Povratak u EBEL bio je uspješan, ali ovo je glavni razlog zašto nije bilo bolje

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 21.03.18. | 14:53

Završila je Medveščakova povratnička sezona u EBEL-u.

> Nakon sjajnog starta Medveščak ispao iz doigravanja i zaključio sezonu

Nakon četiri godine u KHL-u stvari su se jednostavno počele urušavati i samo je prva sezone u toj drugoj po jačini ligi svijeta opravdala očekivanja i donijela klubu neku korist. U preostale tri nisu dohvatili doigravanje, a dvije zadnje bili su samo sudionik s ozbiljnim problemima oko momčadi. Jednostavno, bilo je jasno kako je s obje strane stiglo do zasićenja. Medveščak je u KHL stigao u drukčija vremena, tada se na proširenje gledalo blagonaklono, novaca je bilo za sastaviti ozbiljnu momčad, ali s vremenom je i vodstvo KHL-a bilo promijenjeno, a liga je krenula u nekom novom smjeru.

Bila je to sjajna avantura, velika je stvar za Hrvatsku imati klub u takvoj ligi, ali jednostavno KHL je za europske klubove izuzetno kompliciran, ne samo iz sportske perspektive. Rusi su jednostavno u posljednje dvije KHL sezone postali 'alergični' na klubove iz Europe, financijske slavine su se sve više zatvarale i bio je prirodan tijek događaja da se klub vrati u EBEL koji ih je objeručke prihvatio, a iz kojeg su se ranije i lansirali u orbitu kao jedan od najboljih domaćih sportskih brendova.

Vratimo se na ono sportsko, kako je prošla povratnička sezona Medveščaka u EBEL-u? Zadovoljavajuće i očekivano. Počelo je turbulentno, nisu igrali dobro, mijenjao se golman, no jednom kada je stigla stabilnost Medveščak je 'jahao' taj val do kraja regularnog dijela. Izborili su u prvom dijelu regularnog pozicije unutar prvih šest i time izbjegli borbu za doigravanje već ga direktno osigurali, no izabrani su tada u četvrtfinalu od strane jakog Linza koji ih je poslao na godišnji odmor.

Nema tu nikakvih zamjerki jer prošla je kvalitetnija momčad, ali Medveščak je imao svoje prilike i može biti ponosan. Poveli su 2:0 u seriji slavivši u Linzu i u Domu Sportova, no nakon toga obrana je doslovno izgledala kao teški 'propuh'. Linz im je zabio dva puta po osam komada na putu do izjednačenja, a onda i prelomio ključnu petu utakmicu. Vodio je Linz u tom susretu s 3:0, Medvjedi se vratili u egal i onda umjesto da iskoriste taj 'momentum' i povedu u seriju, izgubili su nakon produžetaka. To je sport, međutim to je i nedostatak kvalitete i financija za zadržati igrački okvir tijekom cijele sezone.

Činjenica je da je kanadski golman Kevin Poulin spasio Medveščak i dao ekipi prijeko potrebnu sigurnost i obrambeno samopouzdanje, na njegovim krilima su ušli u spasonosni niz pobjeda, a on je na kraju sezone nastupao i za Kanadu na Olimpijskim igrama što je svakako veliko priznanje. Činjenica je isto tako da je glavni akter preporoda momčad napustio u drugom tjednu 2018. godine, usred sezone i otišao u Kloten.

Činjenica je isto tako da je Samson Mahbod uz Morleya i Oldena svojim napadačkim učinkom držao Medveščak. Igrao je u nevjerojatnoj formi, u 37 utakmica zabio je 15 golova i 22 puta asistirao, bio je na +18 u vrlo važnoj +/- kategoriji. Činjenica je i da je napustio klub krajem siječnja, pred najvažniji period u sezoni. Jesu li to igrači koji bi donijeli razliku u doigravanju? Jesu i točka. Ne kažemo da bi Medveščak s njima sigurno prošao Linz i svaka čast Kevinu Carru koji je doveden na gol i Mikki Lehtonenu koji je doveden umjesto Mahboda, ali nisu pokazali očekivano.

Lehtonen je zabio tek tri pogotka u 16 utakmica i nije napravio očekivanu razliku, dok je Carr bio na osjetno nižoj razini od Poulina koji je za EBEL okvire ipak elitni golman. Naravno, ne radi se tu ni samo o učinku, ne možete očekivati rezultat od momčadi koja stalno prolazi kroz promjene, nova uigravanja i prihvaćanja novih suigrača što je u hokeju poglavito osjetljivo na mjestu golmana gdje su se ove sezone izmijenila brojna imena.

Iako je većinom momčad ove sezone ostala na okupu sve do kraja, dvojica izuzetno važnih nisu se zadržali i to je glavni problem. Kada će klub biti u mogućnosti zadržati svoje elitne igrače do 'playoffa' Medveščak će biti konkurentan za naslov prvaka. To bi morao biti jedan jedini cilj uprave za sljedeću sezonu, financijska situacija kluba se jednostavno mora dodatno stabilizirati. Sve ostalo ove sezone odrađeno je dobro, momčad je bila dobro posložena, bilo je ravnoteže obrana-napad i iskustvo-mladost, ali Linz je u ovakvoj situaciji bio na stepenici više, a ta je stepenica detaljno objašnjena u prethodnim odlomcima. Linzu sigurno dvojica najboljih igrača neće pobjeći pred ključni dio sezone.

Bilo bi stvarno sjajno kada bi Medvjedi mogli zadržati okosnicu ove momčadi i iduće sezone i na njoj graditi igru. Da ostanu Morley, Koskiranta i Olden kao predvodnici napada, da Tikkanen i Poyhonen i sljedeće sezone drže 'plavu liniju' Medveščak bi sigurno bio konkurentniji i pucao na višu poziciju u regularnom dijelu sezone. Temelja ima, ova je momčad pokazala da svakako može, a jedino čega nas je stvarno strah je da se ne dogodi raspad kao prijašnjih sezona pa Fox krene slagati momčad od 'nule'.  Nadamo se kako se to neće dogoditi i kako su postavljeni čvrsti temelji za dugu i uspješnu EBEL avanturu.

Linz je bio prejak i kad je ubacio u brzinu više Medvjedi su nestali s leda te primili 25 golova u četiri playoff utakmice što je svakako za rubriku 'vjerovali ili ne'. Ipak, sezonu možemo ocijeniti kao uspješnu. Transformacija iz KHL kluba u EBEL sredinu prošla je dobro, Medveščak je zauzeo mjesto u gornjem domu EBEL-a i u teškoj situaciji se 'pohrvao' s Linzom u četvrtfinalu. Kratke i jasne razloge zašto nije bilo bolje naveli smo u tekstu, a nadamo se kako će klub već sljedeće sezone napraviti sve da se približi austrijskoj eliti.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

MedveščakEBEL

Ostale Vijesti