Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Dinamo je mislio da će se Lokomotiva pobijediti sama od sebe, treba li Čačić vratiti Petkovića u udarnih 11? (VIDEO/GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 02.05.22. | 11:14

Iako i dalje Dinamo ima sve u svojim nogama, i već iduće nedjelje može osvojiti naslov, nakon jučerašnjeg remija na Kranjčevićevoj ostao je 'gorak' okus u ustima.

Piše: Niko Rukavina

Još prije utakmice pisali smo kako odnos Dinama i Lokomotive više nije kao nekada. Lokomotiva je posljednjih godina dokazala da i te kako može 'zapapriti' Dinamu, a to se posebno vidjelo u tekućoj sezoni. Lokomotiva je Dinamu oduzela rekordnih sedam bodova, i to u sezoni u kojoj se Dinamo grčevito bori za naslov s Hajdukom i Osijekom.

Momčad s Kajzerice je još jednom potvrdila da je hit ovosezonskog prvenstva. Osvojili su već 14 bodova protiv 'velike četvorke' i da nisu povremeno kiksali protiv 'manjih' protivnika (a oscilacije su logične za mladu momčad) zasigurno bi bili u utrci za plasman u Europu. Iako za razliku od Dinama nisu imali rezultatskog imperativa (još davno su osigurali ostanak i ostali bez mogućnosti za plasman u europska natjecanja), u dvoboj su ušli srčano, motivirano i okomito prema golu gostiju. Dinamo je u prvom dijelu imao tek jedan pokušaj na gol Lokomotive i to udarac Komnena Andrića s 30 metara u 45 minuti. Lokomotiva je u utakmicu ušla kao da se bori za naslov prvaka, a Dinamo kao da jedva čeka kraj sezone i odlazak na godišnji odmor.

U nastavku je Dinamo očekivano preuzeo inicijativu, Lokomotiva je energetski pala i čekala svoju priliku iz kontranapada. Dinamo je izjednačio odmah na početku drugog dijela i to uz veliku pomoć inače odličnog Ivana Nevistića. Obilna kiša očito je učinila svoje i prošla Dinamovom vrataru na posudbi u Lokomotivi kroz ruke. A onda se dogodio i 'peh' da je Jon Mersinaj s crte izbio loptu točno u Nikolu Soldu. Dinamo je u nekoliko navrata do kraja utakmice opalio po golu, ali niti jedna lopta nije išla u okvir. Dinamo je u cijelom susretu imala samo jedan udarac u okvir Nevistićevog gola.

"Nismo se dobro adaptirali na teške uvjete, dozvolili smo Lokomotivi da bude dominantnija u prvom dijelu, imali su posjed i bili su opasni. Teško se vraćati protiv ovako organizirane momčadi. Imali smo problema s tečnosti u našoj igri. Stvorili smo premalo šansi za postizanje pogodaka", rekao je Čačić na početku i napomenuo:

"Domaćin se bolje snašao u tim uvjetima". Možda je u prvom dijelu, no od kiše je na kraju veću korist imao Dinamo... jer, pitanje je bi li Nevistić primio onakav gol da su uvjeti za igru bili bolji.

Dojam je da su Dinamo i Čačić očekivali da će Lokomotiva pasti sama od sebe. Jer, sve je vodilo prema takvom scenariju. Motivirani Dinamo koji želi doći na korak do titule, rekordna posjeta utakmice u Kranjčevićevoj (barem kada je riječ o dvoboju dva gradska suparnika), izostanak nekolicine Lokomotivinih prvotimaca (de Haas, Cipetić, Stojković, Tuci), kao i to nekako uvriježeno mišljenje da će Lokomotiva 'sigurno' pustiti Dinamu jer se Plavi, eto, bore za naslov prvaka.

Čačić je dosta kalkulirao pred dvoboj, na klupi je ostavio dvojicu Josipa, Šutala i Mišića kojima je prijetio treći žuti karton i propuštanje derbija s Osijekom. Martin Baturina krenuo je od prve minute, no ulaskom Mišića početkom nastavak još se jednom potvrdilo da je 27-godišnji Slavonac jedan od ključnih kotačića ove momčadi i da s njime na terenu Dinamo izgleda puno bolje.

Nekako se očekivalo da će Lokomotiva pasti sama od sebe. I da za pobijediti momčad s Kajzerice nisu potrebne najjače snage. U nekakvim drukčijim vremenima i možda i ne bi bile, ali Dinamo se ove sezone muči i protiv slabijih protivnika od Lokomotive. Dinamo ima očiti problem psihološke prirode, pritisak je ogroman, a takvom pristupu utakmici vjerojatno je kumovao i rezultat utakmice u Osijeku. Nakon 2:2 u Gradskom vrtu, Dinamovci su mogli izbaciti Osijek iz utrke za naslovom i u subotu imati prvu 'meč loptu' za naslov. Jednostavno su u dvoboj ušli preopušteno...

I u trenutnoj situaciji Dinamo može iduće nedjelje osvojiti titulu. Ako Hajduk izgubi na Rujevici, a Dinamo dobije Osijek na Maksimiru, Plavi će do kraja idućeg tjedna biti prvaci. No, nakon ove utakmice ponovno je ostao 'gorak' okus u ustima. Dinamo je trebao rutinski svladati Lokomotivu jer ima kvalitetniji kadar, jer se bori za naslov i jer je imao fantastičnu podršku s tribina. Ali nije i zato je i dalje u prvenstvu sve otvoreno.

Iako Čačić nije ostvario svoj primarni cilj, odnosno upisivanje tri boda, jest sekundarni. Nitko se nije ozlijedio i nitko nije zaradio žuti karton. Dinamov strateg će za utakmicu s Osijekom imati na raspolaganju najjači sastav (ako izuzmemo ozlijeđenog Bartola Franjića). Deset igrača u tom najjačem sastavu je sigurno (Livaković - Ristovski, Šutalo, Theophile, Bočkaj - Ademi, Mišić - Emreli, Ivanušec, Oršić). Ostaje još samo pitanje centralnog napadača. Čačić je Brunu Petkovića stavio na 'hlađenje' protiv Gorice i Lokomotive. U prvih 11 krenuo je Komnen Andrić, koji se našao u nekim prilikama, ali ih nije realizirao, da bi Čačić u trenucima kada je voda došla do grla u igru ubacio Petkovića.

Povremeni hrvatski reprezentativac je uz Oršića i dalje najbolji Dinamov napadač. Ove sezone ne igra dobro, daleko je od svoje optimalne razine. To već svi znaju i nema potreba više ponavljati tu tvrdnju. No i dalje je Petković igrač koji dobiva duele, može zadržati i podvaliti loptu. Petković je, recimo, u Velikoj Gorici navukao na sebe dva igrača i otvorio prostor Ademiju da utrči iz drugog plana i zabije za važnu pobjedu.

Čačić je jasno dao do znanja što očekuje od Petkovića. Da bude pravi centarfor koji će na svoja leđa 'navući' dva stopera. Za Dinamovog stratega nema dvojbe. Petković nije 'desetka' (iako nosi taj broj na leđima), već 'devetka' (broj kojeg nosi Andrić). Dinamu je za ovu epsku završnicu sezone, u kojoj Plavima predstoje dva derbija i gostovanje na Šubićevcu. Potreban Bruno Petković. Igrač koji radi razliku. Je li nakon dva 'disciplinska' stavljanja na klupu stiglo vrijeme za udarnih 11, znat ćemo do kraja tjedna...

Moguća postava Dinama protiv Osijeka (4-2-3-1)

34. kolo 1.HNL

Petak, 6. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo, 18.00

Subota, 7. svibnja

Gorica - Lokomotiva, 17.00

Istra 1961 - Šibenik, 19.05

Nedjelja, 8. svibnja

Rijeka - Hajduk, 17.00

Dinamo - Osijek, 20.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLNK LokomotivaLokomotiva Zagreb

Ostale Vijesti