Nije ni čudo da su tako dobri: Bjelica može sastaviti momčad od reprezentativaca

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 23.11.18. | 11:21

Od Dinamovih 11 reprezentativaca čak osmorica su s područja bivše države

Ovaj tjedan završile su reprezentativne akcije, što znači da se vraćamo, po mnogima zanimljivijem, klupskom nogometu.

> Ne igra se samo Davis Cup: Pred nama je vikend derbija!

Što se 1.HNL tiče, derbi kola igra se sutra, na Rujevici između Rijeke i Dinama. Plavi ove sezone djeluju nezaustavljivo, no Rijeka je u posljednje tri prvenstvene utakmice protiv Dinama ostvarila sedam od mogućih devet bodova. Doduše, sve pod Matjažom Kekom. Igoru Bišćanu ovo će biti prvi derbi protiv kluba u kojem se etablirao kao vrhunski nogometaš.

> Odigraj Rijeka - Dinamo

No, iako igra na domaćem terenu, i dalje nam podršku Armade, a s druge strane dočekuje ga strašna Dinamova momčad koja u svojim redovima ima čak 11 reprezentativaca.

Na vratima ove Dinamove „reprezentativne“ formacije nalazi se Dominik Livaković, koji je drugi čuvar mreže A reprezentacije i velika budućnost hrvatskog nogometa na vratarskoj poziciji.

Na bekovske pozicije postavili smo dva desna beka. Petar Stojanović odigrao je u rujnu 90 minuta za Sloveniju protiv Cipra, ali je posljednje četiri utakmice proveo na klupi za pričuve. Sadegh Moharrami je pak u rujnu ove godine debitirao za reprezentaciju Irana, za sada je odigrao tri prijateljske utakmice, posljednju prije tri dana u remiju njegove selekcije protiv Venezuele (1:1).

Na stoperskoj poziciji stoji polivalentni branič koji brani boje Kosova. Standardni kosovski stoper Amir Rrahmani prije tri dana zabio je pogodak u 4:0 pobjedi svoje reprezentacije nad Kazahstanom, a u Ligi nacija odradio je maksimalnu minutažu.

U nedostatku stopera i u „prebukiranosti“ veze, Rrahmanija smo uparili s Arijanom Ademijem koji je u listopadu odigrao svih 90 minuta u teškom porazu od Armenije (0:4), a prije četiri dana zaigrao je posljednjih 17 minuta u 4:0 pobjedi nad Gibraltarom. Budući da su i Kosovo i Makedonija izborili plasman u repasaž za Euro, moguće je da se međusobno susretnu u ožujku 2020.

U vezi se nalazi dvojac iz hrvatske U21 reprezentacije. Nakon puknuća prednjeg križnog ligamenta Nikola Moro vratio se u mladu reprezentaciju u remiju 2:2 protiv Francuske, a talentirani Dinamov veznjak u toj je utakmici upisao asistenciju. Ivan Šunjić je pak nezaobilazni član U21 reprezentacije koja je kroz kvalifikacije zasluženo izborila nastup na Euru U21, prvi za Hrvatsku nakon 2004. godine.

> U21 reprezentaciji prijeti paklena skupina smrti

Ispred njih nalazi se Amer Gojak reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je debitirao za reprezentaciju pod Robertom Prosinečkim. Dobio je posljednje tri minute u remiju bez pogodaka protiv Austrije, kojim je BiH izborila plasman u višu diviziju, a u prijateljskoj utakmici protiv Španjolske (0:1) igrao je svih 90 minuta.

> Robert Prosinečki završio u bolnici i zadržan na pretragama

Na desnoj strani napada nalazi se „Poljski Beckham“, Damian Kadzior, najbolji Dinamov asistent koji je u rujnu debitirao za Poljsku protiv Irske, a u studenom je ušao protiv Češke (0:1) u prijateljskoj utakmici i protiv Portugala (1:1) u Ligi nacija te je pomogao Poljskoj da izbori status nositelja u kvalifikacijama za Euro ispred Njemačke.

Treći „o(l)mladinac“ je Dani Olmo koji je u listopadu i studenom zabilježio četiri nastupa za španjolsku U21 reprezentaciju od čega je u dva navrata krenuo od prve minute i upisao asistenciju.

U špici napada nalazi se, dakako, Mario Gavranović. Švicarska je senzacionalno osvojila skupinu Lige nacija ispred Belgije. Gavranović je pobjedu nad brončanima sa Svjetskog prvenstva gledao s klipe, ali je zabilježio nastupe u dvoboju protiv Islanda (2:1) i Belgije (1:2) kojoj je uostalom i zabio gol.

Dinamo ima zaista širok kadar kvalitetnih igrača, a u kontekstu reprezentacije još se spominju Izet Hajrović i Mislav Oršić koji će, ako ovako nastave, sigurno dogurati do nacionalnih predstavništva…

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Dominik LivakovićSadegh MoharramiPetar StojanovićAmir RrahmaniArijan AdemiNikola MoroIvan ŠunjićAmer GojakDamian KadziorDani OlmoMario GavranovićMislav OršićIzet Hajrovićizdvajamo

Ostale Vijesti