David Butler II-USA TODAY Sports
David Butler II-USA TODAY Sports

Jayson Tatum - legitimni nasljednik Kobea Bryanta

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 18.04.22. | 08:00

Bostonov superstar je sa zvukom sirene slomio Durantove i Irvingove Netse (VIDEO)

piše: Petar Zobec

Taj srpanj 2018. će zauvijek ostati urezan u sjećanje Jaysona Tatuma. Nakon što je odradio svoju rookie sezonu s Boston Celticsima, shvatio je da u njegovoj igri ima rupa koje bi, ako želi biti jedno od plakatnih lica NBA lige, trebalo pokrpati. Premda se školovao kod Mikea Krzyzewskog u Dukeu, nešto je falilo. I onda je tog ljeta stigao neočekivani poziv, s druge strane linije bio je čovjek zbog kojeg je krenuo s košarkom.

„Bok Jaysone, Kobe je ovdje. Jesi li za to da odradimo nekoliko treninga zajedno?”, upitao je Bryant, a i prije nego je poklopio slušalicu, Tatum je već bukirao prvi let za LA.

„Puno toga sam upio s tih treninga, ali jedna stvar mi od tada uvijek zvoni u glavi. Jedan dan me Kobe upitao 'Koliko jako to želiš'. To pitanje mi je postavilo stvari u perspektivu. Koliko ti znači biti velik, biti prvak? Koliko si spreman žrtvovati? Po tom modelu je on živio”, kasnije će o susretu s idolom Tatum.

A nakon tog susreta i rada s Bryantom, krenula je Tatumova košarkaška eksplozija. U svakoj sezoni od dolaska na NBA parkete Tatum napreduje. Kao rookie je zabijao 13,9 poena po susretu, dok je ove sezone taj prosjek gotovo udvostručio ubacujući 26,9 koševa po utakmici.

U međuvremenu je nabacio mišića, izbrusio svoje napadačke sposobnosti i odlučio igrati sjajnu obranu. Najdraži su mu pak trenuci kada se lomi utakmica. Tatum uvijek želi biti čovjek odluke u tijesnim završnicama, nije jedan od onih koji bježe od odgovornosti i velikih trenutaka – upravo suprotno. Samo mu dajte loptu. I dogodit će vam se ono što se dogodilo Brooklynu u prvoj utakmici prve runde doigravanja.

U prvoj četvrtini spomenute utakmice nije se baš mogao napadački razigrati, nego se služio asistencijama kako bi razigrao suigrače. U obrani je pak dobio valjda najteži zadatak koji se može zaraditi u današnjoj NBA ligi – čuvati Kevina Duranta. Kako je utakmica odmicala, tako se i on sve više napadački pronalazio. No, Celticsi i Netsi su cijelo vrijeme bili tu negdje, rezultat je naginjao čas na jednu čas na drugu stranu. Brooklyn je predvodio nevjerojatni Irving kojeg sinoć nitko nije mogao zaustaviti, pa čak niti najbolja obrana lige.

Momčadi su se i dalje izmjenjivale u vodstvu, a na 40 sekundi do kraja, kod vodstva 114:113 Netsi su imali i loptu u svom posjedu. Irving ju je dugo držao, Smart i Horford su ga udvojili u reketu i play Netsa je loptu dobacio Durantu na četiri i pol sekunde do isteka napada. Durant se probao riješiti Tatumove pratnje, čak je iz teške situacije i uputio šut, ali je lopta odsjela na obruču. Na drugoj strani je Brown pokušao probiti, izbacio je loptu na krilo prema Smartu koji nije paničario nego je fintom izbacio dva igrača Netsa, dobacio Tatumu koji je sjajno prepoznao situaciju – utrčao je, zarolao se prema košu i položio s istekom vremena za veliku pobjedu Celticsa.

„Nevjerojatna utakmica, imamo najbolje navijače na svijetu i uzeti ovakvu pobjedu pred njima je sjajno. Natjecali smo se s njima, što mi je posebno drago i shvatili smo tijekom utakmice na koji način trebamo igrati protiv njih. U tom zadnjem posjedu smo ih uspjeli zaustaviti, ali nismo htjeli zvati time out. Brown je dobro otvorio prostor, Smart je umjesto šuta potražio mene i položio sam za pobjedu. Ovo je prava playoff košarka. Nismo odustajali, nismo se predavali i treba uživati u ovome, ali to je samo prva utakmica. Znamo da oni imaju dva najbolja igrača i moramo ih zaustaviti. Imam puno toga sada za probaviti, ali ovo je velika pobjeda”, rekao je na parketu, odmah nakon pobjede heroj TD Gardena koji se na koncu zaustavio na 31 poenu (šut 9/18, trica 3/7), četiri skoka i osam asistencija.


Jedna od stvari zbog kojih je Tatum toliko efikasan na parketu je i što zbog brzine i tehnike lako dolazi do mjesta na parketu s kojih se osjeća ugodno šutirati prema košu, a što je obično odlika velikih igrača. Zapravo, puno je toga u njegovoj igri što podsjeća na čovjeka koji je na leđima nosio brojeve 8 i 24. Tatum je na pravom putu da postane njegov legitimni nasljednik...


Tagovi

NBAJayson TatumBoston CelticsBrooklyn NetsKyrie IrvingKevin DurantKobe Bryant

Ostale Vijesti