Action Images via Reuters/Lee Smith
Action Images via Reuters/Lee Smith

FOTO TM ‘skoknuo’ do Otoka: Crveni vragovi u minusu 78 milijuna eura, hrvatski trojac ostao nepromijenjen

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 19.12.23. | 20:08

Šestice Cityja i Uniteda, Rodri i Declan Rice, od danas su teški 110 milijuna eura svaki, a najveći rast tržišne vrijednosti (+18 milijuna eura) osjetio je veliki talent Građana kojeg Kyle Walker naziva mlađom verzijom sebe.

U ovo predbožićno vrijeme ljudi iz TM-a su zasukali rukave i bacilli se na posao. Unazad nekoliko tjedana vidjeli smo da su obišli nekoliko europskih zemalja, od Austrije, Belgije i Francuske pa sve do Hrvatske gdje je otprije nekoliko dana vrijednost Martina Baturine dodatno porasla pa je tako desetka Dinama danas netko koga TM cijeni na 18 milijuna eura. Posljednje ažuriranje vrijednosti u HNL-u najbolje je sjelo predsjedniku Rijeke, Damiru Miškoviću, čije su oštre riječi prije dvije godine (“Tko radi TM za Hrvatsku nije prijatelj NK Rijeke”, op.a.) ipak urodile plodom pa je tako Rijeka sada postala momčad čiji igrači imaju zajedničku vrijednost od 33.3 milijuna eura. I dalje je to daleko od Hajduka (53.4 milijuna eura) te pogotovo Dinama (72.55 milijuna eura), ali svakako je dobro to što HNL kao liga završio ‘u zelenom’ budući da je sada njena vrijednost 237.50 milijuna eura, što je nešto manje od 10 milijuna eura više u odnosu na posljednje ažuriranje (227.99 milijuna eura).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A nakon svih tih ‘sitnih riba’, TM je skoknuo do Otoka i Premier lige. Prije svega, osvrnut ćemo se na trojicu hrvatskih igrača, s tim da oni od TM-a nisu dobili nikakav poklon za Božić. Dakle, Joško Gvardiol (Man City, 80 milijuna eura), Mateo Kovačić (Man City, 38 milijuna eura) i Ivan Perišić (Tottenham, četiri milijuna eura) ostali su na istom kao kad je rađeno posljednje ažuriranje tržišnih vrijednosti. Zanimljivo, Gvardiol kao najskuplji središnji branič svijeta je u Premier ligi na 11. mjestu, s tim da istu tržišnu vrijednost ima i njegov klupski suigrač Ruben Dias koji je 13. budući da je on stariji od Gvardiola. Samim time, 12.mjesto pripalo je Enzu Fernandezu, Argentincu iz Chelseaja koji je mlađi od Diasa, a stariji od Gvardiola.

Očekivano, Erling Braut Haaland ostao je vodeći, a tržišna vrijednost mu se nije mijenjala (180 milijuna eura). Isto vrijedi i za drugoplasiranog Saku (120 milijuna eura) te trećeplasiranog Fodena (110 milijuna eura). Rodri i Rice su i prije ovog ažuriranja bili četvrti i peti, s tim da su ranije bili procijenjeni na 100 milijuna eura, dok je njihove dobre igre TM honorirao tako što su obojica nagrađena s +10 milijuna eura pored svojih imena. U Top 10 nalaze se još Caicedo (90 milijuna eura), Alvarez (90 milijuna eura, +10 u odnosu na ranije), Odegaard (90 milijuna eura), Martinelli (85 milijuna eura, +5 u odnosu na ranije) te Bruno Guimaraes (85 milijuna eura).

Od svih klubova iz Premier lige, zajednički su najveći pad svoje tržišne vrijednosti osjetili nogometaši Uniteda čija je vrijednost pala za čak 78 milijuna eura. Tako je Rashford danas 21. igrač Premier lige po tržišnoj vrijednosti, dok je Bruno Fernandes 24. Obojica su ranije bila ‘teška’ 75 milijuna eura, da bi sada obojici bilo ‘skinuto’ pet milijuna eura.

S druge strane, zajednički rast cijena, usprkos čak nekim individualnim smanjenjima (Gabriel Jesus -5 milijuna eura, nova vrijednost 70 milijuna eura) osjetili su nogometaši Arsenala pa su tako Topnici po novom procijenjeni na 1.11 milijardi eura (+18 milijuna eura u odnosu na ranije), dok su najveći klupski rast ostvarili nogometaši Brightona kojima se tržišna vrijednost povećala za 19 milijuna eura pa su tako po novom Galebovi teški 488 milijuna eura.

Što se tiče individualnog rasta i pada, najviše je napredovao Rico Lewis iz Cityja kojeg Kyle Walker sigurno ne naziva bez razloga mlađom verzijom sebe. Lewis je s 20 milijuna eura skočio na 38 milijuna eura, dok je iza njega s rastom od 13 milijuna eura stoper Chelseaja Levi Colwill koji je po novom ‘težak’ 55 milijuna eura.

Sandro Tonali je pak osjetio najveći pad tržišne vrijednosti pa mu je tako ‘cijena’ pala sa 60 milijuna eura na 40 milijuna eura. I kladili bismo se da će se to dogoditi…

Isto tako, u minusu od 15 milijuna eura završili su Mount i Anthony iz Uniteda, dok je za 10 milijuna eura tržišna vrijednost pala De Bruyneu, Casemiru, Parteyju i Varaneu.

Više informacija o novim tržišnim vrijednostima igrača iz Premier lige pronađite OVDJE.

(I.A..S.)


Tagovi

Premier ligaJoško GvardiolMateo KovačićIvan PerišićTransfermarkt

Ostale Vijesti