Bundesliga na francuski pogon: Thuramov sin, PSG-ov otpadak i svjetski prvaci

Vrijeme Čitanja: 7min | pon. 07.10.19. | 12:38

Francuzi su postali nositelji igre u najjačim njemačkim klubovima.

Jučerašnjim pobjedama Borussije Monchengladbach i Wolfsburga, dobili smo dva nova kluba koji su istaknuli svoju kandidaturu za titulu prvaka Njemačke. Ruku na srce, teško će skromni kadrovi 'Prusa' i 'Vukova' moći parirati gigantima poput Bayerna, imenjaka iz Dortmunda ili nove sile u usponu RB Leipziga, ali da se mogu potući za mjesta u Ligi prvaka, ne vidimo što bi ih moglo spriječiti.

Dapače, nikad izjednačenija borba za titulu u Bundesligi nije se baš mogla nazrijeti početkom sezone, ali stanje na tablici nakon sedam odigranih kola, poprilično je 'osvježavajuće'. Prvo mjesto drži Gladbach sa 16 bodova, spomenuti Wolfsburg ima bod manje, a nakon njih slijedi čak pet klubova s 14 bodova – uz spomenute branitelje naslova i omražene 'Rasenballovce', tu su i Freiburg, Schalke te Bayer Leverkusen.

Konkretnije, unutar samo četiri boda natiskalo se čak osam klubova, a gotovo svima njima zajedničko je što su im nositelji igre, ili barem redovni prvotimci, nogometaši pridošli iz Francuske.

Za Bayernovu 'francusku revoluciju' čuli su već i ljudi kojima Bundesliga nije u nogometnom fokusu. Rekordna odšteta u povijesti bavarskog kluba isplaćena je za Lucasa Hernandeza (80 milijuna eura), a uz njega ovog ljeta stigao je i njegov reprezentativni partner Benjamin Pavard. Uz mladog Mickaela Cuisancea koji je stigao iz Monchegladbacha, njemački je prvak brojku 'tricolora' u svojim redovima zaokružio na pet – od lani je tu još jedan reprezentativac, Corentin Tolisso, te 23-godišnji Kingsley Coman pristigao iz Juventusa prije dvije godine.

Međutim, na mala vrata stigla su dvojica Francuza koji su trenutno glavni igrači prvoplasirane momčadi Bundeslige.

Alassane Plea, napadač koji je još prošle sezone nagovijestio da će biti veliko pojačanje, briljirao je do drugog dijela sezone. U Nici je dvije sezone zabijao dvoznamenkasti broj golova, a lani je u transferu vrijednom 23 milijuna eura stigao i redove 'Pastuha'. Do kraja prošle kalendarske godine u dresu novog kluba skupio je devet golova, ali je ulaskom u 2019. ušao u krizu zabivši ih do kraja sezone još samo tri.

Međutim, sada je ponovno 'uskrsnuo'. S četiri gola se nalazi na diobi trećeg mjesta ljestvice strijelaca, a drugi je asistent lige s četiri dodavanja, jednim manje od Jadona Sancha. 26-godišnji golgeter posebno je briljirao u nedjeljnoj utakmici protiv Augsburga (5-1) s golom i dvije asistencije.

Međutim, nije on jedino ime koje nosi 'Ždrijebce'. Ovoljetno pojačanje, hrvatskim fanovima dobro poznatog prezimena, Thuram stiglo je iz Guingampa. Riječ je o Marcusu Thuramu, sinu bivšeg Tricolora Lilliana koji je za devet milijuna eura došao iz domovine u dres novog kluba. S tri gola i dvije asistencije i on je već krenuo potvrđivati svoj potencijal, a trener Marco Rose u svom kadru ima još dvojicu s francuskim državljanstvom – trenutno ozlijeđenog 31-godišnjeg krilnog napadača Ibrahimu Traorea te deset godina mlađeg stopera Mamadoua Doucourea, pristiglog iz druge momčadi PSG-a.

Drugo mjesto je sinoćnjom minimalnom pobjedom nad Union Berlinom osigurao Wolfsburg, a klub našeg Josipa Brekala jedan je od rijetkih koji ima samo jednog Francuza u svojim redovima. Jednog, ali vrijednog.

Govorimo o Joshui Guilavoguiju, sada već 29-godišnjem destruktivcu koji je neizostavan član 'Vukova'. Odigrao je do sada sve minute u Bundesligi na poziciji defanzivnog veznog, a riječ je o nekadašnjem reprezentativcu Francuske za koje je upisao sedam nastupa, ali posljednji tamo još 2015. godine. Ipak, s vremenom je stekao vrlo važno iskustvo te je s kapetanskom trakom oko ruke postao vođa mlade momčadi Olivera Glasnera.

 

 

Još jedno od brojnih iznenađenja ovogodišnje Bundeslige, svakako je Freibrug. Momčad predvođena trenerom Christianom Streichom, koji je od početka trenerske karijere – još tamo od 1995. godine – u ovom klubu. Na startu karijere preuzeo je U19 momčad ovog kluba, koju je vodio punih 16 godina, a u međuvremenu je 2007. godine preuzeo i asistentsku ulogu u seniorskoj selekciji. Četiri godine je radio na paralelno na dvije pozicije, a potom je 2011. godine preuzeo ulogu glavnog trenera.

Prvo ime Freiburga definitivno je mladi reprezentativac Njemačke, Luca Waldschmidt, koji je oduševio publiku na ovoljetnom Euru za mlade gdje su 'Švabe' pale u finalu protiv Španjolske, a vrijedi izdvojiti i centralnog veznjaka, 25-godišnjeg Janika Haberera i krilnog napadača Vincenza Grifoa.

Među neizostavne članove udarne postave, 'provukao' se i jedan Francuz. Riječ je o motoričnom full-backu Jonathanu Schmidu. On igra desnog beka u formaciji 3-4-3, a ove je sezone upisao dva gola i asistenciju, a vrijednost prema Transfermarktu već mu je narasla za milijun eura u odnosu na srpanj ove godine kada su ga doveli iz Augsburga.

 

 

Iako su uz Borussiju Dortmund označeni kao glavni konkurenti Bavarcima za naslov prvaka, nogometaši RB Leipziga upali su u svojevrsnu rezultatsku krizu. U posljednje tri utakmice upisali su dva poraza i remi, a izgubili su bodove od izravnih konkurenata, Schalkea i Bayera iz Leverkusena.

Velik udarac europskim ambicijama nanio im je Lyon, koji ih je u Leipzigu svladao rezultatom 2-0, a veliki tragičar bio je mladi stoper Nordi Mukiele. 21-godišnji Francuz ušao je u prvom poluvremenu u igru ujesto ozlijeđenog, ali inače i neizostavnog člana udarne postave, sunarodnjaka Ibrahime Konatea, i bio glavni krivac za oba primljena gola.

Ipak, njegova polivalentnost, mladost i cijena od 22 milijuna eura na Transfermarktu sugeriraju kako bi s vremenom trebao postati nasljednik Konatea za kojega su se ovog ljeta raspitivali brojni europski velikani, posebice Manchester United prije nego je angažirao Harrya Maguirea.

Međutim, tu nije kraj francuskim talentima u svlačionici Juliana Nagelsmanna. Svakako najznačajnije ime – također u obrani – jest ono Dayota Upamecana, kapetana mlade reprezentacije Tricolora, koji trenutno košta minimalno 40 milijuna eura. Da se oni slučajno ne bi osjećali usamljeno, uprava 'Rasenballovaca' ovog je ljeta dovela PSG-ov 'otpadak', veznjaka Christophera Nkunkua. 13 milijuna eura moglo bi na kraju ispasti kao jedno od najboljih kupovina ovog kluba jer je on već ubilježio po dva gola i dvije asistencije, uključujući i važan – i fenomenalno atraktivan - gol za bod na subotnjem gostovanju na BayAreni.

 

 

 

 

I Schalke svoje Francuze za utrku ima. Iako je rođen i odrastao te prve seniorske korake napravio u Francuskoj, Salif Sane je odlučio igrati za zemlju odakle vuče korijene te je zaigrao u paru s Kalidouom Koulibalyem u dresu Senegala. Ipak, bez njega će Didier Deschamps lako, on je tek u posljednje vrijeme stasao u vrlo dobrog stopera, kao i bočni igrač Benjamin Stambouli.

Međutim, za jedno ime u redovima 'Rudara' Francuzi su se trgali svim silama. Riječ je o Amineu Haritu, 22-godišnjem  ofenzivnom veznjaku koji oduševljava svojim predstava ove sezone. U dosadašnjih sedam prvenstvenih ogleda upisao je četiri gola i dvije asistencije, a prosječna ocjena prema specijaliziranom statističkom portalu Who Scored iznosi 7,49.

Momak je isprva odbijao nastup za marokansku mladu reprezentaciju, čekajući poziv Francuske. Selekcija Tricolora do 21 godine ga je i zvala te je odigrao jednu utakmicu 2017. godine za državu u kojoj je rođen, ali je nakon te utakmice odlučio da nastupa za zemlju porijekla pa je tako upisao minute i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine u dresu Maroka. On je u Schalke stigao baš prije dvije godine iz Nantesa, klub iz Gelsenkirchena ga je platio osam milijuna eura, a cijena mu je sada dvostruko veća, s tim da će samo rasti.

 

 

Nismo još gotovi s Francuzima, poglavito onima koji se nisu mogli pronaći u Paris Saint-Germainu.

Ovog ljeta, Bayer Leverkusen je doveo Moussu Diabya, mladog reprezentativca svjetskih prvaka, a cijena koju su isplatili nije mala. 15 milijuna eura za 20-godišnjeg nedokazanog krilnog napadača nije mala stvar za Apotekare. Za sada je odigrao tek tri utakmice, odnosno skromnih 55 minuta i još čeka na pravu priliku, ali čim se aklimatizira na novu sredinu, uvjereni su u njemačkom prvoligašu, počet će prikazivati prave partije.

I za kraj, posljednja momčad u ovom krugu od osam klubova unutar četiri boda razmaka – Borussia Dortmund.

'Žuto-crni' su remijem ovog vikenda kod Freiburga propustili priliku skočiti na drugo mjesto ljestvice. Zanimlljivo, kao i kod Apotekara, ni na Signal Iduna Parku nema puno Francuza. Svlačionicu Luciena Favrea popunjava Dan-Axel Zagadou, 20-godišnji mladi reprezentativni stoper koji je trenutno procijenjen na 28 milijuna eura. Ipak, zbog jake konkurencije u vidu Akanjija i povratnika Hummelsa, ove godine igra nešto manje nego lani.

Uz njega, što se Francuza tiče, tu je i Raphael Guerreiro, ali iako rođen i odrastao u Francuskoj, on je odlučio igrati za Portugal. Prve nogometne korake napravio je u Caenu, a u Borussiju je stigao prije tri godine iz Lorienta.

 

 

Od svih navedenih klubova, najmanju ulogu imaju Francuzi - i igrači koji su potekli u Francuskoj - u Bayeru i Borussiju. To su ujedno i dva najlošije plasirana od ovih osam klubova. Naravno, razlog ne leži u tome, ali je dobar pokazatelj koliko su Francuzi poboljšali igru brojnih njemačkih prvoligaša.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Lucas HernandezBenjamin PavardKingsley ComanMickael CuisanceCorentin TolissoAlassane PleaMarcus ThuramJosuha GuilavoguiJonathan SchmidAmine HaritDan-Axel ZagadouRaphael GuerreiroDayot UpamecanoIbrahima KonateChristopher NkunkuMoussa DiabyNordi Mukiele

Ostale Vijesti