Bio je mlada zvijezda Rijeke u usponu, igrao za mladu repku, a danas sa 27 godina igra Serie C

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 16.09.19. | 17:26

Prije svega tri godine njegova tržišna vrijednost iznosila je milijun eura, ali ipak nije uspio doseći razinu koja se od njega očekivala.

Ime tog mladića, odnosno sada već igrača u najboljim nogometnim godinama, je Antonini Čulina.

Još od najranijih dana ovaj ofenzivni veznjak bio je jedan od onih koji „drugačije od ostalih udara loptu“. Kao kadeta prepoznali su ga u Rijeci te su ga doveli iz matičnog mu kluba Zadra, a za prvu momčad plavo – bijelih debitirao je u utakmici protiv Osijeka sada već davne 2009. godine.

Njega je, na neki način, otkrio tadašnji trener Rijeke Zoran Vulić koji je na poluvremenu utakmice u svlačionici ostavio prekaljenog Nastju Čeha, a u vatru gurnuo mladog tinejđera rodom iz Pridrage.

Nakon samo devet minuta provedenih na terenu Čulina je zabio pogodak koji je vratio Rijeku u igru (Rijeka je na poluvremenu gubila rezultatom 0:1) te su u tim trenucima apsolutno svi na Kantridi mislili kako Rijeka ima novu zvijezdu u nastajanju.

Svake godine Čulina je dobivao sve veću priliku u sastavu Riječana, ali nikako nije uspio postati prvi igrač momčadi i netko oko koga će Rijeka graditi svoju momčad. Treba reći kako Rijeka tih godina ni izbliza nije bila stabilan prvoligaš kao što je to danas. Plaće su, u najmanju ruku, bile ne redovite, a uvjeti treniranja bili su takvi da je bilo lakše steći preduvjete za tešku ozljedu nego biti spreman za 90 prvoligaških minuta. Mladi Antonini je, po uzoru na Sandija Križmana, odlučio Rijeku poslati na arbitražu, a taj potez (koji datira iz studenog 2011.) mu neki navijači nikada nisu zaboravili.

Antonini je igrač poteza, njegov talent neosporan je i dan danas, ali uspjeh u bijelom dresu mu jednostavno nije bio suđen.

Dolaskom Damira Miškovića u klub dogodile su se brojne kadrovske promjene. Došao je novi trener, novi igrači, a jedan od onih koji nije bio u kombinacijama Matjaža Keka bio je upravo Čulina.

U ljeto 2013. odlazi na posudbu u talijansku Speziju gdje se zadržava godinu i pol dana, nakon čega još šest mjeseci provodi u Vareseu.

Po isteku ugovora sa riječkim prvoligašem Čulina odlazi u švicarski Lugano gdje po mnogima igra i najbolje utakmice dosadašnje karijere. U prvom rangu švicarskog nogometa Čulina je skupio deset pogodaka i osam asistencija u 33 nastupa, što su i više nego dobre brojke.

Na njegovu žalost, boravak u Švicarskoj obilježile su i brojne ozlijede, pa se tako ovaj ofenzivni veznjak u ljeto 2018. svoju karijeru odlučio nastaviti u poljskoj Cracoviji, ambicioznom prvoligašu u kojem je već tada igrao Niko Datković, njegov dugogodišnji suigrač s kojim je zajedno branio boje čak četiri kluba.

U Poljsku ligu stigao je u potpuno krivom trenutku, a kako je to izgledalo s igračke strane ispričao nam je upravo ranije spomenuti Niko Datković:

Avantura u Krakovu trajala je samo godinu dana nakon čega kao slobodan igrač dolazi u zaprešićki Inter. Mnogi su mislili kako je na taj način Antonini napravio korak unazad u svojoj karijeri kako bi nakon njega napravio dva unaprijed, ali se vrijeme provedeno u predgrađu Zagreba pokazalo iznimno lošim za ovog 27-godišnjaka.

Nije to bio onaj Čulina kojeg su ljudi navikli gledati. Nije bilo prodora, nije bilo asistencija, pogodaka… Sve u svemu jedno veliko razočaranje. Nije mu na ruku išla ni situacija u zaprešićkom klubu kao ni stil nogometa kojeg prakticira Samir Toplak pa se tako nakon svega 6 mjeseci zahvalio svojem poslodavcu nakon čega postaje slobodan igrač.

Dugo, možda čak i predugo je Čulina ovog ljeta bio bez kluba. Vrijeme je polako prolazilo, klubovi su popunili svoje rostere i odradili ljetne pripreme, a mladi ofenzivac i dalje nije znao za koga će igrati.

I onda se, na mala vrata, vratio u Italiju. Prije je kao posuđeni igrač Rijeke bio u Serie B, dok će se sada morati zadovoljiti ligom niže.

Njegov novi klub zove se Viterbese Castrense, a nakon četiri odigrana kola nalaze se na sredini tablice Serie C – C gdje su deseti sa šest osvojena boda. U toj istoj ligi sada se nalaze nekadašnji prvoligaši i klubovi koji iza sebe imaju zanimljivu povijest kao što su Bari, Reggina i Catania, pa mu tako prilike za dokazivanjem neće nedostajati.

Dodajemo još za kraj kako njegov novi klub prema transfermarktu ukupno vrijedi tri milijuna eura, a Antonini, čija tržišna vrijednost u ovom trenutku iznosi skromnih 250 tisuća eura, bi trebao biti jedan od glavnih igrača svoje nove momčadi.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto:Pixsell)

 


Tagovi

AS Viterbese CastrenseSerie CLuganoSpeziaNiko DatkovićRijekaAntonini Čulina

Ostale Vijesti