Evo koliko bi NBA mogao smanjiti salary cap, izgledno drastično rezanje

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 15.05.20. | 15:53

Ovo više nije šala.

Pitanje je vremena kad će se NBA nastaviti, u bilo kojem obliku.

No izvjesno je da će najjača svjetska košarkaška liga pretrpjeti strašne financijske gubitke u sezoni 2019./2020., te se okvirno procjenjuje da bi sa uobičajenih osam milijardi dolara prihod lige mogao pasti na samo šest.

Osim toga, prekid uzrokovan pandemijom koronavirusa za posljedice bi mogao imati preinake u CBA-u (kolektivnom ugovoru između lige i igrača) a salary cap, procjenjuje ESPN-ov novinar Bobby Marks, mogao bi biti smanjen i za 25 do 30 milijuna dolara.

Ako je u ovoj sezoni on iznosio 109.140.000 dolara jasno je kako je u pitanju velik potencijalni pad, a u slučaju da se još uvijek tekuća sezona potpuno otkaže tim je veća mogućnost velike ''suše'' u blagajnama lige. Tim scenarijem igrači bi ostali bez čak 40% svojih prihoda.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">NBA&#39;s Salary Cap For 20-21 Could Decline By As Much As $30M <a href="https://t.co/uBwHoLOA75">https://t.co/uBwHoLOA75</a></p>&mdash; RealGM (@RealGM) <a href="https://twitter.com/RealGM/status/1260968998524653570?ref_src=twsrc%5Etfw">May 14, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Glavni povjerenik lige Adam Silver obećao je donijeti odluku u naredna dva do četiri tjedna, a počevši od danas igrači će svakih 15 dana morati davati dio primanja u proračun svojih klubova radi gubitaka koje su isti pretrpjeli.

Dođe li do gubitka prihoda lige za navedene dvije milijarde, po trenutnim ugovorima će se za narednu sezonu čak 25 od 30 momčadi naći u luxury taxu, uvjerljivo najviše u povijesti. Za primjer, Golden State Warriorsi bit će dužni platiti vrtoglavih 45 milijuna dolara na račun poreza na luksuz.

U roku od maksimalno mjesec dana, trebali bi puno više znati o tome kako i hoće li se NBA liga igrati ove sezone (ili čak ove kalendarske godine), hoće li to biti u nekom izdvojenom, izoliranom postrojenju kako se predlagalo, a na posljetku kakva će biti sama struktura tog ad hoc natjecanja.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Adam Silversalary capNBAGolden State Warriors

Ostale Vijesti