REUTERS/Issei Kato
REUTERS/Issei Kato

Bilićev napadač iz Watforda i Kovačićev suigrač iz Chelseaja podigli Senegalce do drugog mjesta i osmine finala

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 29.11.22. | 17:57

Ekvadorcima je i bod bio dovoljan da ostane drugi i ta ih je spoznaja sputala, a nakon što su izjednačili odmah su primili pogodak za 1:2

Prvaci Afrike uspjeli su proći skupinu, što je ogroman uspjeh s obzirom da im je uoči Svjetskog prvenstva zbog ozljede otpao najbolji igrač i strijelac Sadio Mane. U izravnom dvoboju za drugo mjesto u skupini A na Khalifa International stadionu u Dohi Senegalci su pobijedili Ekvadorce 2:1 te ih prestigli na ljestvici.

Junaci pobjede Lavova Terange bili su Ismaila Sarr, krilni napadač Watforda kojeg vodi Slaven Bilić, koji je iznudio i realizirao kazneni udarac za 1:0 te srednji branič Kalidou Koulibaly, kapetan kad nema Manea, od ove sezone suigrač našeg Matea Kovačića u Chelseaju, koji je svojim prvijencem za reprezentaciju u 67. Nastupu pogodio za 2:1.

Ekvadorcima je i bod bio dovoljan da ostanu drugi, prvi su mogli biti samo s boljom gol-razlikom od Nizozemske, ali bili su daleko od pobjede, u najvažnijem trenutku odigrali su najlošiju utakmicu ovdje u Kataru. Bili su izjednačili nakon kornera, no ubrzo primili gol za 1:2. Ništa tako ni od samostalnog rekorda Ennera Valencije, ostao je najbolji igrač i strijelac Ekvadoraca na šest uzastopnih pogodaka za jednu reprezentaciju na SP-ima…

Aliou Cisse bez Nampalysa Mendyja, Diatte i Diedhioua, umjesto kojih su ušli Papa Gueye, Ismaila Ciss i Moussa Ndiaye. Vratio se Gustavo Alfaro u 4-3-3, umjesto trećeg stopera ušao je treći vezni, ali nije bilo kartoniranog Mendeza pa su uz Moisesa Caiceda bili Alan Franco i Carlos Gruezo, a Enner Valencia je stisnuo zube i bio u napadačkoj trojci Južnoamerikanaca.

Senegal je odmah napao, bili su prvaci Afrike agresivni na svakom dijelu terena, natjerali Ekvadorce da se orijentiraju na kontranapade. Kad bi kretali od svog vratara nisu uspijevali niti se usuđivali izaći pas-igrom nego su udarali duge lopte na Valenciju.

U 3. minuti Idrissa Gana Gueye iz obećavajuće je situacije pucao pokraj gola, potom Boulaye Dia u 8. minuti pokraj vratnice iz kramarićevske pozicije. Jedan je Kramarić Andrej… Nešto kasnije pokušao je Ismaila Sarr iz “zone Oršić”, ali blok je dirao loptu i bio je korner…

Tek nakon pola sata uspjeli su Ekvadorci stati na loptu, pa potom organizirano napadati u kontinuitetu, udaljiti Senegalce od svoje opasne zone.

U 37. minuti ponovno su zapadnoafrički Lavovi bili u ekvadorskom 16-ercu, ali nedostajalo im je mirnoće u presudnom trenutku za zadnji pas ili udarac. Tražio je Alfaro od svojih izabranika da zgusnu linije, drže formaciju, ne dopuštaju prostor za kombinatoriku Senegalcima.

Kao da je ekvadorski izabranik predosjećao nesreću: u 42. minuti Ismaila Sarr je pobjegao nesretnom Felixu Torresu, sustigao ga je u kaznenom prostoru mladi Piero Hincapie (20), ali prejako ga gurnuo tijelom, dovoljno da napadač Bilićeva Watforda padne, a francuski sudac Clement Turpin pokaže na bijelu točku. Ismaila Sarr je osobno preuzeo odgovornost, ostao hladnokrvan u svom specifičnom izvođenju kaznenog udarca, uspio je uhvatiti Galindeza, koji je ostao na sredini, na krivoj nozi i pogoditi sami suprotni kut.

Popustili su živci u sudačkoj nadoknadi poluvremena, Enner Valencia je bio u kontaktu s Jakobsom, ali primirili su strasti iskusni francuski suci. Sve u svemu, na odmor se otišlo sa zasluženim vodstvom Senegala, koji je imao 12:2 u udarcima na vrata, 4:0 unutar okvira, držao drugo mjesto na ljestvici u tom trenutku, budući da su i Nizozemci vodili protiv Katara, također 1:0. Najlošija je to bila partija Ekvadoraca, dojam je da ih je sputala podsvijest da im je dovoljan i bod za prolaz…

Gustavo Alfaro je odmah na poluvremenu zamijenio dvojicu svojih novih vezista, Gruezu i Franca, nenadoknadiv je bio izostanak Jhegsona Mendeza na ‘šestici’, priliku za slavu dobili su Jose Cifuentes (23) te jedva punoljetni ofenzivni vezist Brightona Jeremy Sarmiento (20), čime je formacija transformirana u 4-2-3-1 s Valenciom kao ‘plutajućom minom’, pa je to u praksi zapravo bilo 4-4-2.

Napali su Ekvadorci, sad su Senegalci bili u podređenom položaju, Ekvadorcima se sad žurilo, a Senegalci su pokušavali smiriti loptu ili dugim dodavanjima da izbjegnu presing tražiti svoje napadače. Nakon 18 minuta nastavka Alfaro je zamijenio I svog prvog napadača Michaela Estradu, uveo omalenog Djorkaeffa Reasca (23), ne treba valjda podsjećati po kome je dobio ime. Aliou Cisse nije ništa dirao, zadovoljan kako mu momčad funkcionira.

I ubrzo, u 67. minuti, nakon kornera, na drugoj vratnici ostao je sam Moises Caicedo, treći Brightonov igrač na terenu te iz blizine zabio za 1:1, nije bilo zaleđa jer je na prvoj vratnici svo vrijeme bio usidren Youssouf Sabaly.

No, nisu se Ekvadorci ni stigli smiriti niti pregrupirati, nakon slobodnog udarca na drugoj strani u 70. minuti branič Chelseaja, dobro nam poznati Kalidou Koulibaly je loptu koja se odbila od Valencije zabio u mrežu. Njegov prvi pogodak za Senegal, u 67. nastupu, u idealnom trenutku!

Sad je Cisse pozvao dvojicu novih igrača za ulazak u igru, Tudorovog napadača Bambu Dienga te drugog Mendyja, vezista Nampalysa.

U nervoznoj završnici pokušavali su Ekvadorci, ali nisu uspijevali do čiste prilike iz igre, a iz prekida odnosno kornera više nije išlo.

Pogotke s ovje utakmice 3. kola skupine A pronađite OVDJE.

Ekvador – Senegal 1:2

Poluvrijeme: 0:1

Stadion: Khalifa International. Gledatelja: 44.500

Sudac: Clement Turpin (Francuska). VAR: Jerome Brisard (Francuska)

Strijelci: 1:0 Sarr (44.-11m, Sarr), 1:1 Caicedo (67., Torres), 1:2 Koulibaly (70.)

Žuti kartoni: I. Gueye (Senegal)

Crveni kartoni: -

Ekvador (4-3-3): Galindez – An. Preciado (od 85. Porozo), Torres, Hincapie, Estupian – Franco (od 46. Sarmiento), Gruezo (od 46. Cifuentes), Caicedo - Plata, Estrada, Valencia. Izbornik: Gustavo Alfaro

Senegal (4-2-3-1): E. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs – Ciss (od 75. N. Mendy), P. Gueye – Ndiaye (od 75. B. Dieng)., I. Gueye, I. Sarr – Dia (od 90+5. P. Cisse). Izbornik: Aliou Cisse


 

 

 


Tagovi

Senegalska nogometna reprezentacijaekvadorska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti