David Butler II-USA TODAY Sports
David Butler II-USA TODAY Sports

Postoje obrane u osnovnom dijelu, a postoje i playoff obrane: Bucksi i Warriorsi defenzivom do 'breaka' (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 02.05.22. | 11:47

Konačno gledamo košarku u kojoj se mora 'iskrvariti' za svaki poen

piše: Petar Zobec


Postoje igrači za 82 utakmice, a onda postoje i igrači za 16 utakmica, rekao je jednom prilikom Draymond Green. Pa da parafraziramo člana Golden Statea, postoje obrane u osnovnom dijelu sezone i postoje playoff obrane. Ovo potonje je sinoć donijelo pobjede Milwaukeeju i Golden Stateu u prvim utakmicama polufinala konferencija.

Okršaj Celticsa i Bucksa u TD Gardenu je bio najavljivan kao rovovska bitka u kojoj bi iz mulja i blata na koncu kao pobjednik trebala izaći ona momčad koja je spremnija više patiti i žrtvovati se na obrambenom dijelu parketa. Gledajući osnovni dio sezone i defenzivu kakvu je sazidao Ime Udoka, dionice Celticsa su malo više vrijedile nego one Milwaukeeja uoči ovog match-upa (osobito zbog saznanja da su male šanse da zaigra Khris Middleton), ali sinoć smo saznali da se i ta neprobojna obrana može zastrašiti. Bucksi su zaključali svoj reket, požurivali pa na koncu i izbacili domaćine iz zamišljenih tračnica te stigli do breaka na gostujućem parketu. Giannis Antetokounmpo je izdominirao tu skladnu obranu koja je prvi puta još od početnog dijela sezone djelovala poput raštimanog orkestra.

U prvom poluvremenu se zbog obrane kakvu su Celticsi igrali na njemu prometnuo u glavnog razigravača sastava. S obzirom da je Udoka naredio skupljanje reketa i stvaranje zida pred Greek Freakom, on je lagano pronalazio slobodne suigrače na krilnim ili korner pozicijama. U drugom dijelu je dobio malo više prostora, a i zaigrao je agresivnije pa je na koncu Celticsima stavio 24 poena, uz 13 skokova i 12 asista za svoj drugi playoff triple double u karijeri. Povrh toga, njegov plus/minus je iznosio +23.

Svojom dužinom, atleticizmom i dobrim rotacijama Bucksi nisu dozvoljavali Bostonu prešeteavanje po reketu nego su domaće košarkaše natjerali da se napucavaju s trice. Tako je Udoka gledao kako mu igrači na utakmici ispaljuju 50 dalekometnih pokušaja, dok im je prosjek u osnovnom dijelu sezone bio 37.

„Moramo biti pametniji. Moramo biti pametnija momčad, a to ovog puta nismo bili. Tako da ćemo analizirati u čemu smo griješili i vratiti se ako bolja momčad u drugoj utakmici. Šutiralismo pno trica, puno ih je bilo otvoreno, ali moramo razumjeti da oni žele da to radimo. Tako da moramo bolje razumjeti neke stvari“, rekao je Jaylen Brown koji je zabilježio skroman učinak od 12 poena (šut 4/13, trica 3/9) uz devet skokova i četiri asista u prvoj utakmici. Napadački svoj dan nije imao niti Jayson Tatum, upalio se tek u drugom poluvremenu pa do kraja stavio 21 poen (šut 6/18, trica 4/9) uz šest skokova i šest asistencija. S obzirom na viđeno, Udoku očekuje puno sati pred pločom za crtanje u nastavku serije.

Neće puno manje prekovremenih odraditi ni strateg Memphisa Taylor Jenkins. U najavi meča su svi isticali duel dva naelektrizirana playmakera – veterana Stepha Curryja i superstara u nastajanju Ja Moranta. I jedna sličica s te utakmice sjajno ilustrira ovaj okršaj. Nakon što je Draymond Green zaradio kontroverzno isključenje zbog faula na Brandonu Clarkeu u drugoj četvrtini, Morant je nakon toga pogodio jedan zahtjevan floater dok ga je čuvao mladi Jonathan Kuminga. Nakon koša Morant je pogledao u smjeru Curryja dobacivši mu „On me ne može čuvati!“.

A to je probudilo unutarnjeg Michaela Jordana u Curryju, koji je to shvatio osobno. Na 30 sekundi do kraja utakmice i vodstvu Warriorsa od pola koša, Morant je nakon picka i switcha pred sobom imao Curryja. Ovaj ga je potjerao ulijevo i na koncu mu kod šuta izbio loptu iz ruku. U nastavku akcije je Klay Thompson išao na liniju penala, a Curry se prilikom odlaska na time out derao „Zaključao sam to sra***!“

Thompson je ipak promašio oba bacanja, a Morant dobio priliku zabiti za pobjedu, ali ponovno su ga Warriorsi dobro branili i njegovo polaganje je bilo neuspješno. Ponovno je, dakle, obrana presudila. A Warriorsi su se poslužili naoko sličnom taktikom kao i Bucksi – reket su napunili tijelima kako Morant ne bi radio nered iznutra, natjeravši ga da se napucava s trice. Tako je razigravač Grizzliesa šutirao ukupno 11 trica (četiri pogodio), a ove je sezone samo jednom promašio tu brojku i to protiv Bostona kada je šutirao 12 puta za tri.

Pa bez obzira na to što je promašio šut za pobjedu, Morant je Golden Stateu ubacio 34 poena (šut 14/31), uz devet skokova i deset asista. Sjajnog pobočnika je imao u Jarenu Jacksonu (33 poena), ali ostatak Memphisove družine su zaključali bekovi Stevea Kerra. I njegove najnove inovacije, igranju s četiri beka, Curryjem, Jordanom Pooleom, Thompsonom i Garyjem Paytonom, a nakon isključenja Greena, često i s Andrewom Wigginsom na petici. Otkriće Poole je stavio 31 (šut 12/20, trica 5/10), Curry 24 (šut 8/20, trica 5/12). Čeka se odgovor Memphisa za rundu no. 2, a s obzirom na Curryjeve riječi, Morantu i društvo neće biti lako.

„Sve mi je nedostajalo od atmosfere do toga da igraš značajne utakmice u kojima moraš dati sve od sebe. I to je dobar podsjetnik nakon što nas zadnje dviej godien nije bilo u doigravanju. Teško je ovo usporediti s nečim. Zbog ovog vam krv ključa i sjetite se što ste sve prošli tijekom sezone. Nema boljeg osjećaja od pobjeđivanja na velikoj sceni“.


NBA doigravanje, 1. svibnja:

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 89:101 (0-1)

Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 116:117 (0-1)


Tagovi

NBANBA doigravanjeBoston CelticsMilwaukee BucksMemphis GrizzliesGolden State Warriors

Ostale Vijesti