REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Da nije Amerikanaca, oko njega bi se gradila budućnost Chelseaja, a sad je na izlaznim vratima i želi ga Liverpool!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 04.03.23. | 13:22

Ugovor mu ističe za nešto više od godinu dana te bi na ljeto Plavci mogli biti 'prisiljeni' na prodaju kako ga ne bi izgubili potpuno besplatno.

Odavno je poznato da Englezi dižu u nebesa svoje igrače i da nerijetko za njih plaćaju nevjerojatne iznose koji prkose nekom zdravom nogometnom razumu. Primjera je uistinu na bacanje, a dovoljno je prisjetiti se kako je prije svega par godina za Harryja Maguirea plaćeno 87 milijuna eura odštete ili kako je prije dva mjeseca Newcastle u svoje redove doveo Anthonyja Gordona za 46.5 milijuna eura.

Usporedbe radi, najveći transfer nekog hrvatskog nogometaša je i dalje onaj Matea Kovačića kojeg je Chelsea platio 45 milijuna eura, dok je Luka Modrić prije 11 godina otišao put Madrida za 35 milijuna eura. Tih 35 milijuna eura nema istu vrijednost 2012. i danas, a to se veoma dobro vidi na primjeru Nonija Maduekea koji je zimus stigao iz PSV-a u Chelsea za identičan iznos.

No, protiv tržišta se ne može, Englezi vrednuju svoje više nego druge i morat će proći još 'ohoho' godina prije nego li se to promijeni. U međuvremenu, dok je situacija kakva je, svi klubovi koji u svojim redovima imaju nekakvu 'marku' kad je riječ o Englezima na njima planiraju zaraditi ozbiljan novac, a to jesu li oni u posljednjoj godini ugovora ili ne, na neki način pada u drugi plan.

Da se nisu pojavili američki investitori koji su s vrećama novaca stigli na Stamford Bridge, Mason Mount bi vjerojatno bio ključni igrač Plavaca za narednih 10 godina. Naravno, otočki mediji su ga prozvali novim Lampardom nakon svega nekoliko dobrih utakmica u dresu Plavaca, ali kako sada stvari stoje on se neće ni približiti legendi Chelseaja po broju nastupa i trofeja za klub budući da bi već ljetos mogao spakirati kofere i svoju karijeru nastaviti negdje drugdje.

Engleskim nogometnim velikanima novaca ne nedostaje, ako naiđu na igrača kojeg žele, spremni su platiti koliko god je to potrebno, a iako je Mason Mount igrač koji se već dokazao na najvišoj razini i koji bi gotovo u svakom klubu na svijetu bio pojačanje, izgleda kako je za njegovim uslugama najviše zagrizao Liverpool.

 Todd Boehly je Plavce prodrmao od glave do pete, stiglo je toliko novih igrača da ih se teško može sve zapamtiti, a oni koji su bili u klubu prije njegovog dolaska ni u kojem slučaju ne uživaju status 'sigurnih'. Pa čak ni ako ste engleski reprezentativac…

Mount bi na ljeto mogao promijeniti sredinu. U Chelseaju više nije projekt, već samo jedan od igrača, te je potpuno jasno zašto ga takav status ne zadovoljava. Potter trenutno ne može računati na njega, veznjak rodom iz Portsmoutha je ozlijedio zdjeličnu kost te će do daljnjeg biti 'out'. Iako bi prvotno morao biti fokusiran na oporavak, Mount vjerojatno nešto više razmišlja o svojoj budućnosti, a ista se, barem ako je vjerovati natpisima brojnih stranih medija, prilično nepredvidiva.

Španjolski Relevo javlja kako Liverpool čeka rasplet situacije oko Mounta te da će, u slučaju da mu Plavci do kraja sezone ne ponude novi ugovor, ovog ljeta krenuti u veliku ofenzivu kako bi osigurali njegov potpis. Redsi imaju velikih problema u veznoj liniji, napad i obrana su relativno kvalitetno pokriveni (iako bi se i tu dalo nešto 'srediti'), dok je veza ta koja trpi najveće kritike. Mount je igrač koji bi sigurno bio od velike pomoći u kreaciji, baš kao što se s njegovim potpisom dobiva i kvalitetan izvođač prekida. Doduše, tu ulogu u Liverpoolu trenutno ima Trent Alexandre-Arnold koji je i više nego kvalitetan u tom konkretnom segmentu, ali malo konkurencije mu ne bi škodilo.

Tržišna vrijednost Masona Mounta u ovom trenutku iznosi 75 milijuna eura, ali ako bude jasno kako novi ugovor neće biti potpisan, onda bi čelni ljudi londonskog kluba mogli prihvatiti i nešto nižu ponudu Liverpoola. S tim da, ne treba zaboraviti, Liverpool neće biti jedini koji će htjeti dovesti Mounta, iako sada drže 'pole position' u toj utrci…

U svakom slučaju, ovo ljeto će biti posebno interesantno za 24-godišnjeg veznjaka. Hoće li napustiti svoj Chelsea nakon dugih 18 godina provedenih u klubu, tek treba vidjeti, ali jasno je da ako bude postojala najmanja prilika da ga potpišu, Redsi neće ni trenutka dvojiti. Englezi možda vole precijeniti svojeg igrača, ali Mount je jedan od onih u koje se isplati uložiti…




Tagovi

Mason MountLiverpoolChelseanogometni transferiLjetni prijelazni rokPremier liga

Ostale Vijesti