Pixsell
Pixsell

Dinamovo proljeće osvrnulo se na napade 'Barićevaca': "Ovo je ujedno naš zadnji komentar na ovu i slične teme"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 24.02.24. | 16:04

Prvi demokratski izbori u Dinamu održat će se 2. ožujka elektronskim putem.

U ovo vrijeme za točno tjedan dana u tijeku će se održavati prvi demokratski izbori u GNK Dinamu, sukladno odredbama novog klupskog statuta. Na izborima za 25 članova skupštine kluba (od ukupno 60) sučelit će se dvije članske liste. Listu broj 1 "Dinamo iznad svih" predstavlja Otto Barić, a listu broj 2 "Dinamovo proljeće" predstavlja Velimir Zajec. Lista koja dobije najviše glasova članova postat će apsolutni pobjednik izbora i svih 25 članova liste ući će u skupštinu kluba, a nositelj pobjedničke liste postat će kandidat za predsjednika kluba, zajedno s nositeljem 'zatvorene' liste iz druge izborne jedinice, a koju predvodi aktualni predsjednik Mirko Barišić.

Treba napomenuti (i pohvaliti) kako su obje članske liste, Dinamo iznad svih i Dinamovo proljeće, donedavno vodile vrlo pozitivnu i afirmativnu kampanju s konkretnim izbornim programima i detaljnim predstavljanjem svojim kandidata. Obje liste svojim članovima u pravilu su slali poruke 'glasajte za nas jer - mi smo dobri', a ne 'glasajte za nas jer - drugi su loši'. Ove druge vrste poruka naslušat ćemo se u ovoj superizbornoj godini u kojoj nas, osim izbora u Dinamu, očekuju izbori za Hrvatski sabor, Europski parlament, a krajem godine održat će se prvi (možda i jedini) krug predsjedničkih izbora.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, vratimo se na izbore za skupštinu Dinama. Lista Dinamovo proljeće figurira kao priličan favorit na predstojećim izborima, djelomično zbog legende kluba Velimira Zajeca, ali i zvučnih imena na ostatku liste, a djelomice i zbog toga jer tu listu podržavaju Bad Blue Boysi, kao i članovi s ostalih tribina koji su godinama zagovarali demokratizaciju kluba.

Lista Dinamo iznad svih stoga se odlučila na malo drukčiji oblik kampanje. S pozitive, okrenula se pokušaju proceduralnog osporavanja suparničke liste. Lista Dinamo iznad svih javila se Izbornom povjerenstvu s pritužbom kako plan rada liste Dinamovo proljeće nije predao nositelj liste Velimir Zajec, nego da je plan rada dostavila izborna lista što, tvrde, nije u skladu s propisanom procedurom.

"Poštovani, na mrežnim stranicama GNK Dinamo su objavljene kandidacijske liste za 1. izbornu jedinicu te popis prijavljenih kandidata za 2. izbornu jedinicu. Istaknuti su i nositelji lista te predsjednički kandidat u 2. izbornoj jedinici. Pema Statutu, Pravilniku o izborima te objavljenim detaljima izbornog procesa, svaki kandidat za predsjednika, trebao je dostaviti svoj životopis i plan rada za mandatno razdoblje. Izvršenim uvidom u objavljene dokumente, vidljivo je da je lista Dinamovo proljeće dostavila dokument pod nazivom "Dinamovo proljeće PLAN RADA.

S obzirom na navode o tome da svaki predsjednički kandidat treba dostaviti svoj plan rada, molimo vas objašnjenje je li g. Velimir Zajec, kao nositelj kandidacijske liste "Dinamovo proljeće", predao plan rada na način na koji je to propisano Statutom i drugim aktima koji reguliraju izborni proces ili nije?

Radi daljnjeg ispravnog i statutarnog vođenja izbornog procesa, smatramo da je ovo pitanje potrebno riješiti u najkraćem roku", stoji u dopisu liste Dinamo iznad svih.

Uslijedio je odgovor Izbornog povjerenstva:

"Poštovani, g. Velimir Zajec je Izbornom povjerenstvu uz sve potrebno za prijavu kandidacijske liste sukladno odlukama Izbornog povjerenstva priložio vlastoručni potpisani dokument u kojem navodi kako nositelj kandidacijske liste, odnosno kandidat za Predsjednika Kluba izbornom povjerenstvu dostavlja vlastiti životopis te plan rada u mandatnom razdoblju. Iz navedene dokumentacije Izborno povjerenstvo nedvojbeno je ustanovilo kako su svi uvjeti za verifikaciju liste zadovoljeni. Ukoliko je potrebno izborno povjerenstvo Vam može dati dokumentaciju na uvid u prostorijama kluba", čime je Izborno povjerenstvo potvrdilo kako je suprotna lista odradila sve prema proceduri.

Na cijelu 'aferu' osvrnula se i lista Dinamovo proljeće koja je, treba napomenuti, do sada vršila vrlo afirmativnu kampanju bez bilo kakvog pokušaja difamacije suparničke liste.

"Kampanju za prve demokratske izbore u povijesti našeg Kluba zamislili smo kao konstruktivnu prezentaciju programa i ljudi s naše liste. Nismo, niti se imamo namjeru baviti drugim kandidacijskim listama jer nam je pobjeda na samim izborima jednako važna kao i to da ova kampanja za prve, povijesne izbore u našem Klubu prođe u jednom pozitivnom, građanskom tonu. Razočarani smo što konkurentska lista do pobjede na izborima želi doći traženjem samo njima vidljivih proceduralnih pogrešaka, umjesto glasovima članova Kluba.

Pokušaji da se od izbornog procesa napravi cirkus nisu nešto čime se treba ponositi, kao ni omalovažavanje izbora opetovanim ponavljanjem da su oni besmisleni zbog omjera između prve i druge izborne jedinice. Posebno je nekorektno kada to govori osoba koja u zadnjih petnaestak godina nije niti jednom riječju ili djelom podržala demokratizaciju Kluba.

O neutemeljenoj prijavi zbog navodnih nepravilnosti očekujemo da službeni odgovor da i Izborno povjerenstvo koje nas je, uostalom, nakon predaje kandidature i obavijestilo da je kandidatura liste uspješno verificirana.

Ovo je ujedno naš zadnji komentar na ovu i slične teme. Želimo zadnji tjedan odraditi afirmativno i pozitivno te vam do kraja prezentirati naše ljude i naš program. Izađite na izbore 2.3. i glasajte za listu Dinamovo proljeće predvođenu Velimirom Zajecom!", stoji u priopćenju liste Dinamovo proljeće.

Sve u svemu, nadamo se kako će ostatak kampanje za ove povijesne izbore nastaviti u pozitivnom i afirmativnom tonu i da, za razliku od parlamentarnih i predsjedničkih izbora, nećemo svjedočiti (pre)negativnoj kampanji.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNLSkupština GNK Dinamo

Ostale Vijesti