Golman koji je obranio 'panenku' Toliću dolazi u Dinamo?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 17.07.23. | 10:56

Prema Transfermarktu slovenski reprezentativni vratar vrijedi 1.2 milijuna eura

Iako još transfer Dominika Livakovića u Fenerbache nije zgotovljen, prelazak hrvatske i Dinamove jedinice u turski megalopolis je, čini se, pitanje dana. Pisalo se o odšteti od devet milijuna eura, no postoje indikacije da bi Fener Dinamu mogao uplatiti 'punu' cifru od 10 milijuna eura koliko iznosi Livakovićeva odštetna klauzula. Treba vidjeti i kako će cijelu priču o 'zgotovljenom' transferu primiti Villarreal i Fiorentina koji su također iskazali interes za Livakovića. Možda i oni, pet do 12, podebljaju ponudu. Nije tajna da bi Dinamov vratar radije karijeru nastavio u Španjolskoj ili Italiji, no Turci su za sada najkonkretniji.

Već smo masu puta svjedočili da je u nogometu sve moguće dok se ne stavi potpis na ugovor i igrač se ne fotografira s dresom novog kluba. No, Dinamo se polagano treba pripremati na život nakon Livakovićeve 'ere' koja je trajala sedam godina i više od 280 utakmica.

Kao prva Livakovićeva zamjena nameće se ime Ivana Nevistića, Dinamovog vratara koji strpljivo čeka svoju priliku među vratnicama hrvatskog prvaka. Da ima kvalitetu za Dinamo već je dokazao u Varaždinu, Rijeci i Lokomotivi. Na pripremama je bio vrlo dobar, ima 24 godine, i ako dobije priliku mogao bi postati dugoročno rješenje za prvog vratara Dinama. U klubu je i iskusni Danijel Zagorac (36), član Dinama je, kao i Livaković sedam godina, a u spomenutom periodu zabilježio je solidnih 64 nastupa za Plave.

Međutim, odlaskom Livakovića Dinamo će se vjerojatno odlučiti na dovođenje još jednog golmana, a kao prvi pick nameće se mladi Nikola Čavlina (21) koji je početkom prošle sezone prešao u Lokomotivu u kojoj se isprofilirao kao jedan od najboljih vratara lige, a Dinamo je ostavio mogućnost otkupa njegovog ugovora za 500 tisuća eura, što je 'sitniš' za vratara koji ima potencijal jednoga dana dogurati i do A reprezentacije Hrvatske.

No, opet je pitanje je li za njegov razvoj dobra opcija dolazak u Dinamo u kojem bi, prema nekakvoj hijerarhiji, krenuo kao rezerva Nevistiću, a možda i Zagorcu i morao bi se izboriti za mjesto prvog vratara.

Stoga bi Dinamo mogao posegnuti za drugim rješenjem, recimo vratarom Olimpije iz Ljubljane Matevžom Vidovšekom kojeg slovenski portal Nogomania povezuje sa zagrebačkim sastavom. Vidovšek ima 22 godine, kao vrlo mlad prešao je u juniore Atalante, sa seniorskim nogometom suočio se u Pescari i Perugiji, a 2019. je iz Italije prešao na Cipar. U Sloveniju se vratio početkom 2021. s 21 godinom, a među vratnice Olimpije pravu priliku dobio je tek u prošloj sezoni u kojoj su Zmačeki osvojili duplu krunu.

Vidovšek je u hrvatskoj javnosti postao poznat kao vratar koji je u finalu Kupa obranio Toliću 'panenku' i bio jedan od najzaslužnijih za drugi trofej Zmajčeka u sezoni

U lipnju 2023. debitirao je za reprezentaciju Slovenije koja je dugi niz godina bila poznata kao država s najboljim vratarima ovog dijela Europe. Jan Oblak smatra se jedinim od najboljih vratara posljednjeg desetljeća, a tu ulogu preuzeo je od također sjajnog Samira Handanovića, a dio reprezentativne vratarske trojke Slovenije uvijek je bio i sjajni Vid Belec. Vidovšek je posljednji u nizu slovenskih golmana koji su dogurali do reprezentacije i od kojih se očekuje velika karijera.

Transfermarkt ga procjenjuje na 1.2 milijuna eura, a za njegove usluge je navodno zainteresirana i Crvena zvezda!



Tagovi

OlimpijaOlimpija LjubljanaDinamo ZagrebGNK DinamoDominik Livaković

Ostale Vijesti