Najbolja NBA petorka koja je i dalje bez kluba

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.07.19. | 19:00

Što mislite, s kojim bi omjerom ova momčad završila sezonu?

Treba izdvojiti i trojicu Hrvata, koji su također bili dio ovog slobodnog tržišta, a riječ je o najboljem hrvatskom košarkašu Bojanu Bogdanoviću, Mariju Hezonji i Draganu Benderu.

Vjerujemo kako svi znate gdje su zvijezde poput Leonarda, Duranta, Irvinga i Butlera završili, a ono što je zanimljivo kako čak 27 dana nakon što je otvoren prijelazni rok neki od igrača i dalje nemaju nove klubove.

Počet ćemo sa pozicijom playmakera, a najbolje ime koje tamo imamo ono je Jeremyja Lina, američkog košarkaša kineskog podrijetla koji je prošle sezone nosio dres Toronta. Ovaj 30-godišnjak je postao planetarno poznat za vrijeme igranja u New York Knicksima, a nakon što su se u Velikoj Jabuci ozlijedila dva startna playmakera Knicksa, Lin je ušao u momčad te je šokirao cijeli svijet.

Igrao je Lin u tim trenucima košarku karijere, bio je fantastičan u fazi napada, a ludilo koje je zahvatilo New York tih dana bilo je neopisivo. Lin je postao važan kotačić u momčadi, a cijeli taj buzz  koji se događao oko njega mediji su prozvali Linsanity.

Prošle sezone zarađivao je nešto više od 12,5 milijuna dolara, a jako teško je za očekivat da će mu neki klub ponovno ponuditi primanja koja su približna tom iznosu, usprkos činjenici da se radi o aktualnom osvajaču NBA lige.

Na mjestu dvojke, odnosno bek šutera, imamo Lancea Stephensona. Ovaj odlični obrambeni igrač bio je jako važan kotačić Indiane, a posljednju godinu odigrao je za Lakerse. LeGM sprijateljio se sa svojim nekadašnjim velikim protivnikom (pamtimo njihove dvoboje u playoffu dok je LeBron igrao za Cavse, a Lance za Pacerse), ali prijateljstvo nije bilo dovoljno da mu osigura i novi ugovor, budući da su Los Angelesu tražili sve moguće načine da ljeto dočekaju sa što većim salary-capom kako bi, osim Anthonyja Davisa i LeBrona Jamesa, u svoju momčad doveli još jedno veliko ime i na taj način formirali Big 3.

Nisko krilo rezervirano je za deseterostrukog All-Stara, legendarnog Carmela Anthonyja. Melo je netko koga volite ili mrzite, teško je da kod ovog igrača postoji neka sredina. Mnogi mu zamjeraju što nije napravio veće stvari u svojoj karijeri, njegov neosporno ogroman talent morao ga je odvest do barem jednog NBA prstena, ali kada pogledamo onaj epski NBA draft iz 2003. godine, Carmelo je jedini od prvih pet pickova koji nije stigao do prstena. Kod ovog momka postoje dva ključna pitanja. Prvo, je li spreman prihvatiti ulogu igrača sa klupe, a kao drugo, je li dovoljno fizičiki spreman. Iako je riječ o vrhunskom igraču, bojimo se da su bi oba prethodna pitanja mogla dobiti negativan odgovor.

Posljednji klub bio mu je Houston, a iako je veći dio sezone proveo na tribinama nego na terenu budući da ga je trener Rocketsa otpisao, Melu se bankovni račun radi prošle godine igranja/sjedenja uvećao za 27,9 milijuna dolara. Simpatičan iznos.

Na mjestu krilnog centra imamo vjerojatno najboljeg slobodnog igrača u ovom trenutku, a riječ je o Kennethu Fariedu. Ova zvjer prošle je godine u dresu Houstona pokazala kako nije zaboravio igrat košarku, te nas je podsjetio na onog igrača kojeg smo gledali u periodu 2013. do 2016. u dresu Denvera kada je doslovno lomio sve svoje protivnike svojom nadljudskom snagom.

Prošle godine je igrao za 14,2 milijuna dolara, a u 25 odigranih utakmica u dresu Rocketsa u regularnoj sezoni ovaj nekadašnji reprezentativac imao je prosjek od 12,9 poena i 8,2 skoka po utakmici.

Ovaj 29-godišnjak se nada jednom dobrom ugovoru ovog ljeta, iako bi za njega možda bilo bolje da potpiše jednogodišnji ugovor sa nekim klubom gdje će biti starter te da onda sljedeće godine kao slobodan igrač pokuša osigurati najbolji ugovor u karijeri.

Na mjestu petice imamo također nekadašnjeg dvostrukog All-Stara i najboljeg obrambenog igrača lige 2014. godine, a to je Joakim Noah.

Ovaj veteran sigurno nije netko tko bi bio startni centar neke NBa momčadi budući da se sada nalazi u poznim igračkim godinama. Iako ga mnogi pamte po njegovoj profinjenoj tehnici i nadasve predivnom šutu, Noah je netko tko itekako može biti od koristi nekoj momčadi, što na terenu, što u svlačionici. Noah nikada nije bježao od izazova, iznimno je dobar u obrani, a prošle je sezone u nekoliko navrata u dresu Grizzliesa pokazao kako nije zaboravio igrati košarku. Svoje najbolje igračke dane proveo je u Bullsima, a vjerujemo kako ona momčad koja uspije potpisat ovog francuskog reprezentativca na veteranski minimalac, neće pogriješiti.

Kao trenera ove momčadi postavit ćemo nekadašnjeg All-Stara Jasona Kidda, a njegov pomoćnik bio bi Ty Lue.

Ovoj startnoj petorci zamjene bi bile Vince „mladić“ Carter, Nene, Trey Burke, Sam Dekker, Lance Thomas, Thabo Sefolosha, Iman Shumpert, Nik Stauskas i Jonathan Simmons.

Što vi milite, s kojim bi omjerom ova momčad završila NBA sezonu? Mi ćemo biti optimistični i dati im 15-ak pobjeda, iako smo možda pretjerali. Vjerojatno, pretjerali.

(foto:reuters)

 


Tagovi

NBANBA draftNBA free agencyTyronn LueJason KiddVince CarterJoakim NoahKenneth FariedLance StephensonJeremy LinCarmelo Anthony

Ostale Vijesti