Šime Zelić/Pixsell
Šime Zelić/Pixsell

Dinamo 14 godina nije izgubio Derbi u Kupu! Jakirović radi dvije promjene?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 08:01

Povijest Derbija u Kupu pisala su i trojica igrača, koji će i u srijedu biti u konkurenciji za momčadi Hajduka i Dinama

Čak šest godina Dinamo i Hajduk nisu se sastali u Kupu, a zadnji sraz bio je u finalu 2018. u Vinkovcima. Slavio je tada Dinamo 1-0 i osvojio natjecanje, u utakmici nakon koje su Hajdukovi navijači, ali i igrači, imali puno primjedbi na račun suca Marija Zebeca, čijih je nekoliko ključnih odluka, definitivno, blio sporno. Bio je to prvi trofej Nenada Bjelice na Dinamovoj klupi, a nakon tog Kupa i dvostruke krune počela se u Maksimiru stvarati momčad, čiji neki važni igrači i danas nose modri dres.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Davno je sad već 2010., kad je Dinamo zadnji put posrnuo od Hajduka u Kupu, u polufinalu na Poljudu izgubio je 0-1 golom Senijada Ibričića, a na klupi Bijelih bio je legendardni Špaco Poklepović. Dinamo je vodio Kruno Jurčić, prvi sraz u Zagrebu završio je bez golova i Zagrepčani te godine nisu osvojili dvostruku krunu. Godinu ranije gledali smo dramu u Splitu, nakon Dinamovih 3-0 u prvoj finalnoj utakmici, Hajduk je na krilima dvostrukog stijelca Nikole Kalinića izjednačio rezultat i pobjednika su odlučivali jedanaesterci. Tu je Dinamov junak bio Tomislav Butina i donio je Modrima Rabuzinovo Sunce. A nakon te, spomenute, 2010., još su dvaput Dinamo i Hajduk igrali Kup na Poljudu, oba puta Dinamo je bio uvjerljiv. U studenome 2013., nakon 5-0 u Maksimiru, slavio je Dinamo i na Poljudu, bilo je 2-1. Jedan pogodak za Modre postigao je aktualni kapetan Arijan Ademi. Godinu dana kasnije, opet uvjerljivo, Dinamo je na Poljudu 'dobio' 2-0, a onda u Maksimiru dvostruko više, 4-0. Tada je prvi gol i svoj jedini za Modre zabio - Josip Brekalo. Eto, Nikola Kalinić, Arijan Ademi i Josip Brekalo bit će i u srijedu u konkurenciji za svoje momčadi, Brekalo i Kalinić za Hajduk, Ademi za Dinamo.

A što se Dinama tiče, kako sad stvari stoje, za utakmicu ne konkurira Danijel Zagorac, vratar, koji bi vjerojatno bio na golu da je zdrav. Ideja je prije početka drugog dijela sezone bila da Zagorac, kao prvi vratar, brani u HNL-u, Nevistić u Europi i Kupu. No, jedna Zagorčeva ozljeda i odlične Nevistićeve obrane okrenule su priču, Nevistić je postao 'jedinica', koju je potvrdio i u subotnjem HNL Derbiju u Splitu, gdje je bio jedan od Dinamovih junaka (1-0). Sad je sigurno da će braniti i u srijedu. A, Sergej Jakirović, zapravo, i nema previše razloga išta mijenjati. Iako utakmice u Kupu jesu zamišljene da igraju i oni koji inače imaju manju minutažu, Dinamo u Split dolazi po pobjedu i logično je očekivan isti sastav kao u subotu. Ili barem sličan.

Dakle, zadnja linija u sastavu Ristovski, Bernauer, Theophile, Pierre-Gabriel odradila je jako dobar posao, izuzev dviju pogrešaka KTC-a, koje nisu bile kažnjene. I, tu dvojbi ne bi trebalo biti. U veznom redu moguća je promjena, Sučić umjesto Ademija, ako Jakirović odluči kapetana čuvati za završnicu utakmice, a treba vidjeti i u kakvom je fizičkom stanju Martin Baturina, koji je i u subotu igrao nedovoljno oporavljen od ozljede. Vječita je dvojba i na desnom krilu, Kaneko ili Špikić? Japanac je neki dan bio nevidljiv, odigrao je lošu utakmicu, Špikić je ušao s klupe, bez nekog velikog učinka, ali s više energije od Kaneka. Sad bi Špikić mogao biti starter. Ali, vidjet ćemo kako razmišlja Jakirović i hoće li mijenjati momčad koja pobjeđuje!?



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiHrvatski nogometni kupSergej Jakirović

Ostale Vijesti