Odzvonilo super-agentima: FIFA staje na kraj Mendesu i Raioli

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 26.09.19. | 13:37

Loše vijesti za zastupnike Ronalda, Ibrahimovića…

Super-agenti već godinama drmaju nogometnom scenom. Prilikom transfera svojih nogometaša, pa čak i samo produženja ugovora, ljudi poput Mina Raiole i Jorgea Mendesa dobivaju ogromne bonuse, a određeni čak i kroje politiku klubova, pa je tako Mendesov projekt nakon Wolverhamptona, postao i senzacionalni Famalicao – novopečeni prvoligaš koji trenutno vodi u utrci za naslov prvaka Portugala.

Kako bi stali na kraj njihovim basnoslovnim gažama koje zarađuju kao agenti igrača - poput Paula Pogbe, Marca Verrattija, Matthijsa de Ligta, Gigija Donnarumme i Moisea Keana s jedne strane (Raiola), ili pak Cristiana Ronalda, Bernarda Silve, Edersona, Cancela, Jamesa Rodrigueza s druge (Jorge Mendes) – FIFA je odlučila promijeniti 'pravila igre'.

Krovna svjetska nogometna organizacija će izmijeniti svoj Status, prvenstveno disciplinski i etički kodeks, a glavna stvar koju će uvesti to je ograničenje visine provizija koje agenti mogu zaraditi.

Štoviše, agenti će ubuduće moći naplatiti proviziju samo od jedne strane uključene u posao, a ne od sve tri (klub koji prodaje, klub koji kupuje i sam igrač), piše katalonski Sport. Što se samih brojki tiče, agenti će moći uzeti 10% provizije od kluba koji prodaje i 3% ako se naplaćuju od kluba koji kupuje igrača. Te provizije će se naplaćivati direktno preko posebnog odjela FIFA-e (koji je još u nastanku).

Osim toga, agenti će ponovno morati imati licencu i obavezan trening-tečaj.

Također, FIFA će kontrolirati posudbe igrača među velikim klubovima kako bi osigurala da se one čine u sportske svrhe, a ne u komercijalne, piše isti list. Prema tome,  od sezone 2020./21., klubovi će moći napraviti maksimalnih osam posudbi u jednoj sezoni, a do 2022./23. to će se smanjiti na šest posudbi po sezoni. S ovom mjerom namjeravaju okončati situaciju poput one koju ima Chelseaja da imaju više od 30 nogometaša na plaću, a da se ogroman dio njih nalazi na posudbama.

Navedene mjere će se predstaviti FIFA-inom vijeću koje će se sastati 24. listopada, a cilj je da se počnu primjenjivati od 2020. godine.

Kako će to sve izgledati i kako će ovom doskočiti spomenuti i ostali agenti, slijedi nam vidjeti.

 

 

(Foto: Reuters/Pixsell)


Tagovi

Mino RaiolaJorge MendesFIFA

Ostale Vijesti