Dva kola, četiri gola: Ludi ćale i luda karijera Ognjena Mudrinskog

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 24.08.20. | 14:09

Nos za gol pokupio je od "ludog" oca Radoslava, legende srpskih tribina i ikone tamošnjeg nogometa, svojedobno je zabio za dva kluba u istom kolu, u Zvezdi nije htio devetku, a sad s njom na leđima u dresu Gorice para mreže u HNL-u svakih 12 minuta...

Riječ je dakle o pravom "killeru", ali golgeterski niz Ognjena Mudrinskog ne čudi ljude koji već duže prate njegovu karijeru, uostalom lakoća postizanja golova i priliči nekome tko je u redove turopoljskog prvoligaša stigao s etiketom „najboljeg strijelca u povijesti srpske lige“. Prošle sezone je u deset utakmica zabio ukupno četiri komada za Goricu, a ove je izjednačio svoj učinak nakon samo dvije - nepune...

A golovi su mu, izgleda, u krvi...

Osjećaj za gol naslijedio je od oca Radoslava, ili RadosLava kako ga zovu u Srbiji. Jer "Lav" je luda glava, strastveni ribič i britak jezik, koji se ne suzdržava reći što misli ljudima koji mu nisu po volji. Znao je na Facebooku bez rezerve oplesti po ljudima iz Zvezde dok je Mudri tamo igrao, a poznat je i po temperamentu na tribinama. U Srbiji se još prepričava scena kad je pri vodstvu crveno-bijelih na gostovanju kod Javora 10 minuta uoči kraja utakmice u Ivanjici iz sveg glasa sinu uzvikivao: "Ajde bre, gazi!“

"Na gostovanjima ga lagano pronađem na tribinama. Čujem ga i što viče. Mnogo mi znači kad ga vidim. Savjetuje me, pazi kako ne bih griješio kao on u svojoj karijeri.Volim s njim popričati o nogometu, iako više kritizira, nego hvali", ispričao je Mudri o svom ocu, bivšem napadaču Elana iz Srbobrana, koji je u jednoj sezoni zabio čak 49 golova za klub iz svog rodnog mjesta!

Legendarni Radoslav blistao je i u dresu Bečeja jer je u svoje vrijeme zabio dva komada Partizanu zaustavivši rekordan niz golmana crno-bijelih Ivice Kralja. Bečej je izgubio tu utakmicu, ali njegov otac stavio je prezime Mudrinski na mapu u srpskom nogometu.

Upravo mjesto rođenja je najzaslužnije za očevu "ludu glavu", jer su one u Srbobranu česta pojava. Ognjenova glava iz ovog što smo dosad vidjeli mnogo je mirnija, valjda zato što se rodio u Svetom Tomi, ali ju obavezno brije na nulu, iako ima bujnu kosu. Ne možemo sa sigurnošću potvrditi da to čini zbog pravog Ronalda, no zbog frizure dosta nalikuje na slavnog brazilskog napadača.

Ove sezone pokazuje i djelić njegovih nogometnih navika nemilosrdno parajući mreže u domaćoj ligi, uostalom zato su mu valjda i zalijepili devetku na leđa, ali za razliku od brazilskog Ronalda, ovaj turopoljski dugo je odbijao broj koji uglavnom nose napadači.

U Zvezdi je primjerice nosio 91 zbog slavnog naslova crveno-bijelih u Kupu prvaka, u aktualnom prvaku Srbije igrao je 2012. godine, a već od svog debija na Marakani je postao instant hit jer je vjerojatno jedini čovjek na svijetu koji je u istom kolu uspio zabiti po gol za dva različita kluba!

Dobro ste pročitali. Prvi je zabio u dresu Jagodine, a Zvezdina utakmica koja se trebala igrati u istom terminu bila je odgođena. Mudrinski je u međuvremenu potpisao za Beograđane i zatim zabio u crvenom-bijelom dresu na svom debiju u odgođenoj utakmici, kasnije je na istom susretu dodao još dva postavši prvi napadač Crvene Zvezde koji je zabio hat-trick na premijeri.

Sa Zvezdinom tadašnjom upravom se rastao u lošim odnosima i zaključio svoju karijeru u crveno-bijelom dresu sa 11 golova. Oni su mu bili dovoljni za titulu prvog strijelca lige na polusezoni, međutim kasnije je zbog promjena u svlačionici morao otići iz kluba.

Probao je u Greuther Furthu pa Aarauu, ali vani srpski stroj za golove nije radio tako dobro. Vratio se u subotički Spartak, a s povratkom u Srbiju, vratio se golgeterskim navikama. Nakon samo godinu dana preselio je u Čukarički i tamo odigrao najbolje od spomenute polusezone u Zvezdi. Ponovo je počeo nemilosrdno trpati, ali sjajnu formu nakratko je prekinuo Partizanov Everton slomivši mu nogu.

Tadašnji trener Simo Krunić izbacio je ga je iz momčadi, ali po povratku s ozljede trener nije mogao ignorirati njegovu formu. Svaki put kad bi ga uveo, Mudri bi nešto zabio, a tad je prvi put iz njega počeo izlaziti "srbobranski gen", naime, jednom prilikom poslije gola koji je zabio ušavši s klupe otrčao je prema klupi s prstom na ustima ušutkavajući vlastitog trenera. Krunić je kasnije otkrio i što mu je rekao...

"Šefe? Do kad ću te vaditi," plasirao mu je Mudri.

Srpski nogomet napustio kao najbolji strijelac lige u povijesti, računajući utakmice od 2006. godine, kad su crnogorski klubovi napustili prvenstvo. Ukupno ih je zabio 65, a sad će pokušati isto ponoviti i u našem nogometu.

Čini se kako mu ne smeta ulaziti s klupe jer unatoč tome što nema nijedan start u prvenstvu ove sezone, zabija svako kolo.

Gorica ga je prije nekoliko tjedana zamalo pustila natrag u Poljsku, ali odlučila je na koncu ipak mu produljiti posudbu iz Jagiellonije na još sezonu. Trener Valdas Dambrauskas sad sigurno hvali svog sportskog direktora Mindaugasa Nikoličijusa na tom potezu, jer mu je ovaj u prošlom kolu donio tri boda protiv Slaven Belupa.

Mudri zabija svakih 12 i minuta ove sezone, a što će tek biti kad jednu utakmicu započne od prve...

(foto: Luka Stanzl/Pixsell)

 


Tagovi

Ognjen MudrinskiHNK GoricaPrva HNLNogometizdvajamo

Ostale Vijesti