REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Grad novog prvaka Nizozemske spreman za novi "nogometni party", ali navijači Oranja nisu optimisti uoči sraza s Hrvatskom

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 12.06.23. | 13:09

U Rotterdamu se očekuje dolazak više od 14.000 hrvatskih navijača, a domaćini nas uvjeravaju kako neće biti nikakvih problema

Nakon što je Feyenoord osvojio naslov nizozemskog prvaka, Excelsior izborio ostanak u Eredivisie, a Sparta do zadnjeg dana "plesala" po rubu plasmana u Europu, u Rotterdamu se priprema novi "nogometni party", završnica Lige nacija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Drugi po veličini nizozemski grad je uz Enschede, domaćin završnog turnira Lige nacija. Nama važniji jer će upravo u Rotterdamu hrvatska reprezentacija u srijedu, 14. lipnja u 20.45 sati igrati u polufinalu protiv domaćina.

Rotterdam se nalazi na ušću rijeka Maas i Rajne u Sjeverno more. Najveća je europska luka, a zanimljivo, čak 80% Rotterdama nalazi se ispod razine mora. Za vrijeme II. svjetskog rata pretrpio je velika bombardiranja i doslovno bio sravnjen sa zemljom.

Danas je to jedno od najmodernijih i arhitektonski najzanimljivijih mjesta u Europi. Poznat je po pomorskoj ostavštini, sveučilištu Erasmus, živom kulturnom životu, brojnim znamenitostima kao što su kockaste kuće Blaakse Bos, brojni "razigrani" neboderi, stara luka Oude Haven, kilometri biciklističkih staza...

Posebna atrakcija je tržnica Markthalle, kojoj su mještani dali nadimak "Koopboog" (Potkova), a pravo je arhitektonsko čudo.

Rotterdam je i dom novog nizozemskog nogometnog prvaka Feyenoorda koji je koncem svibnja osvojio prvu titulu nakon 2017. godine. Ukupno je to 16. naslov prvaka za klub sa stadiona De Kuip. Rekorder je Ajax sa 36. naslova, a ispred je i PSV sa 24 naslova.

Slavljeničko raspoloženje zbog toga u Rotterdamu traje već tjednima. Na središnjoj proslavi okupilo se više od 100.000 navijača, a još danima nakon osvojene titule na bivšoj zgradi Unilevera na Nassaukadeu visio je dio od 550 metara dugačkog transparenta podrške novom prvaku. Kako je zgrada dugačka oko 135 m, transparent je pokrio dvije njezine strane, a zbog vremenskih uvjeta nije bilo moguće "ogrnuti" cijelu zgradu.

Jedan od transparenta je izvješen i na ogradi palače Soestdijk s porukom "Feyenoord kraljevski prvak 2023." Bio je to "poklon" nizozemskom kralju Willemu-Alexandru, koji je nedavno izjavio da je navijač Ajaxa.

"Dečki su bili sjajni, premda je tijekom sezone bilo i kriza, borili su se i osvojili naslov prvaka," prisjetio se 35-godišnji Nico slavlja na trgu Hofplein.

Rotterdam se sada okreće prema reprezentaciji. Premda Liga nacija nema važnost kao svjetsko ili europsko prvenstvo, domaći navijači se nadaju uspjehu.

"U nogometu je sve moguće, bilo bi lijepo kada bi osvojili ovaj turnir pred našim navijačima. Igrat će se na najljepšem stadionu u Nizozemskoj na kojem reprezentacija uvijek igra dobro. Malo znam o hrvatskoj reprezentaciji, ali znam da uvijek daleko dogurate na velikim turnirima," kazao nam je 30-godišnji kuhar Mitch.

Nizozemska nogometna reprezentacija je do sada osvojila čak sedam medalja na velikim natjecanjima, ali samo jedno zlato i to na Europskom prvenstvu 1988. godine.

Oranje ima i tri svjetska srebra (1974, 1978, 2010), svjetsku broncu (2014), te europsku broncu (1976). Još tri puta je poražena u polufinalima EURO-a (1992, 2000, 2004). Nizozemska ima i srebro s prvog izdanja Lige nacija, a ovom nizu možemo dodati i tri olimpijske bronce (1908, 1912, 1920).

Prvi suparnik domaćinu bit će osvajači srebra i bronce s posljednja dva World Cupa.

"Imate bolju momčad, a vaš duh zbog nacionalnog ponosa, puno je viši od našeg," dodao je 45-godišnji poduzetnik Jephery.

U Rotterdamu se očekuje dolazak više od 14.000 hrvatskih navijača, a domaćini nas uvjeravaju kako neće biti nikakvih problema.

"Mislim da se ne trebamo bojati navijačkih nereda. Navijači nizozemske reprezentacije nisu huligani, većinom su to obitelji. Siguran sam kako će atmosfera biti sjajna," naglasio je Mitch.

"Atmosfera u Rotterdamu je prilično opuštena i nizozemski navijači nisu agresivni, tako da ne očekujem nikakve nerede," dodao je Jephery.

Sjajnom ugođaju u gradu doprinosi i lijepo vrijeme i neobično visoke temperature, oko 30 stupnja Celzijusa. Prognoza je odlična i za ostatak tjedna.

"Uživajte, jer ovako lijepo vrijeme i visoke temperature nisu uobičajene," kazali su nam u hotelu.

Ima i onih koji ne pridaju toliku važnost ovom natjecanju.

"Liga nacija su ipak malo jače prijateljske utakmice i vjerujem kako bi igrači radije otišli na odmor. Nemam nekih velikih očekivanja, imamo novog izbornika koji će sigurno isprobavati nove igrače. Vrlo su mali izgledi da Nizozemska osvoji ovaj turnir," kazao nam je 41-goodišnji Jan.

(Hina)


Tagovi

FeyenoordFinal Four Lige nacija 2023nizozemska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti