Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports
Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Igranje na pravi način

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 13.06.23. | 12:00

Denver je pokazao da se do naslova može doći i na 'staromodan' način – strpljenjem, građenjem momčadi i šampionske kulture

Nije izgledalo pretjerano dobro za Denver na poluvremenu – tricu su Nuggetsi šutirali mizernih 1/15, a izuzev Nikole Jokića, malo toga je funkcioniralo u domaćim redovima. Michael Porter Junior je izgledao kao da bi imao problema izboriti se za petorku treće lige istoka, Bruce Brown je imao ozbiljnih problema i s najjednostavnijim polaganjima, dok je Jamal Murray imao jednu od onih večeri radnog naslova „dan u ciglani”.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A Jokić je pokušavao sve da uključi svoje šuterski neraspoložene igrač u igru, otvarao im je prazne džepove prostora na parketu, pronalazio ih usamljene u kutevima terena kada bi ga udvajali, a stvar je djelovala toliko grozno da mu nitko ne bi zamjerio niti da se maknuo s parketa, otvorio pivo pa im prepustio da stvar uprskaju do kraja.

Ali Jokić je nastavljao s istim mindsetom i u drugom dijelu, pa je nakon 2/20 za tri, konačno nešto i počelo ulaziti. Par šuteva je pogodio Porter Jr., par Murray, ukazao se i Kentavious Caldwell-Pope i to je Denveru na koncu bilo sasvim dosta da slomi Miami pa nakon 45 godina u vitrine pospremi svoj prvi NBA naslov.

Za to im je trebao debeljuškasti tip iz Sombora i puno, puno strpljenja.

Od trenutka kada je 2015. bivši izvršni direktor Tim Connelly doveo Jokića u grad, pa onda i Murraya iz Kentuckyja godinu kasnije, uredski telefon bi se užario od mnogobrojnih poziva agenata visoko-profilnih igrača. A sklapanju super momčadi je u moderno vrijeme jako teško odoljeti. Zašto bi imali u momčadi jednog superstara i okružili ga radnicima, kada možete imati tri superzvijezde koje automatski garantiraju naslov. Ili je to samo u teoriji tako – pitajte Brooklyn Netse kako su se oni proveli s tom filozofijom...

No, da se vratimo Denveru, u ljeto 2017. godine Cleveland Cavaliersi su nazvali Denver kako bi predložili razmjenu Murray – Kyrie Irving. Zatim se nastavilo i sa Jrueom Holidayom, Paulom Georgeom...

Nuggetsi su se othrvali porivu da nabrzinu sklepaju skupocjenu momčad satkanu od egoističnih zvijezda pa onda drže palčeve da cijela stvar neće briljantno krahirati. U Denveru su ostali hladni na takve zamisli, iako je sigurno bilo ljudi unutar kluba koji su željeli Jokiću pridružiti još jednog (ili više) punokrvnog superstara. Denver ima problem tržišta koje možda nije malo, ali je u najbolju ruku srednje, pa stoga nema popularnost niti poželjnost kakvo imaju Miami, LA, New York...

Nuggetsi su, međutim, ostali strpljivi. Vjerovali su u svoj dinamični duo Jokić-Murray koji će godinama kasnije dokazati kako je jedan od, ako ne i najbolji duo u ligi. Ili, ako vam je tako lakše, duo koji igra košarku na pravi način – rezonski, školski.

A putem su shvatili i što im je potrebno za naslov, teški porazi posljednjih godina u doigravanju zaslužni su za sazrijevanje, ali i sklapanje šampionske momčadi. Dva ispadanja u drugim rundama, pa i poraz od Lakersa u finalu Zapadne konferencije 2020. pokazali su Nuggetsima smjer u kojem moraju ići.

I ove godine su konačno shvatili. Kako igrati, kako ostati zdrav i kako osvojiti toliko željeni naslov. Diskutabilno, ali Nuggetsi su igrali najljepšu košarku ove godine. Osvojili su naslov igrajući na pravi način. A moglo bi toga biti i još. Jokić ima 28 godina, Murray 26, Aaron Gordon 27, Porter Jr. 24, Brown 26. Ostanu li zdravi i na okupu, u Denveru bi se mogla održati još pokoja šampionska parada. Koliko su čekali, zaslužili su. Denver je pokazao da se do naslova može doći i na 'staromodan' način – strpljenjem, građenjem momčadi i šampionske kulture i ono najvažnije, igranjem na pravi način.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NBADenver NuggetsNikola JokićJamal MurrayNBA doigravanje

Ostale Vijesti