S Foxom na klupi Medvjedi startaju kod bivšeg kapetana i ponajboljeg igrača

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 14.09.18. | 09:15

Sve što trebate znati o Medveščaku u novoj sezoni EBEL-a

>KOMPLETNA GERMANIA PONUDA FEHERVAR – MEDVEŠČAK (62 OKLADE)

Nije bilo savršeno, no bila je to sasvim solidna povratnička sezona, bili su kompetitivni, poglavito dobri na svojem ledu u Domu sportova, no problem je što je od ključnih napadačkih igrača ostao tek jedan čovjek, Sandre Olsen. Norvežanin je eksplodirao u Medveščaku i prošle sezone zabio 28 golova uz 29 asistencija, a momčad je s njim na ledu zabila čak 30 golova više nego li ih je primila. Ipak, ukoliko opet dobro krene u sezonu i sudeći po onima što se sezonama unatrag događa, moguće je da on u Zagrebu ne ostane ni do Božića.

Samson Mahbod, Tyler Morley, Tero Koskiranta, Tomas Netik i Marco Poyhonen pronašli su unosnije angažmane. To je pet igrača koji su nosili momčad koja je sada praktički opet građena iz temelja.

Uz Vilima Rosandića na golu bi trebao biti Mathieu Corbeil koji je prošle dvije sezone u Slovačkoj pokazao kako se radi o solidnom golmanu, bio je na 92 posto u 35 utakmica u Popradu i ako to može zadržati bit će dovoljno za odličnu potporu momčadi. Medvjedi su u obranu doveli Kylea Hardya, Kanađanina koji je prošle sezone bio kapetan Grenoblea, no u izletima u ostale europske lige i nije se baš posebno iskazao. Odličan je strijelac i kreator osim defenzivnih odlika, no vidjet ćemo je li ekstra klasa i u EBEL-u.

>Medveščak će prve tri utakmice EBEL-a igrati u Sisku

Iz Fehervara su doveli također sjajnog ofenzivnog beka dobrog udarca, Antonina Manaviana koji bi trebao biti pojačanje i dokazao se u EBEL-u. U zadnje dvije sezone zabio je 20 golova s pozicije braniča, a i nije pretjerano sklon isključenjima. Definitivno pojačanje za obranu je i povratnik Yann Sauve koji je s Medveščakom igrao KHL. On je odigrao sezonu u Nottinghamu, zabio deset golova i podijelio 27 asistencija, ali evo ga opet u Zagrebu i to je dobra vijest. Ostali su Kudelka i Deutsch od prošle sezone tako da će oni vjerojatno biti jedna linija, a roster je pokrpan s mladim Dancem Ludvigom Adamsenom koji se i nije iskazao u inače vrlo otvorenoj domaćoj ligi. Tu si u Cepon i naš Ivan Šijan koji će dobiti opet šansu kod kuće nakon povratka iz norveške druge lige.

Uglavnom obrana izgleda dobro, ima iskustva, ima igrača sklonih napadu i čini se kako bi Medvjedi ove sezone mogli zaigrati na gol više. Uz tri sasvim solidne linije za EBEL ne očekuje se da će obrana biti problem ove momčadi, a Corbeil bi kraj njih na golu morao imati šanse završiti sezonu s pristojnim postotkom obrana. Spomenuli smo da su gotovo svi ključni napadači napustili momčad, no tko je uz Olsena ostao?

Naravno, svim navijačima će biti drago jer opet su tu legendarni Tom Zanoški i Ivan Janković, domaći dečki, tu je i već udomaćeni kapetan Nathan Perkovich, no oni nisu nositelji igre niti čine razliku na ledu, a pod takve spada i Mike Aviani. Takve je igrače Medveščak morao dovesti, a umjesto Finca Koskirante koji je pojačao današnjeg protivnika Fehervar, doveden je novi Finac, Mikko Lehtonen koji je prošlu sezonu završio u Zagrebu. Ostao je, ima bogato iskustvo iz Amerike, KHL-a, Švicarske i ukoliko se dovede u dobro stanje mogao bi biti vrhunsko pojačanje. Ipak, zadnje tri, četiri sezone nije baš na nekoj posebnoj razini.

Nepoznanica je Jordan Samuels-Thomas, Amerikanac koji ima već 28 godina, a prošle sezone stigao je u Europu. Sudeći po brojkama nije se mogao nametnuti ni u AHL-u, no zabio je tri gola u šest utakmica u njemačkom DEL-u pa vjerojatno krije neki potencijal. Doveden je još jedan igrač koji će pokušati oživjeti karijeru u Medveščaku, a nije pokazao ništa u dvije zadnje sezone, Bjorn Svensson. Dobro je počeo s Malmeom u SHL-u proje tri godine, ali tada je pao i prošle sezone je zabio samo dva puta u DEL-u, a odigrao je 35 utakmica.

Od igrača koji su očito zamišljeni da budu uz Olsena generatori golova su Sebastien Sylvestre i najveća potpisana zvijezda Greg Mauldin.  Amerikanac Sylvestre je stigao prošle sezone u Belfast u EIHL i odmah zablistao s 31 golom i 31 asistencijom. Radi se o igraču koji se sjajno snalazi pred golom, odlično poentira, no tek treba vidjeti kako će se prilagoditi na EBEL. Potencijala definitivno ima.

Medveščak je kao najveću zvijezdu prijelaznog roka doveo Grega Mauldina, igrača koji ima nešto iskustva iz NHL-a, a posljednjih šest godina ime je u Europi izgradio u švicarskom Fribourgu. Tako je imao nekoliko solidnih sezona, a prošlu je odigrao u Ingolstadtu i pokazao kako na takvoj razini nije spreman biti vođa momčadi. Čovjek će ipak za nekoliko mjeseci proslaviti 37. rođendan tako da je i nad njime upitnik.

Promjena je bila i na klupi i to jedna dobra za klub i momčad. Iz pozicije sportskog direktora na klupu je postavljen Aaron Fox, čovjek koji jako dobro poznaje klub i situaciju, a ovdje je i odigrao sezonu u EBEL-u prije osam godina. Ovo će mu biti prvi put u ulozi glavnog trenera, ali vjerujemo da će se dobro snaći s obzirom na znanje. Osim toga, vjerujemo da je Fox momčad slagao po svom ukusu i kako će ih uklopiti u željeni sistem igre.

Medvjedi su u posljednjih tri tjedna odigrali šest prijateljskih utakmica i pokazali solidnu igru, vjerujemo da su se dobro zagrijali za ono što ih čeka odmah na startu. Večeras otvaraju kod Fehervara, a što bolje reći nego da je to momčad gdje je otišao ponajbolji igrač Medvjeda iz prošle sezone, Tero Koskiranta, ali i kapetan Harri Tikkinen, čvrsti branič koji će sigurno nedostajati. Vratili su i dvojicu svojih bivših igrača, no nema bolje momčadi kod koje bi Medveščak mogao tražiti pobjedu odmah u prvom kolu.

Prošle sezone čak su tri od četiri međusobne utakmice završile neriješenim rezultatom u regularnom dijelu utakmice, a to nas ni danas ne bi začudilo. Medvjedi su sagradili momčad koja na papiru ima potencijala, koja je odradila kvalitete pripreme utakmice, no opet je puno pridošlica i definitivno će trebati nekoliko utakmica da se to sve poveže na kvalitetan način. Sve u svemu, puno je promjena, ostalo je tek nekoliko važnih igrača i teško je reći da će Medveščak nadmašiti prošlu sezonu. Prva polovica lige u razigravanju za poredak je realnost, ali nešto više jako teško. Bez obzira na to, Medvjedi bi danas morali imati solidne šanse kod bivšeg kapetana i ponajboljeg igrača.

Germania Sport na novoj web stranici ima najširu razredu hokeja u Hrvatskoj, spajati možete ishod i golove, ali i ishode prve trećine i ukupnog broja golova. Mi smo se danas odlučili na X uz 6+ golova s obzirom da je početak sezone i obrane bi mogle biti klimave, a ne vidimo neke velike razlike između ovih ekipa koje su remizirale tri od četiri puta prošle sezone. Tečaj je sjajan.

Vrijeme RB Liga Događaj Tip Tečaj
Pet 18:45 5411 AUT 1 Fehervar - Medveščak kombinacije X i 6+ 6,80

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Aaron FoxHokej na leduMedveščakEBEL

Ostale Vijesti