Zašto nas zapravo mediji maltretiraju odnosima NBA-Kina i koje su moguće posljedice?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 16.10.19. | 18:43

Za one koje geopolitika ne zanima, objašnjavamo kako bi kriza mogla potresti samu ligu i košarku u cjelini.

Američki, ali i svjetski sportski mediji zadnjih su dana preplavljeni vijestima vezanima za incident koji je jedan tweet prouzročio na relaciji najjače svjetske košarkaške lige i najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Daryl Morey, generalni menadžer Houston Rocketsa obavio je poruku podrške na popularnoj društvenoj mreži upućenu demonstrantima u Hong Kongu koji su protestirali protiv sve intenzivnije kontrole koju Republika Kina nameće nad tim susjednim otočićem.

Hong Kong je od sredine 19. stoljeća do kada je Kina imala neprekinutu i punopravnu kontrolu nad njim, u nekoliko navrata lebdio između ruku britanskog kolonijalnog carstva, kratkotrajne japanske ''čizme'' za vrijeme Drugog svjetskog rata, do samostalnosti, te najzad kineske težnje da ga vrati pod svoje skute.

Situacija je eskalirala sredinom devedesetih pa do prijelaza tisućljeća, a zadnjih mjeseci povodom iznimnog ekonomskog jačanja Kine, je dobila novo poglavlje. Bilo kako bilo, ono što se dogodilo posljednjih dana izniman je udarac na ekonomsku matricu NBA lige.

Kina, između ostalog i zato što je najmnogoljudnija zemlja svijeta, prilično je kontroliran i hermetičan državni političko-gospodarski sustav, te bi se moglo reći da je manje-više svih 1.4 milijarde Kineza na istom zadatku. Ne čudi što je ova zemlja poduzela trenutne mjere kao posljedice nesmotrene poruke GM-a Rocketsa prosvjednicima da se bore za slobodu i stanu uz Hong Kong.

Ogroman dio prihoda liga neposredno ili posredno uživa od Kine, a da stvar bude bizarnija, upravo su Rocketsi najpopularnija franšiza u toj zemlji, s obzirom da je njenu slavu, a i obratno – slavu te momčadi u svojoj državi – svojedobno pronosio odlični centar Yao Ming, prije nego je zauvijek prerano okončao karijeru radi kroničnih problema s ozljedama.

Ono što brine ljubitelje NBA košarke je opasnost da bi ovaj incident mogao utjecati na poslovanje lige, čak u toj mjeri da se bazični salary cap smanji i do 20%. U godinama kad plaće igrača divljaju, točnije od novog salary capa 2016., ovo bi bio veliki šok za uglavnom sve slojeve NBA zaposlenika, u više ili manje izravnoj mjeri.

Salary cap za sezonu koja tek treba početi iznosi 109 milijuna dolara, a naredne bi se trebao popeti do 116. No ako situacija eskalira, Kina se potpuno, ili skoro potpuno izolira od NBA, prestane sa prijenosima utakmica, prodajom merchandisea, ugošćavanjem utakmica, i svim ostalim vidom njene konzumacije, te time zamjetno smanji prihode lige... kakve će biti posljedice?

Povijest lige je vidjela mnoge lockoutove prilikom isteka aktivnog CBA (Collective Bargaining Agreement), u situacijama kada se liga (klubovi na čelu s vlasnicima) nije uspjela dogovoriti sa NBPA (udrugom NBA igrača) oko novog. Naravno, nesuglasice su najčešće bile centrirane oko financijskih uvjeta.

Zamislimo na trenutak da se salary cap smanji usred tekućeg CBA (dogovorenog u prosincu 2016., koji bi trebao trajati do zaključno sa sezonom 2023./2024.), te da se igrači nađu u situaciji da im se usred ugovora oni ''skrešu'', i da im se trenutno smanje zagarantirana primanja? Ne treba ni naglašavati kako je cijela ova situacija itekako plodno tlo za novi lockout, a ako do smanjenja salary capa zaista dođe, bit će zanimljivo ispratiti kako će liga adresirati novonastalu situaciju.

A ona se toliko boji najgoreg scenarija da je refleksna reakcija bila ''podvijanje repa'' spram Kine, iako američki civilizacijski i demokratski postulati podrazumijevaju potpunu slobodu govora. Komesar Adam Silver preuzeo je na sebe teret parcijalnog očuvanja časti i izbjegavanja kritika na račun licemjerja sramežljivim javnim istupom u kojem je dao do znanja da „su vrijednosti poput jednakosti, poštovanja i slobode izražavanja dugogodišnje odrednice NBA lige, te će tako ostati i budućnosti“, no izgleda da je našao posrednika za nastavak dodvoravanja Kini.

 

 

Lebron James je u zadnja dva dana pod paljbom kritika jer je izjavio da je Moreyev tweet plod njegove needuciranosti na temu. Je li to manevar koji je plod ideje nastale u Silverovoj kuhinji? Ako je to slučaj, u tom scenariju bi takva jedna izjava poslala pomirbenu poruku zemlji gdje ''Kralj'' uživa iznimnu popularnost od trenutka kada je 2003. po prvi put stavio nogu na NBA parket, obučenu u tenisice kompanije Nike, iste kompanije koja je tu njegovu popularnost u Kini kickstartala agresivnom marketinškom kampanjom ciljanom baš za to tržište.

Koliko je situacija delikatna, dokazuje činjenica da je ovo slučaj u kojem utjecajne osobe poput Jamesa nikako ne mogu sjediti na dvije stolice, te su se pojavile fotografije prosvjednika u Hong Kongu kako pale dres trostrukog osvajača NBA prstena. Rasplet cijele situacije ćemo uskoro saznati, ali ćemo za sada naše napore usmjeriti ka jednom cilju. Da nam briga za daljnju budućnost ne pokvari uzbuđenje radi onoga što nas čeka u bližoj, a to je početak možda najuzbudljivije NBA sezone nakon dugog niza godina.

Nadajmo se ne i njenog ''labuđeg pjeva''.

 

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

LeBron JamesAdam SilverKinaNBA lockoutNBA

Ostale Vijesti