Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Fox in the box

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 12.09.21. | 10:30

Iako će mnogi istaknuti kako Rijeka nije jučer zaslužila sva tri boda, slabiju igru domaćina zasjenila je individualna kvaliteta Josipa Drmića. Švicarac hrvatskih korijena je najbolja devetka 1. HNL u kojoj trenutno ima više pogodaka nego nastupa ove sezone te je baš on prvi pokazatelj one poznate izreke kako je forma prolazna, a klasa vječna.

„Igrao sam dobro, trudio se, trčao, trenirao i radio svakim danom sve više. Bio sam sto posto spreman, ali gol me nije htio. Što je bilo? Zamjerio sam se lopti u tom trenutku. Ni sam ne znam zašto, ali tako je bilo. A zamjeriti se lopti nešto je najgore što se može dogoditi napadaču“, rekao nam je jednom prilikom u neformalnom razgovoru Milan Radović, prvi topnik Jugoslavenske lige u sezoni 81/82. i strijelac jedinog pogotka u finalu Jugoslavenskog kupa 1978. godine kad je Rijeka svladavši Trepču osvojila svoj prvi trofej u klupskoj povijesti. U prvoj minuti produžetka Radović je zabio pogodak na Stadionu Crvene zvezde, a dan nakon utakmice je na Korzu svoje junake dočekalo 15 tisuća ljudi. Više ih se skupilo samo 39 godina kasnije kad je Rijeka osvojila prvenstvo...

Bila je to sjajna generacija Rijeke, mnogi ističu čak i najbolja svih vremena. Na golu je bio Radojko Avramović, stasiti vratar koji je kasnije u karijeri branio Notts County i Coventry City koji su tad bili engleski prvoligaši. Riječani Radin i Juričić te Novigrađanin Machin danas su legende kluba, između Hrstića i Cukrova nije se znalo tko može više pretrčati i podrediti se momčadi, a bio je tu i Damir Desnica, po mnogima jedan od najboljih igrača svih vremena s ovih prostora. Iza stasitog centarfora Miodraga Kustudića, za kojeg nas uvjeravaju da je njegov udarac glavom s vrha 16-erca bio jači od nekih koji bi s iste udaljenosti pucali nogom, bio je Milan Radović, onaj koji je uvijek bio 'tu negdje' i koji je nemilice parao suparničke mreže.


Radović je kasnije igrao za francuski Brest, a iako je nakon prve sezone u Ligue 1 potpisao predugovor sa St.Etienneom za kojeg su tad igrali igrači poput Michela Platinija, Jeana-Françoisa Lariosa, Gerarda Janviona i Johnnyja Repa, do transfera u konačnici nije došlo jer je Radović u posljednjoj utakmici sezone doživio težak lom noge zbog čega je skoro godinu dana bio van pogona. Liječnički timovi tih godina nisu bili toliko kvalitetni kao danas te je Radović odigrao još godinu – dvije dana, nakon čega je morao reći svoje konačno zbogom nogometu. Njegova kvaliteta je bila neupitna, bio je tip igrača koji je kažnjavao svaku, čak i najmanju grešku suparničke obrane, a sve ono što je on pokazivao na terenu danas nekako vidimo i kod Josipa Drmića.

Drmić je u karijeri napravio tri velika transfera. Prvo ga je iz Zuricha kupio Nürnberg za 2.2 milijuna eura, zatim je godinu dana kasnije, u ljeto 2014. godine, prešao u Bayer Leverkusen za 6.8 milijuna eura, da bi onda opet nakon godinu dana preselio u redove Borussije Mönchengladbach koja je za njega na bankovni račun Apotekara uplatila okruglih 10 milijuna eura. Kasnije je još bio član HSV-a i Norwicha, iz kojeg je i danas u Rijeci na posudbi, ali otkako je stigao u M'Gladbach njegove igre više nisu bile na istoj razini kao ranije. Da Drmić 'zna nogomet' vidi se iz aviona, ali jednostavno forma više nije bila onakva kao u Nürnbergu i Leverkusenu.

Prelazak u Norwich, u Premier ligu, bilo je nešto čemu nije mogao odoljeti. U sezoni 19/20. je postigao tek jedan pogodak u 21 nastupu, da bi ga onda uprava na kraju sezone 'prekrižila' i do daljnjeg preselila u drugu momčad. Nizao je krugove po klupskom kampusu, brojao dane do otvaranja zimskog prijelaznog roka, a onda, kad se tome nitko nije nadao, njegov je broj okrenuo tadašnji sportski direktor Rijeke, Ivan Mance.

Bio je to jedan od klasičnih 'ako prođe – prođe' pokušaja. Rijeka na godišnjoj razini ne plaća svoje najbolje igrače koliko je Drmić zarađivao mjesečno u Norwichu, ali ono što je Mance mogao obećati švicarskom napadaču je da će igrati. A on je samo to i htio...

Iako je sve to zvučalo pomalo nevjerojatno, Drmić je na kraju potpisao za Rijeku. Došao je prvo na polugodišnju posudbu, da bi se ista produljila i za ovu sezonu. Englezi pišu da Rijeka plaća oko 20 posto njegovih primanja, dok je sve ostalo i dalje na Norwichu. Na snazi je 'gospodski dogovor' te u slučaju da Drmić na zimu dobije neku unosnu ponudu, Rijeka mu sigurno neće raditi nikakve probleme.

Nije Drmić prošao pripreme s Riječanima, ali kad je postalo jasno da će ga Goran Tomić imati na dispoziciji i za ovu sezonu, sigurni smo da sretnije osobe od šibenskog stručnjaka na klupi Rijeke nije bilo. Obregon je pokazao svoju kvalitetu u Varaždinu, mladi Ristovski (koji je potom transferiran u Slovačku) je čekao svoju priliku, a doveden je i Issah Abass koji je ipak upotrebljiviji na mjestu krilnog napadača. Ipak, Drmić je klasa iznad spomenutog trojca.

Počeo je dobro. S dva pogotka zapečatio je sudbinu Istre 1961, a onda je postigao i zasad jedan od najboljih pogodaka sezone u 1. HNL u fantastičnom derbiju protiv Dinama na Maksimiru. Iz okreta, s vrha 16-erca, u samu 'devedesetku', dok mu je igrač bio na leđima. Jednom riječju – fenomenalno!

Propustio je potom nekoliko ogleda, među njima i oba protiv Hiberniana, ali su Abass, Pavičić i ostatak društva i bez njega ipak bili prevelik zalogaj za Škote.

Zaliječio je ozljedu koljena, igrao uzvrat protiv PAOK-a, ali jednostavno su Grci bili presnažni. Strepili su crno-bijeli od njega i Roberta Murića, a dok drugi nije upisao ni minute u dvije najvažnije utakmice Rijeke ove sezone, prvonavedeni je ipak bio u potpunosti odsječen u vrhu napada u utakmici u kojoj su Grci na Rujevici mogli slaviti i puno uvjerljivije od 0:2. Nije to obeshrabrilo Riječane, oni su nastavili 'svojim putem', a on je uvijek biti u vrhu hrvatskog nogometa i onda nastojati izboriti Europu. Ove sezone nisu uspjeli, ali ako ova momčad ostane na okupu, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da tamo u konačnici završe sljedeće sezone.

Reprezentativna stanka nije koristila Rijeci. Tomićeva momčad ušla je u seriju dobrih rezultata, a odlike velike momčadi pokazali su u utakmicama kao što su Šibenik i Slaven Belupo. Rijeka nije izgledala dobro, prvih 45 minuta protiv Farmaceuta jedno je od najgorih otkako je Tomić sjeo na klupu Rijeke, ali usprkos svemu su upisana tri boda. Protiv Narančastih je za samo 37 minuta upisao asistenciju, dok je Zekićevu momčad 'sam riješio' s dva jako lijepa pogotka.

Dugo se Drmić borio s nedostatkom utakmica u kontinuitetu, a upravo radi toga je i izgubio svoje mjesto u reprezentaciji Švicarske za koju je dosad skupio 32 nastupa i 10 pogodaka. U Rijeci je opet 'onaj stari', a iako u 1. HNL igraju velemajstori poput Livaje i Petkovića, Drmić je kraj njih ipak prvi napadač lige. Mierez je 'tu negdje', ali Drmić je klasa. A ona ispliva na površinu i kad fizička sprema nije stopostotna ili forma najbolja.

Sa sedam postignutih pogodaka u šest nastupa, Drmić je u ovom trenutku prvi topnik 1. HNL. Za pogodak mu je potrebno 64 minute, a sve dok je njega, Tomić ne strepi ni od kojeg protivnika. Sljedeći protivnik Riječana je Hrvatski dragovoljac,a zatim slijede ogledi s Goricom, Istrom 1961 i Dinamom. Drmić se, vjerujemo, time ne opterećuje, dok nismo sigurni da isto možemo reći za suparničke braniče. Jedan trenutak nepažnje i lopta će biti u mreži. Lisica je to, lukava lisica koja zna biti tamo gdje treba. U prvo vrijeme na pravom mjestu nije samo sreća, treba tu i znanja, i kvalitete, i osjećaja i lucidnosti. A Drmić... On ima sve.


Tagovi

Josip DrmićHNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti