MOHAMED ABD EL GHANY/Action Images
MOHAMED ABD EL GHANY/Action Images

Burkina Faso matirana u šest minuta: Senegal je drugi put zaredom u finalu Kupa nacija (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 02.02.22. | 22:07

Trijumf koji će im donijeti najmanje srebrnu medalju upisan je zahvaljući munjevitoj ofenzivi sredinom drugog poluvremena.

Senegal je drugi put zaredom finalist Afričkog kupa nacija. Sadio Mane i društvo tako će imati priliku otići korak dalje u odnosu na 2019. godinu, kada su osvojili srebro nakon što su im u finalu minimalni poraz nanijeli Alžirci. Senegalci su u finalu zaustavljeni i 2002. tako da sada imaju priliku po prvi sjesti na tron kontinenta.

Kartu za finale koje će se održati za četiri dana osigurali su pobjedom protiv Burkine Faso koju su savladali s konačnih 3:1. Svoje protivnike u finalu saznat će sutra kada će u drugom polufinalu snage odmjeriti domaćin Kamerun i Egipat.

Burkina Faso je propustila izjednačiti najveći poduhvat u svojoj nogometnoj povijesti. Naime, 2013. godine su osvojili srebro, a sada će se na dan finala u nešto ranijem terminu boriti za brončanu medalju.

Današnjoj utakmici nije nedostajalo uzbuđenja, iako smo prvi gol vidjeli nakon više od sat vremena igre. Igralo se visokim intenzitetom, a izbornik Burkine Faso Kamou Malo u 36. minuti morao je uvesti pričuvnog golmana Farida Ouedraogoa, nakon što se Herve Koffi ozlijedio u sudaru glavama sa Sadiom Maneom.

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Senegalcima je dosuđen kazneni udarac, ali nakon pregleda VAR snimke odluka je promijenjena. Sudac je procijenio kako je lopta iz prevelike blizine napucana u ruku stopera Bayer Leverkusena Edmonda Tapsobe, koja pritom nije bila u neprirodnom položaju.

Prvi pogodak vidjeli smo u 70. minuti. Poentirao je stoper PSG-a Abdou Diallo, asistirao mu je kapetan Napolija Kalidou Koulibaly, škaricama, vjerojatno nenamjerno.

Samo šest minuta kasnije Senegal podebljava prednost koja se naposljetku pokazala kao nedostižna. Strijelac je ponovno igrač PSG-a, ali ovoga puta Idrissa Gueye, asistirao mu je Sadio Mane.

Lavovi se tada očekivano povlače, ali Burkina Faso je uspjela još na neko vrijeme utakmicu učiniti napetom. Veznjak Ibrahim Toure zabio je u 82. minuti i tako ponudio tračak nade svojoj momčadi.

Ipak, sve nade Burkine Faso ugasio je sjajni Sadio Mane pet minuta kasnije. Liverpoolov as pobjegao je visoko postavljenoj obrani i majstorski prebacio golmana za konačnih 3:1 i plasman Senegala u finale.

Mane je na ovogodišnjem Kupu nacija trenutno na učinku od tri gola i dvije asistencije, te će svakako biti u konkurenciji za najboljeg igrača turnira. Susret Kameruna i Egipta počinje sutra u 20 sati uz prijenos na Sport Klubu 2. Tada ćemo saznati hoćemo li u finalu gledati okršaj Manea i Salaha, suigrača iz Liverpoola i najboljih afričkih napadača svoje generacije.


Tagovi

SenegalBurkina FasoAfrički kup nacija

Ostale Vijesti