REUTERS/Craig Brough
REUTERS/Craig Brough

Bio je užitak, Davide

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 27.07.23. | 16:58

Španjolski majstor je nakon teške ozljede koljena odlučio zaključiti nogometnu karijeru.

Tako nešto je, zapravo, i bilo za očekivati. U času kada je pretrpio tešku ozljedu koljena na pripremama Real Sociedada - David Silva, o kojemu je riječ, je već davno prešao na krivu stranu 30-ih (8. siječnja je napunio 37). Pa onda današnja objava o kraju jedne veličanstvene karijere ne dolazi kao iznenađenje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sportašu nikada nije lako kada ne može pod svojim uvjetima napustiti sportsku arenu, ali Španjolac je odlučio da nakon takve ozljede više ne može pružiti ono što se od njega očekuje. A i oporavak od rupture ligamenata je dugotrajan i isrcpljujuć pa je Silva odlučio prijevremeno mahnuti na pozdrav.

 „Ovo je izuzetno tužan dan za mene. Opraštam se od nogometa kojem sam posvetio cijeli život. Na tom nogometnom putu sam upoznao mnoge sjajne ljude i mnogi od njih će mi nedostajati“, rekao je Silva opraštajući se od nogometa u kojem je ukupno odigrao 896 utakmice te pritom postigao 156 pogotka uz 226 asistencija. I 20 trofeja.

Silva je u zenitu svoje karijere bio jedna od glavnih poluga dominacije španjolske reprezentacije koja je na svom vrhuncu u trofejne vitrine pohranila jedan svjetski i dva europska naslova.

Debi u nacionalnom dresu je zabilježio u studenome 2006. pod paskom Luisa Aragonesa, a svoj je reprezentativni staž garnirao s 35 pogodaka i 32 asistencije u 125 nastupa.

Svoj nogometni put započeo je u Valenciji, dokazivao se u Eibaru i Celti, a svoju nogometnu veličinu potvrdio u Manchester Cityju. Četiri puta se okitio premierligaškim naslovom, dva puta FA Cupom i dva puta Kupom Španjolske. U smiraju karijere sletio je u Real Sociedad pa ponovno pokazao klasu, zabivši sedam pogodaka i podijelivši 18 asistencija u 93 utakmice za španjolskog prvoligaša.

A s obzirom na način igre i nogometno razmišljanje, a i činjenice da je prošao školu Pepa Guardiole, ne bi se začudili kada bi ga kroz koju godinu vidjeli uz aut-liniju, u ulozi trenera.

Silva je bio majstor malog prostora, fino izbrušene tehnike i pregleda igre, igrač koji je u posljednja gotova dva desetljeća bio sinonim za kreativnog veznog igrača i od čije su maštovitosti strahovali braniči najvećih svjetskih momčadi. I nogomet je igrao s lakoćom, a igra mu je dolazila prirodno. Igrači poput njega će uvijek biti na cijeni, bez obzira na nogometnu filozofiju i trendove. Nogometaš koji iz ničega potezom rješava utakmicu je san svakog trenera.

Bio je užitak, Davide.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

David Silvašpanjolska nogometna reprezentacijaReal SociedadManchester CityPep Guardiola

Ostale Vijesti