11 najvrjednijih Hrvata koji su promijenili vlasnika ovo ljeto

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 08.07.19. | 13:22

Što vi mislite, koji bi domet bio ovakvoj momčadi?

No, krenimo redom.

Josip Posavec sada je i službeno igrač Hajduka. Ovaj perspektivni mladi vratar prošlu je sezonu proveo u Splitu kao posuđeni igrač talijanskog Palerma, a od ove godine iz uprave kluba odlučili su otkupiti njegov ugovor pa će tako prvom vrataru hrvatske U21 reprezentacije od sada pa na dalje plaću uplaćivati klub s Poljuda. Posavec je netko s kim obrana dobiva na dodatnoj sigurnosti, a iz Hajduka vjeruju da je ovo kupovina za budućnost budući da na njemu, ukoliko nastaviti braniti kao do sada, mogu samo zaraditi.

U posljednjoj liniji imamo Karlu Bartoleca, mladog desnog beka koji je prošle godine igrao za Nordsjaelland, a od ove sezone braniti će boje Kobenhavna. Ovaj mladić u dresu A reprezentacije ima dva nastupa, a za njegove usluge najtrofejniji danski klub morao je izdvojiti preko dva milijuna eura, koliko je u trenutku prodaje iznosila njegova tržišna vrijednost.

Prvi od dvojice stopera je Ante Majstorović. Ovaj Hercegovac dres Lokomotive zamijenio je onim Osijeka, iako se tu nominalno radi o igraču Dinama. Ranije u karijeri nastupao je za Imotski i RNK Split, a Osijek je u njemu tražio nekoga tko ima već određeno iskustvo igranja u HNL-u, te nekoga tko je spreman nositi i biti prvi stup ambiciozne momčadi sa krajnjeg istoka Hrvatske.

Drugi je velikoj većini nepoznati, ali zato itekako kvalitetni stoper Silvije Begić. Ovaj stasiti branič od 197 centimetara u HNL-u je igrao za Rudeš i Inter Zaprešić, iz kojeg u ljeto 2017. godine odlazi u Orenburg. Njegove dobre igre nisu prošle nezapaženo pa je tako ovaj 26-godišnjak prije nekoliko dana i službeno postao novi igrač Rubina iz Kazana, koji je za njega izdvojio 1,2 milijuna eura.

Na mjesto lijevog braniča postavili smo Dinu Štigleca. Ovaj prekaljeni lijevi bek prava je HNL ikona gdje je dugo godina nosio dres Zagreba, odnosno Slaven Belupa. Iz Koprivnice je otišao u ljeto 2017. godine kada ga je za 130 tisuća eura otkupila ljubljanska Olimpija iz koje nakon dvije godine odlazi u Slask Wroclaw.

Vezna linija nam je itekako ofenzivna i itekako opasna po svaku obranu.

Započet ćemo sa onim kojeg moramo najmanje opisivat, a riječ je o Mateu Kovačiću. Naš središnji veznjak službeno je otkupljen od strane engleskog velikana Chelsea, koji je za njegove usluge Real Madridu iskrcao 45 milijuna eura. Mateo je sa londonskim Plavcima prošle godine osvojio Europa ligu, a budući da su ovog ljeta izgubili Edena Hazarda, a i dalje imaju zabranu dovođenja igrača, teško je za vjerovati da će taj uspjeh dogodine nadjačati.

Njegov par na sredini terena biti će Filip Krovinović. Ovaj lucidni i profinjeni tehničar ima priliku za novi početak, nakon što je praktički cijelu prošlu sezonu proveo u bolničkom krevetu. Benfica u ovom trenutku nije imala strpljenja sa bivšim veznjakom Zagreba, ali to ne znači da se ovaj maestro neće svojim dobrim igrama u WBA osigurati svoj povratak u redove portugalskog velikana. U engleskoj drugoj ligi ima puno ozbiljnih momčadi i igrača, te ako uspije ovdje, onda definitivno može i u Portugalu, gdje je već pokazao da je ovdje riječ o odličnom igrač. Treba nadodati kako će mu trener u WBA biti Slaven Bilić, što je sigurno veliki plus za ovog mladića.

Na desnom krilu imamo prekaljenog HNL igrača, i još jednog koji je nekada nosio dres danas posrnulog NK Zagreba, a riječ je o Gabrijelu Bobanu. Ovaj krilni napadač, kada mu je dan, može sam riješiti utakmicu. Robustan, brzi i snalažljivi napadač jakog udarca Osijek je zamijenio Šerifom, gdje je stigao na poziv svojeg bivšeg trenera Zorana Zekića. U Moldaviju je stigao kao slobodan igrač, a njegova tržišna vrijednost u ovom trenutku iznosi 750 tisuća eura.

Mjesto polušpice zauzeo je Nikola Vlašić. Mladi ofenzivni veznjak ne prestaje oduševljavati, a njegove igre na posljednjem Euru za U21 reprezentacije samo su dokaz da se ovdje radi o igraču kojem je samo nebo granica. Brz, okomit, smisao za igru, odličan udarac i liderstvo na terenu krasi ovog momka kojeg je CSKA prvo posudio, a zatim i otkupio od Evertona za 15,7 milijuna eura. Niksi je vrhunski igrač i vjerujemo kako je CSKA samo odskočna daska za ovog mladića za kojeg se nekada govorilo kako je on mlađi brat Blanke, ali ubrzo bi se Blanku moglo nazivat njegovom starijom sestrom.

Lijevo krilo zauzeo je mladić za kojeg je Hajduk izdvojio nevjerojatnih 500 tisuća eura. Riječ je Ivanu Dolčeku, lijevom krilu koji je u mlađim uzrastima znao igrati i na mjestu lijevog braniča. Ovaj 19-godišnjak je u mlađim kategorijama igrao za Šibenik i Dinamo, a seniorski debi imao je u Slavenu koji ga je za pola milijuna eura transferirao u Split, iako je njegova tržišna vrijednost iznosila 100 tisuća eura. Ugovor je potpisan do 2023. godine, a da se karijera ovog mladića nastavi kretati u dobrom smjeru paziti će njegov menadžer i dobro poznata osoba u HR nogometu, Danko Đikić.

Ulogu centralnog napadača pripala je Anti Budimiru, napadaču rođenom u Zenici koji je svoj put do slave tražio preko Radnika, LASK-a, Gorice, Intera, Lokomotive, St.Paulija, Crotonea i Sampdorije da bi se u konačnici skrasio na španjolskom otoku Mallorci. Kasnije ga je isti klub okupio za 2,20 milijuna eura, a sveukupno su za ovog napadača klubovi izdvajali preko osam milijuna eura. Da je Budimir paklen napadač govorio i njegova statistika, a naročito se ističe ona iz HNL-a u kojem je skupio 96 nastupa u kojima je zabio 38 pogodaka i podijelio 16 asistencija.

Vjerujemo kako bi ova momčad bila i više nego konkurentna u Europi, dok bi u domaćem prvenstvu jedini kakav takav-otpor pružio Dinamo, iako kada imate ovakvu veznu liniju, vjerujemo kako bi za njih ipak HNL bio samo malo jači trening.

(foto:Germanijak grafika, Pixsell)


Tagovi

Josip PosavecKarlo BartolecSilvije BegićAnte MajstorovićDino ŠtiglecMateo KovačićFilip KrovinovićNikola VlašićGabrijel BobanIvan DolčekAnte Budimir

Ostale Vijesti