Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Daleko je to od prihoda Lige prvaka, ali Dinamu se ove sezone smiješi lijepa cifra od UEFA-e

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 23.02.24. | 11:30

Plavi će odigrati još najmanje dvije europske utakmice, od čega jednu u Maksimiru...

Dinamo je četvrti put u posljednjih šest sezona izborio proljeće u Europi (u te dvije sezone kada nije izborio igrao je Ligu prvaka), a izbacivši Betis Plavi su u spomenutom periodu upisali i četvrti 'prolaz' u nokaut fazi natjecanja - 2019. izbačena je Viktoria Plzen, 2021. Krasnodar i Tottenham, a 2024. Betis.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon novog velikog europskog skalpa, Dinamovi navijači već maštaju o finalu na AEK-ovom stadionu, pitaju se hoće li Dinamovi navijači moći prisustvovati toj utakmici (posebno ako bi Dinamo bio službeni domaćin). Takav pretjerani optimizam nakon velikih uspjeha karakteristika je navijača svih klubova svijeta, samo što je kod nekih neracionalna euforija veća, kod drugih manja....

Put do finala Konferencijske lige je ogroman. Dinamo bi trebao izbaciti još tri europska protivnika, među kojima se nalaze klubovi s višestrukom većom tržišnom vrijednosti od Dinama, poput Aston Ville, Fiorentine, Lillea, Ajaxa, Fenerbahcea, Club Bruggea, Olympiacosa, pa i PAOK-a...

No, ako je Dinamo izbacio Betis, ako je posljednjih sezona pobjeđivao Chelsea, Sevillu, West Ham, Tottenham, Atalantu, Feyenoord, Fenerbahce, Anderlecht... zašto se Dinamovi navijači ne bi nadali da bi Plavi mogli preskočiti i iduće prepreke?

Neovisno o tome, Dinamovi navijači trebali bi se za početak nadati što boljem ždrijebu u osmini finala, a onda i plasmanu u četvrtfinale, zbog poboljšanja koeficijenta, ali i dodatne zarade od krovne europske nogometne organizacije.

Dinamo je od UEFA-e ove sezone zaradio 6.9 milijuna eura. To nije ogromna cifra, daleko je manja od novca kojeg su dobili sudionici Lige prvaka (Dinamo bi, da je izbacio AEK i Antwerp u kvalifikacijama, na temelju 10-godišnjeg koeficijenta ove sezone uprihodio 27 milijuna eura za ulazak u elitno natjecanje). Ovako, prihod od UEFA-inih nagrada iznosi svega nešto manje od desetine klupskog budžeta za tekuću sezonu. Međutim, Dinamo je ove sezone odigrao sedam europskih utakmica, a odigrat će još najmanje jednu. Dinamo je ove sezone prodao rekordni broj godišnjih ulaznica (prvenstveno zbog Europe), povećao je cijenu pojedinačnih ulaznica (a Maksimir je nikad popunjeniji), hrana i piće na stadionu nisu jeftini, a klupski fan shop je prije svake europske utakmice krcat (iako, treba biti pošten i napomenuti kako nije teško napuniti Dinamov Fan Shop, barem onaj u sklopu Maksimira). Uz to, sponzorima hrvatskog prvaka ugodnije je kada im se reklama 'vrti' na europskim utakmicama, ne samo u HNL-u...

Iako je Dinamo od UEFA-e zaradio 'samo' sedam milijuna eura, hrvatski prvak može očekivati rekordne prihode od organizacije same utakmice te će Europa i ove sezone Dinamu donijeti značajan postotak ukupnih prihoda kluba.

A za Dinamo i njegove navijače najbitnije je da su Plavi i dalje aktivni u Europi. Dinamo će na domaćoj utakmici osmine finala imati vjerojatno i najveći 'matchday revenue' ove sezone, a prolaz u četvrtfinale Plavima bi donio prihod od dodatnih 600 tisuća eura (i novi rekordni prihod od utakmice četvrtfinala).

Klubovi koji izbore polufinale dobit će dodatnih milijun eura, a oni koji izbore finale maksimalno sedam (osvajač), a minimalno pet (finalist). Prema tome, Dinamo će od europskih nagrada ove sezone zaraditi minimalno postojećih 6.9 milijuna eura, a maksimalno, 15.5 milijuna eura, a to bi već bila ozbiljna financijska injekcija koja bi se, dakako, multiplicirala zbog prihoda dobivenih od ostalih izvora povezani s tim uspjehom...

No, pričati o toj svoti je u rangu rasprave hoće li Dinamovi navijači imati pravo prisustvovanja finalu u Ateni.

Pred Dinamom je, prije svega, ždrijeb u 13 sati u Nyonu, a onda i derbi HNL-a s Rijekom. Jer, pravi novac nalazi se (posebno od iduće sezone) u Ligi prvaka, a preduvjet za igranje Lige prvaka je osvojiti prvenstvo Hrvatske.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoKonferencijska liga

Ostale Vijesti