Luka Bogdan Instagram/Salernitana Official
Luka Bogdan Instagram/Salernitana Official

Bogdan za Germanijak: "Tramezzani uvijek gura svoje i zna izvući maksimum iz momčadi, a moj cilj je Serie A"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 27.02.21. | 08:39

Talentirani branič, kojeg se ove zime povezivalo s Hajdukom, u razgovoru za Germanijak osvrnuo se na svoju nogometni put, prisjetio se kako mu je bilo raditi s trenerom Tramezzanijem, a budući da je već nekoliko godina na Čizmi nije ni čudno što se tamo osjeća 'kao doma'.

Nogometaši Rijeke u sklopu Jadranskog derbija na Rujevici dočekuju Hajduk, klub kojeg na Kvarneru smatraju svojim najvećim rivalom. Iako je Hajduk neupitno ostvarivao veće rezultate u prošlosti te su na Poljudu i nekad davno na Starom placu igrali pravi velemajstori, omjer pobjeda i poraza u 1.HNL gotovo je izjednačen. Točnije, od osamostaljenja smo gledali 87 Jadranska derbija u 1.HNL, a posljednji ogled ove dvije momčadi odveo je Bile u malu prednost. Hajduk je 10. veljače slavio na Rujevici pogotkom Mije Caktaša u sudačkoj nadoknadi utakmice, ali iako smo u tom ogledu uživali prije manje od 20 dana, koliko se toga dogodilo u međuvremenu dojam je kao da je od te utakmice prošlo 'sto godina'.

Bila je to ujedno i posljednja utakmica koju su Splićana, dok su Rijeka - vjerovali ili ne - u međuvremenu odigrala čak tri prvenstvene utakmice. Ako pitate njihove navijače, možda i bolje da nisu, jer u utakmicama protiv Istre 1961, Gorice i Osijeka Rožmanova momčad osvojila je tek dva boda.

Kao što smo ranije istaknuli, puno se toga dogodilo između posljednje i utakmice koja će se odigrati danas s početkom u 17:30. Dvojac Jakobušić - Nikoličius je u drugu momčad poslao kapetana Miju Caktaša budući da on i dalje ne želi potpisati novi ugovor s klubom, dok su na Poljud stigli igrači poput Alexa Kačaniklića, Marca Fossatija i Marka Livaje. Naravno, potonji je uvjerljivo najzvučnije ime od spomenutog trojca, iako još uvijek nije sigurno hoće li on danas biti u sastavu Paola Tramezzanija.

>>> Novi početak Hajduka: Kocka je bačena!

Talijanski stručnjak dobio je pojačanja u veznoj liniji i napadu, dok je obrana ostala nepromijenjena. Zanimljivo, krajem siječnja skoro svi hrvatski mediji prenijeli su vijest kako je jedna od glavnih meta Hajduka u ovom prijelaznom roku Luka Bogdan, stasiti branič koji već nekoliko godina svoju karijeru gradi na Apeninskom poluotoku. Bogdan, iako je rođeni Splićanin, nije igrao u mlađim kategorijama splitskog velikana, već je karijeru započeo u poznatoj nogometnoj akademiji NK Adriatic Split koju je pokrenuo njegov otac Franko. Njegov nogometni put bio je sve samo ne uobičajen, a kako se snalazi u novom klubu i kakva sjećanja veže za Paola Tramezzanija koji ga je jedno vrijeme vodio u Livornu ispričao je u razgovoru za Germanijak.

Od početka ove sezone Bogdan je član Salernitane, klub se trenutno nalazi na četvrtom mjestu Serie B, a važno je istaknuti kako su bodovno izjednačeni s Venezijom i Monzom koji su zbog gol-razlike trenutno bolje plasirani od njih. Izgleda kako je odlazak u novu sredinu nakon dvije godine provedenih u Livornu bila dobra odluka u njegovoj karijeri, a zanimalo nas je li se u klubu sve glasnije krenulo pričati o mogućem ulasku u Serie A.

"Za sad je sve super. Tu sam na posudbi, ali sa obvezom otkupa tako da sam od ljeta i službeno igrač Salernitane. Već u startu sezone je klub postavio visoka očekivanja i evo na dobrom smo putu! Liga je teška i zahtjevna, pogotovo ove godine jer ima jako puno dobrih momčadi koje konkuriraju za Serie A."

Preko Austrije, Danske i Slovenije došli ste u Italiju gdje ste vas već mogu smatrati 'domaćim čovjekom'. Kako je došlo, prvo do prelaska u mlađe kategorije Red Bull Salzburga, a onda i danskog Kogea? Put je to kojeg ne viđamo često kad je riječ o hrvatskim nogometašima...

"Dobio sam priliku otići u mladu momčad Red Bulla nakon sta sam s NK Adriaticom odigrao prijateljsku utakmicu u Salzburgu. Tamo sam se zadržao godinu dana i imao dobru sezonu, a te godine smo bili i prvaci lige. Nakon toga je moj tadašnji trener Hendrik Pedersen otišao iz mlade momčadi u Dansku za glavnog trenera HB Koge i zvao me da mu se pridružim. Tamo sam odradio prvih šest mjeseci seniorskog nogometa i bez obzira što sam imao kontinuitet odlučio sam napustiti klub jer sam tad imao 17-18 godina i nije mi bilo jednostavno prilagoditi se."

Vratimo se malo na dane u Salzburgu. Zanimljivo, za vrijeme dok ste bili član Red Bulla igrali ste s Xaverom Schlagerom i Konradom Laimerom, igračima koji su danas standardni reprezentativci Austrije i prvotimci Wolfsburga, odnosno RB Leipziga. Je li se već tada vidjelo da imaju 'ono nešto' i je li vam vrijeme provedeno u Red Bullu bilo od glavnog značaja za napredak ili ste pak više napredovali u nekom drugom klubu?

"Da, obojica su igrala sa mnom i već tada su bili projekti kluba, vidjelo se da odskaču svaki na svoj način. Konrad je ima veliki talent i tehniku, dok je Xaver bio pravi radnik i jako dobar taktički i to ga je dovelo do situacije u kojoj je danas. Meni je Salzburg puno pomogao i imam lijepa sjećanja iz tog razdoblja. To mi je prvo iskustvo izvan Splita!"

U Italiji ste od 2016. godine, a već dvije godine kasnije zaradili ste veliki transfer u Livorno koji je na taj način očito htio pokazati kako od vas ima velika očekivanja. Kao mladom igraču, to vam je moralo imponirati.

"Naravno, Livorno mi je bila stepenica više i osjećao sam podršku kluba i ekipe. Nažalost te dvije godine rezultatski nisu bile baš dobre, a još uz to sam izgubio priliku zaigrat za U-21 reprezentaciju zbog ozljede."

U prošle dvije godine skupili ste okruglih 50 nastupa u Serie B, ligi za koju će mnogi reći kako je zahtjevnija od nekih europskih prvih liga. Kako to da ste se na kraju odlučili otići na posudbu u Salernitanu?

"Salernitana me pokušavala dovesti već par godina, ovo ljeto san tražio nove izazove i eto završio sam tu gdje sam htio na obostrano zadovoljstvo mene i bivšeg kluba Livorna."

Nemoguće je ne osvrnuti se na to da vas je jedno vrijeme vodio Paolo Tramezzani, današnji trener Hajduka. Što nam možete reći o njemu i smatrate li da su u Hajduku napravili dobru stvar kad su ga angažirali?

"Trener Tramezzani me vodio u Livornu nekoliko mjeseci i kao što sam već prije rekao smatram da će pomoći Hajduku, Taktički sigurno, a uz to ima iskustva u inozemstvu i svoj stav! Uvijek gura svoje i izvlači maksimum iz momčadi."

Po čemu ga najviše pamtite, kakav je u odnosu s igračima i na čemu je najviše inzistirao kad za vrijeme dok ste s njim surađivali?

"Jako puno radi na treninzima i stvara dobar odnos sa svlačionicom."

Za kraj, pred vama je još puno nogometnih utakmica, ali zasad nijednu niste odigrali u 1.HNL. Biste li se voljeli vratiti jednog dana i koji vam je krajnji cilj u karijeri?

"U Italiji sam već kao doma i trenutno nemam u planu tražiti neku promjenu. Cilj mi je ulazak u Serie A i želim to ostvarit sa Salernitanom. Ima jš puno do kraja, ali na dobrom smo putu!"


Razgovarao: Ižak Ante Sučić


Tagovi

Luka BogdantransferiSerie BSerie APaolo TramezzaniHajdukSalernitanaLivornoKogeizdvajamointervjuintervju tjednaGermanijak

Ostale Vijesti