Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Dinamo dan poslije: Baturina oduševio, Hoxha skinuo 'lance', čokolada s rižom za nesuđenog igrača Betisa. Derbi? Maksimir će 'gorjeti'

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 23.02.24. | 14:00

Maksimir između dvije velike utakice trese pozitivna atmosfera, a nekoliko je igrača protiv Betisa 'uskrsnulo' u pravi tren

"Znaš, imam jedan ritual. Svaki put kad Kaneko zabije gol, on mi je jako drag igrač, donesem ovdje u kafić Mikado, čokoladu s rižom. Nadam se da ću je i u petak donijeti", pričao nam je dan prije utakmice protiv Betisa Mislav Vrbos, Dinamov navijački 'veteran' sa zapadne tribine, koji ne propušta nijednu utakmicu u Maksimiru, a nerijetko se zaputi i na gostovanja. Prošao je zbog Modrih 'pola svijeta', a u petak je poslao fotografiju.

Privatna fotografijaPrivatna fotografija

"Evo, obećanje ispunjeno! Kaneko je zabio, ja sam dečkima donio čokoladu s rižom!"

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sve je odmah pozitivnije oko Dinama nakon prolaza Betisa, u petak se iščekivao ždrijeb, svatko je imao svoju želju. Mnogima je bila - Viktora Plzen. Da se Dinamo revnašira za dva minimalna poraza u skupini Konferencijske lige. A Kaneko, jedan od junaka zbog, kojega je porasla prodaja čokolade s rižom, bio je u zadnje vrijeme na rubu 'ispadanja' iz prvih 11. Nije imao učinak, iako je hitar i uporan, izostajali su golovi i asistencije. Ali, Sergej Jakirović dao mu je povjerenje i protiv Španjolaca i on mu je vratio na najbolji način. Inače, prema nekim informacijama, još iz vremena kad se Kaneko tek počeo spominjati kao moguće Dinamovo pojačanje, čuli smo da je bio na listi želja - Betisa. Klub iz Seville bio je jedan od onih, koji su željeli Kaneka, međutim, on je tada izabrao Dinamo. Drugačije Japanci razmišljaju, Kaneko je išao logikom kako će u Dinamu sigurno češće igrati europske utakmice, borit će se za ligaške trofeje i tako će se lakše pokazati bogatijim klubovima. Sudbina se dobro poigrala njime, njegov je gol iz Europe izbacio baš Betis, a Dinamo će i dalje igrati europske utakmice. A Kaneko je tim golom opet 'zakapario' mjesto u momčadi.

Drugi je (neočekivani) junak bio Arber Hoxha. Asistent za pogodak, sjajno je prošao po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac i pronašao Kaneka tamo oko peterca. Prvi Hoxhin opipljiv učinak otkad je u Dinamu. Kažu svjedoci da je nakon utakmice bio vrlo emotivan, da su ga taj potez i konačan ishod utakmice razgalili. Ne sumnjamo da se Hoxha nakon mjesec dana u Maksimiru i predstava, u kojima je bio nedorečen, teško prolazio i lako gubio lopte, sudario s visokim očekivanjima u Dinamu i činjenicom da se nikoga nema vremena čekati. No, Jakirović mu je vjerovao, puno s njim pričao i govorio mu, kao i Kaneku, da pokuša proći 'jedan na jedan', nema veze ako i izgubi lopti, da on to ima u sebi, samo se treba opustiti. I, Hoxha ga je poslušao, 'skinuo lance' i konačno skrenuo pažnju na sebe. Hoće li sada biti lakše? Trebalo bi, svi vjeruju da to nije bio tek bljesak, već da će Hoxha nastaviti ovako i protiv Rijeke.

Petra Sučića možda smo malo i podcijenili u ocjenama, kad ponovno gledamo utakmicu, možemo se složiti da je zaslužio više od 6,5. Neumorni je maratonac, koji je zajedno s Mišićem odlično držao sredinu terena, pokazao je u četvrtak da i protiv momčadi iz La Lige može igrati na visokoj razini. Još je mlad, može biti i bolji, ali Jakirović je dobio konačnu potvrdu da na njega može računati. Što tek reći o Martinu Baturini? Bilo ga je opet užitak gledati, to bio 'onaj' Martin, koji prolazi nezaustavljivo kroz suparničke crte, koji donosi loptu u završnicu, koji se ne libi pucati s 20-ak metara... A pritom je odličan posao odradio i u defenzivi. Voljeli bismo vidjeti njegov broj pretrčanih kilometara, uvjereni smo da se radi o impoznantnoj kilometraži. Kaneko, Hoxha, Sučić i Baturina, proigrali su u pravi tren, baš kad je Jakiroviću i Dinamu trebalo, dakako, sad se očekuje da tako i nastave.

Hoće li Dinamov trener mijenjati nešto za derbi s Rijekom u nedjelju? Moguće je, ali i ne mora biti. Ono što mu, svakako, ide na ruku, imat će za tu utakmicu još jakih aduta, na raspolaganju će biti Pierre-Gabriel, Ademi, vjerojatno i Ogiwara te Brodić. Neće biti Marka Bulata, koji je krivo stao na treningu uoči Betisa, ozlijedio gležanj i propustit će i ovaj dvoboj.

Ono što, definitivno, znamo jest da će Maksimir i u nedjelju 'gorjeti'! Još prije utakmice s Betisom rasprodan je 'Sjever dolje', tijekom petka i 'Zapad dolje', Rijekini su navijači pokupovali čitav raspoloživi kapacitet južne tribine. Veliki nogometni tjedan u Maksimiru, nakon Betisa u modrim su hodnicima, uredima i svlačionicama uvjereni kako ih sad teško netko može zaustaviti. No, naravno, derbi će reći je li to doista tako! Navijači imaju pravu na euforiju, prekomjernu pozitivu, ali igrači i trener moraju ostati potpuno na zemli. Jer, neuspjeh protiv Rijeke bacio bi sjenu i na prolazak s Betisom i na nastavak natjecanja u Konferencijskoj ligi. HNL je ipak majka svih bitaka!



Tagovi

GNK DinamoTakuro KanekoArber HoxhaPetar SučićMartin Baturina

Ostale Vijesti