LAURENCE GRIFFITHS/Action Images
LAURENCE GRIFFITHS/Action Images

Germanijak u Rovinju: Ako je Gvardiol problem onda Hrvatska nema problema

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 14.06.21. | 11:39

U utakmicu u kojoj se četiri igrača ne pojave na travnjaku, krivnja je, eto, svaljena na leđa 19-godišnjaka koji je u nedjelju debitirao za Hrvatsku na velikom turniru. I igrača koji će biti stup reprezentacije sljedećih 15-ak godina. Malo grubo, svakako pretjerano i bez neke čvrste logike.

Jer svi mi smo zazivali upravo Joška Gvardiola u početnih 11 na Wembleyu. Doduše možda ne na lijevoj strani obrane već na stoperskoj poziciji koja je njegova prirodna. Iako je u Dinamo igrao na lijevom beku, možda bi ipak trebalo podsjetiti javnost da je Gvardiol primarno stoper. I kao takav će vjerojatno imati svjetsku karijeru.

Čim prije to shvatimo, bit će nam bolja reprezentacija. Recimo, u RB Leipzigu su to shvatili te ga doveli kao stopera. I platili Dinamu puste milijune. Svako malo iz Njemačke na Joškovu zagrebačku adresu dolazi USB s nekim tehničkim i taktičkim zamislima i detaljima koje su bazirane isključivo na poziciji centralnog braniča.

Gvardiol je dečko čvrstog karaktera. Dobro ga poznajemo jer smo svjedočili njegovom sazrijevanju. I kao igrača i kao osobe. I tom dečku nitko nije ništa poklonio i on sam piše čudesne stranice svoje karijere. I mjesto u reprezentaciji nije došlo reda radi već je to itekako zasluženo.

A ako mi posjedujemo komociju pokopati takvog dečka nakon jedne blijede partije, onda smo mi zapravo na konju i imamo svijetlu budućnost… Ako je Joško Gvardiol najveći problem Hrvatske, onda Hrvatska problema nema.

Zbog tog karaktera, Gvardiol će i iz ove situacije uzeti ono pozitivno i iz nje izaći jači. Sigurni smo u to.

Nakon Engleske, nekako smo više dojma da se pogriješilo s izborom centarfora. Maknulo se Rebića s njegove prirodne pozicije da bi se otvorilo mjesto Kramariću. A obojica su pružili jedno veliko ništa. Svjetski viceprvak nije imao niti jedan udarac u okvir. U trenutku dok pišemo ovaj tekst, Hrvatska je jedina od 14 reprezentacija koje su nastupile na ovom Euru bez udarca u okvir. A jedini pravi centarfor ti sjedi na klupi i u igru ulazi u 78. minuti. Bruno Petković je jedini koji u ovom trenutku može zadržati loptu, biti ta “mantinela” dok mu se priključi društvo iz veznog reda u završnicu. Respekt Rebiću na trudu, ali on je ipak krilo.

No, 4 milijuna izbornika i isto toliko kombinacija. Dalić zna što radi i svakako ima objašnjenje za ono što je servira na Wembleyu. Pljunuti u ovome trenutku i stvarati negativu uoči dvije odlučujuće utakmice nije dobrodošlo.

treba biti iskren i reći kako je ovo zapravo bilo puno bolje nego neke utakmice u novijoj prošlosti. Vide se stanoviti pomaci prema boljem to je nešto za što se treba držati uoči dvoboja protiv Češke i Škotske. Tada će se ionako podvući crta i donijeti konačan sud.


Tagovi

Euro 2021Euro 2020EUROHrvatska nogometna reprezentacijaHNSJoško Gvardiol

Ostale Vijesti