Peta sreća: Hrvatska želi prekinuti francusko prokletstvo

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 23.11.18. | 09:06

Još čekamo pobjedu.

Ako nam s jednom nacijom ne ide u sportu onda su to Francuzi. Iako je populacijom i teritorijem mala Hrvatska često znala u sportovima pobjeđivati svjetske velesile poput Njemačke, Engleske, Španjolske, Italije, Rusije i drugih s Francuzima nikako da stanemo na kraj.

> Pet faktora koji će odlučiti pobjednika Davis Cupa

Poznato je rivalstvo naših Kauboja i Les Bluesa. Iako omjer na velikim natjecanjima 7-1-11 sugerira ne baš toliku dominaciju Francuza, Tricolori su nas pobijedili u sva tri međusobna finala (1995. u finalu EP-a na Islandu, 2009. u finalu SP-a u Hrvatskoj i 2010. u finalu EP-a u Austriji), a svladali su nas i u tri polufinala, od čega dva puta na „najvažnijem“ natjecanju, Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu.

Nogomet je posebna priča. Brazil, Portugal i Francuska jedine su elitne reprezentacije koje Hrvatska nikada nije pobijedila. No, Francuzi su nam bez sumnje priuštili najviše „boli“. Prvo su nas pobijedili u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. (2:1), a potom i ove godine, u finalu Mundiala u Rusiji (4:2). U još jednom službenom susretu 2004. na EP-u odigrali smo 2:2, a u preostale tri prijateljske utakmice ostvarili smo jedan remi uz ukupnu gol-razliku 0:5.

U košarci smo se pak na velikim natjecanjima susretali osam puta, upisali smo tri pobjede na EuroBasketu i sveukupno pet poraza, od čega jedan na Svjetskom prvenstvu kada nas je Francuska izbacila iz osmine finala 2014. Zanimljivo, na Europskim prvenstvima, dvije od tri pobjede nad Francuskom Hrvatska je upisala u zlatno (točnije brončano) doba hrvatske košarke.

Kako god, s Francuzima nam osim u vaterpolu ne ide, a nadamo se kako ćemo ovog vikenda uspjeti napokon pobijediti Tricolore u jednom natjecanju i iskoristiti petu sreću. Hrvatska teniska reprezentacija veliki je favorit protiv Francuske u Lilleu te bi, nadamo se, izabranici Željka Krajana trebali skinuti „francusko prokletstvo“.

> Tečajevi na naše tenisače drastično padaju: Hrvatska je apsolutni favorit!

Sva finala Hrvatske i Francuske:

1995. Finale Svjetskog prvenstva u rukometu, Hrvatska – Francuska 19:23
1999. Finale Europskog prvenstva u rukometu, Hrvatska – Francuska 19:24
2010. Finale Europskog prvenstva u rukometu, Hrvatska – Francuska 21:25
2018. Finale Svjetskog prvenstva u nogometu, Hrvatska – Francuska 2:4

(Foto: Reuters)Hr

 


Tagovi

Davis CupHrvatska teniska reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijahrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti