NBA žetončići: Tko se sve i kako pojačao pred restart sezone u Orlandu

Vrijeme Čitanja: 12min | sub. 25.07.20. | 08:00

Uvjeti pandemije kao i bojazan igrača za karijeru u trenutku kad se nastavi ''prava'' NBA doveli su do zamjetnog odljeva talenta iz momčadi uoči ''Balona'' u Disney Worldu. Uzročno-posljedičnim slijedom došlo je do mnogih naknadnih akvizicija, a neke od njih vratit će na parket igrače kojima je NBA javnost odavno već rezervirala mjesto u muzeju.

Osim onih razvidnih, očiglednih činjenica (da će se nastaviti nakon skoro punih pet mjeseci od obustave; da će se se igrati u izoliranom ''balonu'' u Orlandu na neutralnom terenu bez gledatelja; da nezanemariv korpus igrača neće sudjelovati iz raznoraznih razloga), i konačan ishod sezone mogao bi biti rezultatski neočekivan, šokantan, nadrealan.

>>> Pogledajte TEČAJEVE za NBA ligu

Ne bi nas čudilo da naslov osvoji momčad koja uoči i tijekom sezone nije za njega bila u prvom, pa možda čak ni u drugom planu. Iako nemamo znanje potkrijepljeno iskustvom kad su ovakve situacije u pitanju (jednostavno jer ih do sada nije bilo), u potpunosti je za očekivati da će ovi uvjeti ''promućkati'' power rankingse, prouzročiti mnoge ''crne labudove'', odnosno u konačnici dovesti do popriličnih iznenađenja.

Stanja igrača u ovakvim uvjetima također su nešto na što ne možemo primijeniti uobičajene parametre. Nije nemoguće da će u prvi plan izbiti neka imena za koja se to manje očekuje, veterani projicirani da budu samo koristan dio rotacije (ili odmore zvijezde) se ispostave kao ključne figure i slično.

Izostanci igrača, neki već sigurni a neki u trenutku pisanja u day-to-day stanju iščekivanja nagnala su neke od momčadi da reagiraju i pokušaju kako znaju i umiju pokriti kadrovske rupe. Ponude na tržištu u ovim uvjetima nije bilo puno te nisu u pitanju najatraktivnija imena, ali je liga omogućila momčadima tzv. substitution potpise igrača koji će biti angažirani u slučaju da neki standardni član rostera svojevoljno odstupi oprije 14. kolovoza.

Ti će igrači primati minimalnu plaću, a nakon završetka ove sezone postat će slobodni agenti. Mi ćemo probati proanalizirati kako će se svako od novih lica uklopiti u roster i kakav točno doprinos očekuju njihovi novi poslodavci.

Liga je poradi ovog specifičnog scenarija dozvolila momčadima da u Orlando vode roster od ukupno čak 17 igrača, za razliku od uobičajenih 15.

Obradili smo, naravno, samo transakcije momčadi koje sudjeluju u Restartu, a nismo se bavili two-way ugovorima koji su promovirani u stalne. Bez obzira na to, prisutno je dosta zanimljivih imena.

HOUSTON ROCKETS: David Nwaba, Luc Mbah a Moute

Počet ćemo s igračem koji je potpisao dvogodišnji ugovor, ali neće igrati u Orlandu radi ozljede Ahilove tetive. Nwaba bi trebao biti igrač koji se uklapa u D'Antonijev microball, dosta stihijski inauguriran ove sezone. Krilni igrač visok 196 centimetara, barem statistički bi trebao biti enciklopedijski primjer 3&D utilitarca. Ako je po ičemu poznat, to je obrana. Može braniti više pozicija na terenu, što je u Houstonovoj ''bespozicijskoj'' košarci na oba kraja terena iznimno bitno.

Dodamo li da je u 20-ak utakmica ove sezone za Brookyn Netse imao 43% za tricu (što je značajan skok u odnosu na prijašnje sezone), stvara se dojam da je u pitanju light verzija P.J.-a Tuckera, a Netsi su ga, kao posljedicu ozljede u siječnju, otpustili kako bi oslobodili jedno mjesto na rosteru.

O Lucu Mbah a Mouteu se dosta toga zna, riječ je o jednom od veterana reaktiviranih za potrebe Orlanda. U kontekstu afričke košarke radi se o legendi, manje zapravo radi same karijere koliko o čovjeku koji je kroz svoje kampove otkrio jednog Joela Embiida ili Pascala Siakama, dva NBA All-Star igrača iz Kameruna, zemlje u kojima je nogomet po popularnosti na pozicijama od prvog do desetog mjesta.

33-godišnjaku je ovo 12. sezona u ligi. Zadnji put je bio na rosteru NBA momčadi u proljeće 2019. (Clippersi), a i ovdje se radi o igraču poznatom po čvrstoj obrani, redovito zaduženom za najveću prijetnju protivničke momčadi. Već je igrao u Rocketsima u sezoni 2017./2018., a tad je bilježio sedam i pol koševa u 61 utakmici. U karijeri ima zadovoljavajućih 33.3% za tricu, a ne vjerujemo kako mu je tijelo previše propalo u godini dana van NBA terena da D'Antoni za njega ne bude u mogućnosti naći ulogu.

MEMPHIS GRIZZLIES: Anthony Tolliver

Uz Jusufa Nurkića, najbolji kompić Marija Hezonje u Blazersima još se tijekom aktivne sezone priključio Memphisu putem desetodnevnog ugovora. Stigao je odigrati pet utakmica i ubilježiti 5.4 poena za 19.2 minuta. Kao momčad koja gaji neke slične postulate D'Antonijevim Rocketsima, ono što su Blazersi od njega tražili jest obrana i prijetnja iza linije 7.24, a to je upravo ono najvjerojatnije što je Tolliver u stanju osigurati i ''Grizlijima''.

Neće biti u stanju nadoknaditi izostanak Brandona Clarka, čije stanje i mogućnost povratka još nisu poznati, no za Memphis je puno važnije da se vratio Jaren Jackson Jr. kao idealan komplement odličnom Ja Morantu i njegovu stilu igre.

SACRAMENTO KINGS: Corey Brewer

I ovdje se radi o dugogodišnjem NBA veteranu, u ligi je od 2007., a ovu sezonu je do sada proveo u hibernaciji. Momčad za koju je i odigrao zadnje NBA minute sada ga vraća, a dvostruki NCAA prvak sa Florida Gatorsima ima 8.7 poena u prosjeku kroz 13 godina karijere. Spomenute zadnje s Kingsima ima 4.1 u 14.7 minuta, nije neki tricaš, ali svojim atleticizmom i energijom sigurno može pomoći.

Ispostavilo se da će na kraju igrači koji su testirani pozitivni na koronavirus, a to su od važnijih Buddy Hield, Jabari Parker i Alex Len, igrati u Orlandu u kojeg su već doputovali i poklope li se Kingsima neke stvari, možda bi čak mogli šokirati.

Najnovije informacije govore kako je Marvin Bagley III van Orlanda također radi ozljede noge, te su Kingsi uz Netse možda izostancima najpogođenija momčad u ovom razdoblju.

SAN ANTONIO SPURS: Tyler Zeller

LaMarcus Aldridge je otpao radi operacije ramena, a to najvjerojatnije znači kraj nadanja Spursa o nastavku trenutno 22-godišnjeg niza u doigravanjima. Da nije u pitanju čudotvorac poput Popa rekli bi i sigurno, a iako je imao mogućnost angažiranja DeMarcusa Cousinsa, odlučio se za svoj tip visokog igrača.

Onakvog koji ne izmišlja toplu vodu, odradit će svoje školski po Popovim zamislima, postavit pick, a nakon popa (akcije, ne trenera) biti barem prijetnja s poludistance. Igrači tipa Splitter ili Oberto, iako je Argentinac bio barem klasa iznad od Zellera.

 

 

OKLAHOMA CITY THUNDER: Devon Hall

Ovaj rookie već je odigrao pet utakmica u sezoni za OKC, no otpušten je sredinom prosinca. Sad je Sam Presti obznanio kako se 195 centimetara visoki bek, koji je u ostatku sezone u 30 utakmica G-Lige imao lijep prosjek od 15.6 poena i 4.4 asistencije, uz 45.2% iz igre i 36% za tri poena – vraća u momčad. Zadnja je adicija veoma ove godine intrigantne momčadi Billyja Donovana te s njim roster ukupno broji 17 igrača.

LOS ANGELES CLIPPERS: Joakim Noah

O Joakimu Noahi se također puno toga zna. Pomniji košarkaški pratitelji upoznali su ga još za vrijeme sveučilišne karijere kad je (zajedno sa spomenutim Brewerom kao suigračem i spomenutim Billyjem Donovanom kao trenerom) osvojio dva naslova NCAA prvaka. Nakon toga je činio okosnicu jakih Chicago Bullsa građenih oko najmlađeg MVP-a lige svih vremena Derricka Rosea, no ta se momčad raspala najviše poradi tragične sportske sudbine njihove prve zvijezde.

Uskoro je i NBA počela mutirati, pozicija centra se dobrano redefinirala, i to na način koji puno manje vrednuje Joakimov set vještina. On nije, niti će vjerojatno ikad biti prijetnja iza linije za tri poena, no Clippersi imaju toliko dubok roster da će možebitno naći način na koji će im dvostruki All-Star igrač biti koristan.

Taman je bio potpisao desetodnevni ugovor, no nije dobio šansu zaigrati s obzirom da je sljedeći dan obustavljena liga, a jedna od njegovih uloga u momčadi jest tutorstvo Ivice Zubca. Dodatno veliko tijelo vjerojatno im neće bit naodmet, a Noah sam za sebe kaže da je trenutno u odličnom tjelesnom stanju.

Njegova važnost raste ako znamo da je sama situacija s centrima pomalo čupava: Montrezl Harrel je morao napustiti Orlando radi obiteljskih razloga (iako se planira vratiti i igrat), a Ivica Zubac još, u trenutku pisanja ovog teksta, u Orlando nije ni stigao.

 

 

PHILADELPHIA 76ERS: Ryan Broekhoff

Australac je odigrao sezonu i pol u Dallas Mavericksima prije nego je u veljači otpušten, a tad su se za njega interesirale neke poprilično jake euroligaške momčadi poput CSKA. Nije neočekivano, s obzirom da je u pitanju igrač koji ima europskog iskustva igrajući za Lokomotiv Kuban i Bešiktaš.

U kratko vrijeme u Teksasu pokazao da je velika prijetnja izvana (40.3% u 59 NBA utakmice), a to napose treba Sixersima. S njim su u potpunosti kompletirali roster, a na ulozi tricaša s krila borit će se s Glennom Robinsonom, Matisseom Thybulleom, Furkanom Korkmazom i Alecom Burksom.

DENVER NUGGETS: Tyler Cook

U pitanju je prilično skočan igrač koji je veći dio sezone proveo igrajući za momčad G-Lige Oklahoma City Blue. Undersized (203 cm) krilni centar starijeg kova, robusnije građe (trenutno na 116 kg, dobro bi mu došao koji manje), bilježio je 13 poena u prosjeku i 58% iz igre, što upućuje na to da uglavnom završava na ili oko samog obruča.

Odradio je nezamjetan mandat u Cleveland Cavaliersima gdje je poslan nakon što je ostao nedraftiran 2019. i primljen na Ljetnu ligu u kamp Denvera, koji mu na posljetku nisu dali ugovor. No eto njega sad natrag.

PHOENIX SUNS: Cameron Payne

Igrač koji je potpisan s namjerom da predstavlja backup razigravača Sunsa u Orlandu, zanimljivo, izabran je samo jedno mjesto iza glavne zvijezde momčadi Devina Bookera na Draftu 2015., a također, zajedno s Kellyjem Oubreom i Frankom Kaminskyjem, sad Sunsi imaju četiri izbora prve runde upravo te klase.

Očigledno je da do sada Monty Williams nije imao na raspolaganju kvalitetnu zamjenu za Rickyja Rubija. Nitko iz kvarteta Jalen Lacque, Jevon  Carter,  Elie Okobo i Ty Jerome, barem za sada, nije pouzdana opcija (iako je potonji bio jedan od najboljih igrača zadnjih i još uvijek aktualnih NCAA prvaka). Cameron, iako ni sâm ne plijeni očaravajućom statistikom, barem ima iskustvo. I to čak playoff košarke (24 utakmice ukupno).

PORTLAND TRAIL BLAZERS: Jaylen Adams

Radi se o igraču s jednom godinom iskustva u NBA (Atlanta 2018./2019.), a tekuću sezonu do sada je igrao za momčadi G-Lige Wisconsin Herd gdje je imao prilično obećavajuće prosjeke od 21.5 poena, 5.7 asistencija i 5.1 skokova, čemu dodajmo 40.7% za tri poena.

U pitanju je drugoplasirani u glasanju za MVP-a ove sezone G-Lige, a trebao bi barem donekle nadoknaditi izostanak Rodneya Hooda (bez obzira što nije u pitanju ista pozicija, trebat će nadomjestiti prijetnju koju Hood predstavlja iza linije za tri poena).

DALLAS MAVERICKS: Trey Burke

U pitanju je već etablirano NBA ime koje je Carlisleu bilo nasušno potrebno nakon što je obznanjeno da Jalen Brunson neće radi ozljede igrati u Orlandu. To svakako nije 36-godišnji J.J. Barea, a iako je Luka Dončić pola koraka od svemogućeg, legitimnu zamjenu za malko odmoriti i on treba.

Burke je potencijalno odličan tricaš (imao je sezone s preko 40% za tri, između ostalog i ovu do sada), a zgodno je što je otišao iz Philadelphije i stavio tamo Aleca Burksa da se fanovi više ne zbunjuju. U pet od sedam sezona Burke je bio u dvoznamenkastom broju koševa u prosjeku, a s još uvijek nenapunjenih 28 godina u zenitu je karijere.

WASHINGTON WIZARDS: Jerian Grant

Wizardsi su su dodali 193 centimetra visokog beka da zauzme mjesto na rosteru upražnjeno odustajanjem Davisa Bertansa. Većinu ove sezone Grant je proveo u dresu razvojne momčadi G-Lige Capital City Go-Go nakon kratkog angažmana u Kini prošle godine.

U razvojnoj je momčadi imao prosjeke od 16.3 poena, 5.5 dodavanja i 4.4 skokova uz prilično impresivnih 44% za tricu. Ovoj momčadi i dalje jako nedostaje John Wall (koji bi zapravo mogao igrati, ali se ne želi riskirati sa nepotpunim zacjeljenjem Ahilove tetive) te bi Grant trebao koliko-toliko dodati na dubini bekovske linije, a u NBA je do sada nosio dresove Knicska, Bullsa i Magica.

LOS ANGELES LAKERS: J.R. Smith

Kao jedan od faktora koji su utjecali na to da je izbor pao na J.R.-a kao zamjenu za Averyja Bradleya sigurno je control freak klica u Lebronu Jamesu. Ovdje je u pitanju igrač koji je ''ruski rulet'' na terenu pa, praktički cijele karijere, a sad se posebno postavlja pitanje što je i koliko u stanju osigurati momčadi.

James, iako je prolazio s njim što je prolazio, poznaje ga dobro, ima nad njim autoritet, a u najgorem slučaju, zna što može očekivati. To je njemu sasvim dovoljno, iako postoji velika mogućnost da zna o njemu nešto što mi ne znamo, i to nešto bitno.

Djeluje iznimno fizički spreman ako je sudeći po društvenim mrežama, no tek što je ušao u Bubble, pokazao je da ga njegova pomalo blesava narav nije napustila te je brzo upozoren da prestane s live streamom iz svoje hotelske sobe. S obzirom da je tu i Dion Waiters, moguće je da će klupa, ali nekad i teren, ličiti na reality show, no navijači se nadaju da snaga lika i djela LeBrona Jamesa može sav taj potencijalni cirkus jednostavno nadjačati.

 

 

Zach Harper, autor The Athletica, uvjeren je da će Smith nekada i nekome utrpati clutch tricu u ovom doigravanju, a ne bi bilo čudno da to učini i više puta. Kao LeBronov suigrač u doigravanju ima 40.6% za tricu, a bez njegovog doprinosa sumnjamo da bi bilo išta od povijesnog naslova iz 2016.

NEW OPRLEANS PELICANS: Sindarius Thornwell

193 centimetra visoki combo bek odigrao je 137 utakmica za Clipperse u dvije sezone, a u praskozorje ove sezone okončao je na rosteru momčadi G-Lige Rio Grande Valley Rapidsa. Igrač je ovo koji može dobro ući pod obruč, agresivan je na obje strane terena što znači da je srazmjerno dobar lockdown obrambenjak.

Sa sveučilištem South Carolina igrao je NCAA Final Four 2017. što je tada po prvi put toj momčadi pošlo za rukom, a kad smo već kod ruku… ovaj igrač ih ima raspona skoro 210 centimetara.

BROOKLYN NETS: Jamal Crawford, Michael Beasley, Donta Hall

''Diznijevski'' paket Brooklyn Netsa možda je i najzvučniji. Sveukupno ova je momčad izgubila šestoricu igrača radi virusa Covid-19 te su 7. ovog mjeseca došli samo s pola momčadi. Jedan od novopredstavljenih igrača je dobar prijatelj Kevina Duranta, Michael Beasley.

On nije igrao NBA od veljače 2019., a ovu je sezonu proveo u Kini. No prosjek od 13.2 poena uz 50.7% iz igre za Knickse prije dvije godine nije nimalo loše, dapače. Postavlja se pitanje u kakvom je stanju sad, ali je svakako ohrabrujuće što je igrao kakvu-takvu natjecateljsku košarku.

Izabran je kao drugi na Draftu 2008. odmah iza Derricka Rosea, a još kao srednjoškolac bio je označen jednim od najvećih talenata u državi, o čemu je snimljen i poznati dokumentarac Gunnin' for That No. 1 Spot, u kojem sudjeluje s još nekolicinom tadašnjih srednjoškolskih, a budućih NBA zvijezda (Kevin Love, Brandon Jennings, Lance Stephenson,…).

I dok je vrijeme u Miami Heatu s Dwyaneom Wadeom, kao i nešto istoga u Minnesoti davalo naznačiti da bi mogao izrasti u All-Stara, neulaganje u sebe i svoj sportski život kao i stanoviti problemi s lakim drogama koštalo ga je zapaženije NBA karijere. Pet dana nakon što je objavljeno da se Beasley pridružuje Netsima, informacije su procurile da je pozitivan na koronavirus te se u trenutku pisanja još ne zna hoće li biti na raspolaganju za Orlando.

O Jamalu Crawfordu se malo toga ne zna, a da je bitno. Igrač prepoznatljiv po puno toga: Od svog specifičnog crossovera, preko vjerojatno najvišeg luka u povijesti šuta u košarci, do činjenice da je jedini igrač ikada koji je zabio 50 poena u četiri različita dresa NBA momčadi. Uz Loua Williamsa rekorder je po broju nagrada za Najboljeg šestog igrača (po tri obojica) a dojam je da je u pitanju tip igrača kojemu godine nisu previše škodile da ne bi mogao nauditi protivniku i u trenutnoj životnoj dobi.

Uostalom, 51 je Mavsima zabio još prošlog proljeća, dakle prije tek nešto više od godinu dana, netom nakon proslavljenog 39. rođendana. Ostaje za nadati se da s okruglih 40 može unijeti malo racija u selekciju šuta.

 

 

Donta Hall je 206 centimetara visoki igrač reketa koji je ostao neizabran na Draftu 2019. Nakon što je sudjelovao za Detroit Pistonse na Ljetnoj ligi, poslan je u njihovu podružnicu G-Lige Grand Rapids Drive.

Nakon kratke ozljede krajem godine, Markieff Morris je napustio Pistonse, a Hall, koji je uskočio umjesto njega, je bio taman usred drugog desetodnevnog ugovora kad je stigla obustava lige. Odigrao je ukupno četiri utakmice za Detroit s prosjekom od 12 minuta, a u četiri je utakmice ukupno postigao – šest poena.

(foto: USA TODAY Sports/Reuters)

 


Tagovi

izdvajamoNBAkošarkaNBA restartJamal CrawfordJ.R. Smith

Ostale Vijesti