UEFA/Handout via REUTERS
UEFA/Handout via REUTERS

Dvojba pred najvažniji susret: Isto kao protiv Engleza ili promjena za Čehe? (GRAFIKE)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 18.06.21. | 08:00

Vatreni danas igraju protiv Čeha u Glasgowu drugu utakmicu na Euru, a tri boda su im neophodna ukoliko misle igrati i drugu fazu natjecanja.

„Nemamo pravo na alibi, idemo po pobjedu“, tim je riječima najavio utakmicu s Česima hrvatski izbornik Zlatko Dalić. I stvarno, Hrvatska ako želi proći skupinu danas mora slaviti, a izbornik je u posljednja četiri dan brusiti sve ono što nije bilo dobro u prvoj utakmici. Posljednje pripreme za Češku u Rovinju, Vatreni su odradili u srijedu, a u četvrtak su odletjeli za Škotsku gdje je Dalić na Hampden Parku razriješio i posljednje dvojbe.

Dvojbi je nekoliko pred hrvatskim izbornikom nakon poraza od Engleza. Već duže vrijeme Hrvatska je sterilna prema naprijed i realizacija je glavni problem koji muči Dalića za koji još nije našao konstantno rješenje.

Protiv Engleza pokušao je s Rebićem u napadu i Kramarićem na desnom krilu, ali ta varijanta nije donijela željeni rezultat. Jednostavno je nedostajao igrač iza Rebića koji bi prenio loptu do posljednje trećine, a varijanta preko krila nije bila učinkovita. Tek ubacivanjem Brekala i Vlašića na prirodne pozicije te Petkovića u napad vidjeli smo nekoliko opasnijih pokušaja Hrvatske, ali ni to nije bilo dovoljno dobro da bi ugrozilo Pickforda.

Protiv Čeha neće biti kalkulacija. Jednostavno je, Hrvatska ide na pobjedu, a to znači i neke promjene u sastavu.

Izbornik je nakon Engleske bio pomalo ljut na novinare jer su otkrili sastav pa se u pripremi ove utakmice odlučio i malo poigrati s novinarima. Tako je primjerice posljednji trening u Rovinju bez najave pomjerio sat vremena ranije i odradio ga u miru, dok su novinari pristizali u standardno vrijeme bez da su uspjeli vidjeti koje je taktičke postavke izbornik pripremio.

U Rovinju su posljednji trening malo ranije završili Vida i Ćaleta Car, a izbornik je odlučio u kampu ostaviti Bornu Barišića koji još uvijek nije spreman zbog ozljede leđnog mišića. Upitan je i Dejan Lovren koji je ovaj tjedan nakon ozljede odradio treninge u punom intenzitetu, ali Dalić je kalkulirao da li krenuti s njim od prve minute protiv Čeha ili ga sačuvati za iduće utakmice.

Stoga postoji nekoliko varijanti sastava koji bi sutra mogao istrčati u Glasgowu. U prvoj varijanti mogli bi vidjeti sastav u kojem bi prvih 11 bilo kao protiv Engleske samo bi uloge zamijenili Rebić i Kramarić, dok bi Modrić bio istureniji u veznom redu.


U drugoj varijanti Brozović bi nakon slabije utakmice protiv Engleza mogao ostati na klupi, a Dalić bi u igru umjesto njega poslati Brunu Petkovića. Tako bi središnje vezne odigrali Kovačić i Modrić, a Kramarić bi igrao odmah iza Petkovića.


Posljednja varijanta sastava je i najvjerojatnija s obzirom na sve okolnosti u kojima se reprezentacija nalazi. Dalić bi u ovoj utakmici vrlo lako mogao presjeći i krenuti s Brekalom, Vlašićem i Petkovićem od prve minute. Ovaj trojac se pokazao kao potentan u kreiranju opasnih prilika, a u suradnji s Perišićem otvara se više mogućnosti u kreiranju napada. Lako stvaraju višak i dolaze u prilike za zgoditak, a to je baš ono što im treba za nasušnu pobjedu. U ovoj varijanti iz prvih 11 bi ispali Kramarić, Brozović i Rebić.


U svakom slučaju Dalić će sastav objaviti sat i pol prije utakmice, a do tada može biti još nekih promjena. Utakmica se igra u 18:00 sati u Glasgowu.

Bitno je tek da Vatreni upišu pobjedu danas kojom će vratiti samopouzdanje te smanjiti nervozu koja je lagano ušla u ekipu nakon niza lošijih rezultata.


Tagovi

Zlatko DalićHNSHrvatskaEuro 2020

Ostale Vijesti