Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Dinamo je najbolji 'mali' klub na svijetu, a nikad u većoj krizi vlasti. Zdravko Mamić i dalje ima podršku, ali mogla bi pobijediti treća opcija!?

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 22.12.22. | 16:45

Iako je Mirko Barišić okupio klupske zaposlenike, one koji su na Skupštini podignuli ruke protiv Krešimira Antolića, informacije kažu da dobar dio njih nije promijenio mišljenje i da i dalje drži Mamićevu stranu. No, da bi održali izvanrednu Skupštinu potreban je 41 potpis

Da se dijelila takva nagrada Dinamo bi na katarskom Mundijalu bio apsolutni kadnidat za 'najbolji 'mali klub' na svijetu. Kad kažemo 'mali', mislimo na klubove izvan onog europskog vrha najboljih i najuspješnijih. Jer, teško je pronaći klub Dinamova ranga, čiji su igrači toliko obilježili SP, kao Dinamo.

Aktualni vratar Dominik Livaković, konkurirao je za 'Zlatnu rukavicu' i po mnogima samo mu je briljantna obrana Argnentinca Emiliana Martineza na isteku produžetka odnijela tu nagradu. Jedan je napadač, Mislav Oršić, zabio fantastičan pogodak za brončanu medalju, drugi, Bruno Petković, na asistenciju istog tog Oršića, zatresao je mrežu Brazila, vratio hrvatsku u igru i omogućio joj jedanaesterce. Jedan donedavni Dinamov igrač, koji je prošao cjelokupni razvojni proces u Maksimiru, Joško Gvardiol, postao je najbolji branič Mundijala, uskoro, izgledno i najskuplji branič u povijesti. Za kraj, nastup je u utakkmici za treće mjesto upisao i Josip Šutalo, još jedan iz plejade aktualnih dinamovaca. Dakle, da više i ne brojimo Modrića, Lovrena, Brozovića ili Kovačića, koji su također Dinamovi produkti, ali su već 'stoljeće' izvan Dinama, jasno je koliki je trag maksimirski klub ostavio u Kataru. Ponosili bi se takvim dosegom i veći, odnosno, bogatiji klubovi.

A dok Dinamo na terenu doseže vrhunce i nevjerojatne rezultate i na svjetskoj sceni pa nas i mnogi strani novinari zovu i pokušavaju odgonetnuti recept takvih uspjeha, u Maksimiru sve više bukti borba za prevlast, klub više od 20 godina nije bio u ovakvoj krizi vlasti. Da se ne ponavljamo stalno, prije 10-ak dana na Skupštini je 40 članova podignulo ruku za izglasavanje nepovjerenja Krešimiru Antoliću, isturenom članu Uprave, koji se prometnuo u glavnog operativca. Bio je to tek prvi javni pokazatelj neprijateljstva koji već dugo tinja između tzv. Antolićeve i tzv. Mamićeve struje. Nije, naime, tajna da je veliki dio tih 40 članova sklon i blizak Zdravku Mamiću i da iza tog puča stoji baš on. Međutim, Izvršni odbor, na čijem je čelu predsjednik kluba Mirko Barišić, nije usvojio tu odluku, već ju je odbacio, rezultatom glasanja 7:6 i Antolić je ostao na funkciji. Pritom je ta Antolić-Barišićeva struja poslala odgovornim institucijama na razmatranje odluku je li održana Skuptšina uopće bila legitimna, kao i njeni zaključci, jer su na njoj prevladavale uvrede, prijetnje i psovke. Dio skupštinara sklonih Zdravku Mamiću, pak, tvrdi da je Izvršni odbor prekršio klupski Statut, jer je po njemu morao osvojiti odluku Skupštine. Tu su najglasniji bili Damir Zorić, član IO-a. koji već neko vrijeme slovi za Mamićeva predsjedničkog kandidata te Miroslav Rožić, predsjednik Nadzornog odbora.

U ožujku bi se po rasporedu trebala održati redovna i izborna Skupština, na kojoj će se birati novi sastav Skupštine, ali i Izvršni odbor, koji bi tada birao i Upravu. No, kako do tada ima još dosta vremena i svašta se može okrenuti i pokrenuti, odmah nakon odlule Izvršnog odbora stigla je informacija da ta Mamićeva struja skuplja potpise za održavanje izvanredne Skupštine. Za to je potreban 41 potpis Skupštinara, od kojih su neki, njih 17 zaposlenici kluba, koji su na Skupštini glasali za nepovjerenje Antoliću. Stoga su u četvrtak Mirko Barišić i Krešimir Antolić održali sastanak upravo s njima, pokušali im objasniti aktualnu situaciju i što bi za klub i za njih same značilo vraćanje potpune vlasti u ruke Zdravka Mamića, koji je pravomoćno osuđen i već četiri godine u Međugorju. Kako saznajemo, bilo je i na tom sastanku polemičnih tonova, čak i otvorenih primjedbi od strane dijela tih skupštinara iz čega bi se dalo iščitati da dobar dio njih i dalje stoji iza svojeg glasa na Skupštini, odnosno iza Zdravka Mamića. No, kako se zadnjih dana mijenjaju odnosi snaga, za konačno stanje dionica dviju strana treba pričekati hoće li 'mamićevci' skupiti dovoljno potpisa za izvranrednu Skupštinu, tu bi ključnu ulogu mogli odigrati baš ti ljudi. Tada bi je predsjednik Mirko Barišić morao zakazati u roku 60 dana, što i nije puno ranije od termina one redovne izborne Skupštine. Ali bi bio znak u kojem smjeru ide priča.

I dok Zdravko Mamić očito vjeruje kako ima dovoljno ljudi iza sebe, čak i među klupskim zaposlenicima, da skine s vlasti u Dinamu aktualnu vrhušku, a za petak je zakazao i press konfrenciju na kojoj bi mogao opet izreći svašta, Mirko Barišić i Krešimir Antolić u utorak su bili na razgovoru s Tomislavom Tomaševićem, zagrebačkim gradonačelnikom, s kojim su, između ostaloga, razgovarali o stadionu. No, jasno je da su se dotaknuli i teme borbi u Dinamu, a nije tajna da je Tomaševiću u toj priči puno bliža aktualna Uprava, nego Zdravko Mamić, protiv kojega je javno istupao još i prije no što je postao gradonačelnički kandidat. Ali, na tom su sastanku u Dinamovoj delegaciji bila i dva čovjeka, koja dosad nisu javno istupala i pokazivala u ovakvim prilikama. Radi se o Franji Greguriću i Mladenu Vedrišu, koji su bili i još jesu, dosta utjecajni u političkim i društevnim krugovima. Oni koji znaju čitati između redaka, shvatili su to kao poruku aktualne Uprave da iza njih stoji i visoka politika i da će, bude li trebalo, ona stati na njihovu stranu. Baš sad kad su se odlučili (valjda) graditi stadion i krenuli u razgovore s Dinamom, pitanje je kako bi poltičari prihvatili prevrat i činjenicu da se Dinamom opet vlada iz inozemtsva. Stoga neki ne isključuju niti mogućnost da bi na kraju politika i mogla presjeći ovu borbu za Dinamo, maknuti obje struje i postaviti svoje 'namjesnike' da nastave voditi klub. Dakle, to je treća opcija ovogo raspleta za koju mnogi tvrde da nije nemoguća, nastavi li se ova situacija. Tko bi tada bio na čelu te opcije i bi li znao što treba činiti?

U svakom slučaju sad se prvo čeka hoće li skupštinari skupiti 41 potpis i dobiti pravo za održavanje izvanredne Skupštine. Prema svim tim informacijama pa ovima s današnjeg sastanka ispada da Zdravko Mamić i dalje ima uživa podršku i među zaposlenicima kluba, no, hoće li se neki predomisliti kad će trebati svojim potpisom stati iza njega, to ćemo vidjeti vrlo skoro.



Tagovi

GNK DinamoMirko BarišićZdravko MamićKrešimir Antolić

Ostale Vijesti