziv u najbolju vrstu susjedne nam države. Izbornik Slovenije Matjaž Kek dao mu je priliku u prijateljskim utakmicama protiv Sjeverne Makedonije i Gibraltara protiv kojeg je Mlakar zabio prvijenac za „deželu“. Po prvom dojmu mogao bi biti pojačanje za Bijele, želi li Hajduk napraviti iskorak u momčadi mora imati što više reprezentativaca, po mogućnosti seniorskih. Još jedan razlog zašto se ovaj posao čini više nego dobrim za Hajduk su Mlakarove godine, u listopadu će proslaviti 23. rođendan tako da je tek na početku ozbiljne karijere.

Naravno, tek nas Mlakar treba uvjeriti da je pojačanje, 14 ligaških golova iz prošle sezone solidan je učinak, ali u Hajduku ga čekaju teži izazovi. Liga je znatno jača, pritisak mnogo veći, protivnici kvalitetniji. Jasno da je teško prognozirati koliko će puta zatresti mrežu, ali ponovi li učinak iz Maribora svi će u Hajduku biti zadovoljni. Jer u hrvatskoj ligi nije lako postići dvoznamenkasti broj golova, a nerijetko je 20 golova u HNL sezoni značilo titulu najboljeg strijelca. U posljednjih pet godina Hajduk je imao dvojicu najboljih strijelaca lige, Marko Futacs je sezonu 2016/2017 završio s 18 golova, Mijo Caktaš je 2018/2019 postigao 19 golova. Lani se nitko od Bijelih nije ni približio Ramonu Mierezu, opet je Caktaš bio najbolji strijelac kluba sa skromnih devet golova.

Mlakar po karakteristikama nije snažni napadač, kako u Splitu volimo reći, nije „sidrun“ ili „target man“ koji će primati loptu i čekati da mu se suigrači priključe. Bolji je na širem prostoru, dobro ulazi iza leđa obrane i vrlo je pokretljiv.

Angažman Mlakara stvara dodatnu gužvu u napadu Hajduka, Bijeli trenutno u kadru imaju čak deset igrača ofenzivnih sklonosti. Nisu svi tipični napadači, neki su najbolji na krilnim pozicijama, neki kad imaju ulogu drugog napadača.

Ključnu ulogu u napadu imati će Marko Livaja, on može razigrati suigrače i zabijati , to je svima poznato. Računamo li da Mlakar nije doveden da sjedi na klupi te da Hajduk opravdano velike nade polaže u Marina Ljubičića kao centralnog napadača odnosno Stipu Biuka na krilnoj poziciji, postavlja se pitanje koliku će minutažu imati ostali ofenzivci Bijelih.

Naročito (pre)skupi stranci koji do sada nisu pokazali previše u Hajduku, Grk DIamantakos koji je postigao samo dva gola u 22 nastupa ili Samuel Edouk koji je u 32 nastupa postigao 11 golova. Nigerijac se vratio s posudbe iz Turske, tek treba vidjeti hoće li se uklopiti u mladi, poletni Hajduk. Tu je i Brazilac Jairo koji započinje četvrtu sezonu u bijelom dresu. Prošlu bi sigurno najradije zaboravio jer je u 29 nastupa postigao tek tri gola, a sveukupno je za Hajduk odigrao 104 utakmice uz 26 golova.

Ne smijemo zaboraviti ni Alexandra Kačaniklića, iskusni Šveđanin nije napadač već igrač koji dolazi iz drugog plana, bolji kao asistent nego strijelac. Mada to u dosadašnjih 15 nastupa nije baš pokazao, postigao je dva gola, jednom asistirao. Međutim, tu je u Hajduku kao dobra opcija da pomogne mladima, vidjet ćemo što o tome misli njegov sunarodnjak Gustafsson.

Što se tiče Marina Jakoliša, hitrog napadača s vrlo slabom statistikom od tek dva gola u 51-oj utakmici za Hajduk, dojam je kako mu je status upitan. Doduše, dobar dio utakmica odigrao je na poziciji desnog bočnog, deficitarnoj u aktualnom kadru Bijelih. Možda ga i trener Gustafsson bude koristio na boku, ali realnije je da će Jakoliš promijeniti klub.

Deseti Hajdukov ofenzivac je mladi napadač Ivan Šarić, 20-godišnjak je odigrao dobru polusezonu za drugu momčad, postigao dvoznamenkasti broj golova u Drugoj HNL. Dobar je realizator, snalažljiv u kaznenom prostoru što je pokazao u prijateljskoj utakmici protiv Slaska. Ipak, ne bude li u prvom planu kod Gustafssona realnije je da će otići na posudbu.

Da zaključimo, Hajduk trenutno ima brojnost u napadu, trener Gustafsson ima zanimljiv izbor i mora pronaći igrače koji će klubu osigurati bolju efikasnost. Žele li se Bijeli ozbiljnije uključiti u borbu za trofeje morati će debelo nadmašiti 48 ligaških golova iz prošle sezone. Istina, mogu se bodovi sakupljati minimalnim pobjedama, ali mnogi bi navijači Bijelih željeli gledati efikasan i napadački raspoložen Hajduk.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HajduktransferiSamuel Emem EduokJairo Da SilvaDimitrios DiamantakosJan MlakarMarin LjubičićMarko Livaja

Ostale Vijesti