Action images
Action images

Govorili su da je veći talent od Sanea, a s 24 godine ide u pretposljednju momčad Nizozemske

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 13.11.20. | 09:19

Talentirani Kosovar ima još puno vremena da dokaže kako se o njemu nije slučajno pisalo kao o najvećoj mladoj nadi Bundeslige.

Sjećate li se Donisa Avdijaja?

Ovaj iznimno talentirani ofenzivac svojevremeno je bio jedna od najvećih mladih nada Schalkea, igrač kakvog se dogodi jednom u generaciji, a o kakvom se talentu ovdje radi vidi i po tome što je u sezoni 12./13. bio najbolji strijelac juniorske Bundeslige s čak 44 postignuta pogotka.

Iako je u to vrijeme bio suigrač Leroyja Sanea te su pored današnje zvijezde Bayerna upravo na mladog Kosovara gledali kao najtalentiranijeg igrača iz njihovog omladinskog pogona, Avdijaj nikako nije uspijevao dokazati svoju vrijednost i u seniorskom nogometu.

Avdijaj je bio član Rudara sve do ljeta 2018. godine kada kao slobodan igrač odlazi u nizozemski Willem II, s tim da valja naglasiti da je prethodno odradio dvije posudbe u Rodi i Sturm Grazu.

Nigdje se 24-godišnjak nije najbolje snašao, a iako je za klub koji se bori za opstanak u nizozemskoj Erediviziji skupio osam pogodaka u 18 nastupa (što je sve samo ne loš učinak) klub ga je odlučio otpustiti u ožujku 2019. godine. Razlog? Nakon što se na zimskim pripremama pojavio s nekoliko kilograma viška te se do početka proljetnog dijela sezone nije uspio dovesti u zadovoljavajuću formu, klub mu se odlučio zahvaliti na uslugama te je potpisan sporazumni raskid ugovora.

Ta odluka bila je jako iznanađujuća budući da je mladi Kosovar netko tko je u stanju s jednim potezom okrenuti utakmicu, ali čelnici Willem II za njegov neposluh i nepoštovanje klupskog pravilnika nisu imali previše razumijevanja.

Po njegovom odlasku iz kluba Avdijaj je dao jako zanimljiv intervju za poznati Goal gdje se prisjetio svojih početaka u Schalkeu:

„U to vrijeme, svi su htjeli biti moji prijatelji, svatko je znao što je najbolje za mene“, rekao je Kosovar pa nastavio:

„Prije nego li sam potpisao profesionalni ugovor sa Schalkeom, razni velikani su me htjeli dovesti u svoje redove. Juventus, Manchester United, Liverpool, Arsenal... Svi su nudili milijune da potpišem za njih. Neovisno koja je utakmica ili turnir bio na rasporedu, skauti su me dolazili gledati“, istaknuo je 23-godišnjak rođen u Osnabrucku.

Na početku prošle sezone priključio se turskom Trabzonsporu, ali se ni u Turskoj nije pretjerano dugo zadržao pa ga je sredinom siječnja ove godine u svoje redove doveo škotski Hearts. Pogađate, ni ta avantura nije potrajala...

Avdijaj je danas i službeno postao novi igrač Emmena, nizozemskog prvoligaša koji je trenutno na pretposljednjem mjestu u Erediviziji. Iako je spomenuta momčad posljednjih mjeseci bila itekako prisutna u medijima diljem svijeta zbog suradnje sa sex shopom, na terenu nisu toliko poduzetni kao u marketingu te im je bila potrebna 'neka nova krv' u svlačionici.

Dovođenje 24-godišnjeg Kosovara spada u sferu 'rizičnih poslova' - Ili će Avdijaj uskoro postati ponajbolji igrač momčadi te će praktički sam podići razinu igara ili će njegovo dovođenje biti pravi 'harakiri'.

Dodajemo za kraj kako će Kosovaru glavna konkurencija biti nekadašnji član zagrebačkog Dinama i bivši U-21 reprezentativac Marko Kolar, a obojica igrača će biti posebno motivirana da pokažu sve što znaju budući da su i jedan i drugi ugovorno vezani za prethodno spomenuti klub do kraja ove sezone.


Tagovi

EmmenMarko Kolar

Ostale Vijesti