Gibraltar slavi povijesni uspjeh, momci iz San Marina postignute golove, a euforija drma Wales! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 08.07.15. | 09:19

Poznata su četiri kluba koja su dohvatila 2. pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka...

Gibraltar slavi! Prekomorski teritorij Ujedinjenog kraljevstva, s manje od 30.000 stanovnika, u svojoj drugoj godini sudjelovanja u natjecanjima UEFA-e, dobio je klub koji je uspio preskočiti jednu rundu.

Junaci su momci iz Lincoln Red Impsa, koji su nakon 0:0 u prvoj utakmici, slavili s 2:1 kod Santa Colome u Andori. I to kako! Domaćin je vodio poslije uvodnih 45 minuta golom iz jedinog udarca u okvir vrata. Strijelac je bio neuništivi Ildefons Lima, legenda andorskog nogometa, koji je veći dio karijere bio profesionalac u klubovima iz Španjolske, Italije i Švicarske, pa čak i Meksika.

Međutim, društvo iz Gibraltara nije potonulo. U drugom poluvremenu nastavili su dominirati, a epilog je bio zasluženi preokret golovima Bardona i jednog od trojice braće Casciaro, Leea. Iduća runda šampionima Gibraltara donosi dvomeč s danskim prvakom Midjyllandom. Bit će to kraj njihove ovoljetne europske avanture, ali koga briga...

Razloga za veselje ima i Folgore iz San Marina. Oni su očekivano ispali od armenskog Pyunika, no u dvije utakmice uspjeli su zabiti – dva pogotka! Veliki je to uspjeh za klub iz države čija je nacionalna momčad u proteklih osam godina u službenim utakmicama (kvalifikacije za EP i SP) postigla svega tri gola. Pyunik je inače, na uzvratu u San Marinu, kao i u prvom susretu pobijedio s 2:1. Armenci sada idu na norveški Molde, gdje su im šanse minimalne.

Euforija trenutno traje u Walesu. Tamošnja uvjerljivo najbolja momčad, The New Saints, jučer je dočekala B36 Torshavn s Farskih Otoka, s prednošću 2:1 iz prvog dvoboja. Stadion je bio pun, a cijeli Wales uz TNS. Cilj je bila nova pobjeda za „pumpanje“ koeficijenta i Velšani su je lakoćom ostvarili. Završilo je 4:1 uz hat-trick Michaela Wildea. TNS je i ranije znao preskakati pretkola, ali premijerno su to učinili s dvije pobjede. Sada puni optimizma idu na mađarski Videoton.

Sraz TNS-a i B36 bio je zanimljiv i zbog braće na suprotnim stranama. Radi se o braći Cieslewicz iz Poljske. Mlađi Adrian za TNS je upisao dvije asistencije, dok je stariji Lukasz u sudačkoj nadoknadi postigao počasni gol za goste. Mama Cieslewicz koja nije mogla gledati ovu utakmicu „jer nije znala za koga bi navijala“ sada se može fokusirati na TNS i mlađeg sina.

Iznenađenje se pak dogodilo u Estoniji. Levadia je kod Crusadersa u Sjevernoj Irskoj odigrala 0:0 i kod kuće je trebala pobjedu. No gosti su rano stigli do početne prednosti. U 22. minuti izjednačio je Luts, ali to je bilo sve. Dalje ide Crusaders, kojem je idući protivnik albanski prvak Skenderbeu.

Liga prvaka, rezultati 1. pretkola:

Levadia - Crusaders 1:1 (prva utakmica 0:0)
Santa Coloma - Lincoln Red Imps 1:2 (prva utakmica 0:0)
TNS - B36 Torshavn 4:1 (prva utakmica 2:1)
Folgore - Pyunik 1:2 (prva utakmica 1:2)

(Foto: uefa.com)


Tagovi

SkenderbeuMidtjyllandMoldeVideotonCrusadersLevadia TallinB36 TorshavnTNSThe New SaintsPyunikFolgore FalcianoSanta ColomaLincoln Red ImpsLiga prvaka

Ostale Vijesti