Betis, Sporting i prljava sportska drama stara dvadeset godina: Pročitajte priču o najluđem sportskom prijateljstvu Europe!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 14.05.17. | 10:33

U posljednjem kolu Primere susreću se Sporting Gijon i Real Betis. Mnogima je ta priča nepoznata, ali ovaj susret jedan je od najdramatičnijih međusobnih ogleda u Španjolskoj, o kojem se lako može napisati i dramatični film!

Uzbudljiva se bitka vodi za spas i bijeg od 18. mjesta u španjolskoj Primeri; posljednjeg koje je još otvoreno za primanje treće momčadi koja će ove sezone napustiti najelitniji rang natjecanja. Bitka se vodi između Leganesa, Deportiva La Corune i Sportinga iz Gijona, a u ponedjeljak je Leganes uvjerljivom pobjedom nad Betisom (4:0) napravio velik korak ka spasu.

Taj je poraz nesumnjivo bacio u očaj Duju Čopa, njegov Sporting, ali i sve navijače davljenika iz Asturije. Ne samo jer je tom pobjedom Leganes pobjegao na visokih šest bodova prednosti tek dva kola prije kraja, već zato što su se nadali da će Betis otkinuti bodove na gostovanju kod Leganesa, koji je ove sezone četvrti najgori domaćin, u ime neobičnog sportskog „prijateljstva“ Sportinga i Betisa, koje datira još od sada već davne 1997. godine.

Tada je Sporting išao na gostovanje upravo kod Real Betisa, u podjednako gustoj situaciji u kakvoj je uostalom i danas. Betis je bio siguran, tako da im rezultat zapravo i nije trebao; u duhu fair-playa samo su trebali odigrati pošten meč, pa 'ko koga. Međutim, u cijeloj priči bila je kvaka. Zajedno sa Sportingom te je sezone u grčevitoj borbi za opstanak bila i – iz današnje perspektive dosta bizarno – Sevilla, koja je dakako ogromni Betisov gradski rival. Pobjeda Sportinga automatski je značila da Sevilla ispada. Pogađate, čak devetorica Betisovih igrača prijavili su ozljede uoči te utakmice, a i navijači su se pobrinuli da itekako daju do znanja što im je bitnije. Izvještaji govore kako su Betisovi navijači zviždali svojim igračima kada bi krenuli u napad, dok su zajedno s gostujućima skandirali Sportingovim napadima.

Situacija je bila itekako bizarna, ljudi su nam skandirali čim smo izašli na teren, i to se nastavilo do kraja utakmice“, rekao je Dmitri Cheryshev, bivši napadač Sportinga koji je bio u sastavu te večeri.

Upravo je Cheryshev bio strijelac jedinog pogotka te večeri, koji je bio dovoljan Sportingu da dođe do velike pobjede i u konačnici izbaci Sevillu iz Primere. Bila je to nevjerojatna scena na Benito Villamarin stadionu, inače domu jednim od najžešćih navijača u Španjolskoj; čitav stadion je eruptirao od oduševljenja kada je sudac odsvirao kraj utakmice, baš kao da je Betis bio taj koji je tim rezultatom stigao do velikog uspjeha. Nekada je jednostavno rivalstvo i mržnja veća čak i od uspjeha vlastite momčadi.

Priča je imala i nastavke, makar nikada tako bizarne. Tri godine kasnije, one sezone u kojoj je Monchi preuzeo ulogu sportskog direktora Seville, crveno-bijeli su naplatili gradskim rivalima „uslugu“ koju su ovi potpisali Sportingu te 1997. godine. Te je sezone Sevilla razmjerno rano ponovno ispala iz Primere, a dočekali su Oviedo. Sve osim pobjede Seville odgovaralo je Betisu, ali pogađate, Sevilla se „stavila“ u taj susret i porazila neuvjerljivi Oviedo, poslavši mrske rivale skupa s njima u Segundu. Kakve pak ova priča ima veze sa Sportingom iz Gijona? Pa dakako, upravo s Real Oviedom gaje ogromno rivalstvo, uobličeno kroz žestoki Derbi Asturiano. Dakle, Oviedo je porazom poslao „braću“ iz Betisa u Segundu.

Treći čin priče odvio se u lipnju 2015. godine, kada je Sporting Gijon ponovno putovao na Benito Villamarin, ovog puta u Segundi. Gijonovi navijači, Ultra Boysi – inače ekstremni nacionalisti – razvili su transparent podrške Betisu, koji je u tom trenutku već izborio plasman u Primeru.  „Čestitke na promociji, braćo iz Betisa! Dogodine smo zajedno u Primeri; naprijed Sporting!“. Da bi se nadanja s te poruke obistinila u stvarnosti Sporting je trebao pobijediti Betis, dok Girona nije smjela poraziti Lugo kod kuće. Pogađate, Sporting je lako svladao Betis rezultatom 3:0, ali vijesti iz Girone, s Montilivi stadiona nisu dolazile. Utakmica je bila prekinuta nakon što su navijači Girone, bijesni zbog izjednačenja Luga, pogodili linijskog suca u glavu. Nakon što je stadion ispražnjen, utakmica se nastavila, ali rezultat se nije mijenjao – ostalo je 1:1, a navijači Sportinga ponovno su slavili u srcu Andaluzije zajedno s navijačima Betisa.

Lani se predzadnji čin ove priče odvio kada je Sporting ponovno trebao pomoć Betisa. Ovog puta je Betis trebao pobijediti Getafe u zadnjem kolu da im omoguće opstanak. Tisuće navijača Sportinga okupilo se na posljednjem treningu uoči sudbonosne utakmice protiv Villarreala. Pobjeda u toj utakmici nije značila samo opstanak u Primeri; financijska injekcija koju donosi igranje u Primeri znači doslovce život za klub koji je u tom trenu bio dužan preko 30 milijuna eura. Znali su to i u Betisu, stoga je ponovno ishod bio jasan. Sporting je kod kuće svladao Villarreal rezultatom 2:0, dok je Betis slavio protiv Getafea s 2:1. Na rukama navijača tada se našao i jedan Hrvat, naš Alen Halilović, kojeg su polijevali šampanjcem razdragani navijači domaćih, presretnih zbog još jedne dobivene bitke.

Ovog puta Betis nije održao obećanje. Gadan poraz od Leganesa, koji je u dosadašnjih 36 kola zabio svega 34 gola – tek je Granada zabila manje u cijeloj Primeri – uspjeli su zabiti četiri gola Betisu. Sada ponovno Gijon ne ovisi o sebi; iduće kolo putuju u baskijsku utvrdu kod Eibara, dok u zadnjem kolu ugošćuju upravo - Betis.

Hoće li ovog puta navijači slaviti zajedno na El Molinonu? Ostaje da provjerimo.

Piše: Juraj Vrdoljak

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

izdvajamo

Ostale Vijesti